Bolwoningen: Bijzondere woningen in de Maaspoort in Den Bosch 


Op het eerste gezicht lijken het buitenaardse ruimteschepen, maar dit zijn het niet. Wat het wel zijn? Woningen. Hoe vet!
En deze bijzondere woningen staan in onze mooie stad: Den Bosch. Waar je deze bolwoningen kunt vinden? De VIJFTIG bolwoningen zijn gevestigd in het noorden van Den Bosch, namelijk in de Maaspoort.

De persoon achter deze woningen


De Vlijmse kunstenaar Dries Kreijkamp bedacht de ontwerpen voor deze bijzondere woningen. Hij werd geboren in 1937 in Tegelen. Tijdens zijn leven heeft hij verschillende (kunst)opleidingen gevolgd in Eindhoven, Arnhem, Maastricht en Antwerpen. Zijn passie voor bollen begon tijdens zijn werk in de Koninklijke Nederlandse Glasfabriek, waar hij kristallen bolvormen ontwikkelde. Een jaar later maakte hij ontwerpen voor zijn eerste bolwoningen, gemaakt van hout en aluminium. Na de oprichting van Bolbouw BV werden de woningen in 1984 gebouwd, mede dankzij een subsidie voor experimenteel wonen.

Bolwoning Den Bosch City

Verbinden met de natuur


Bollen zijn de meest organische en natuurlijke vormen. Wat het doel is van deze woningen? De bewoners meer verbinden met de natuur. Door de ronde vormen worden de woningen gemakkelijk opgenomen in de landschappen. Daarnaast zorgen de ronde ramen van de woning voor veel daglicht. Hierdoor lijkt het alsof je in de natuur staat. De woningen zijn milieuvriendelijk, omdat ze geïsoleerd zijn door steenwol. Ook zijn de woningen energiezuinig. Omdat het een kleinere ruimte is, hoeft er ook maar een klein oppervlakte verwarmd te worden.

Creatief wonen


De woningen zijn niet enorm groot, wat ervoor zorgt dat je als bewoner creatief moet zijn met de ruimte die je hebt. De doorsnede van de woning is 5,5 meter lang en heeft totaal een oppervlakte van vijfenvijftig vierkante meter. De woning kan bewoond worden door één of twee personen.

Ook de indeling van de woningen zijn bijzonder. Zo bevindt de woonkamer zich bovenin de woning. De toilet en de badkamer bevinden zich midden in de woning en de slaapkamers onderin. Daarnaast is er ook een kleine berging.

De bolle vormen van de muren zorgen ervoor dat je het op een andere manier moet inrichten. Een fotolijstje aan de muur hangen? Bedenk daar maar een creatieve oplossing voor.

Bolwoningen Den Bosch City binnenkant

Toffe samenwerking met Nas Daily

 

In de zomer van 2022 werd Den Bosch City benaderd door Nas Daily. Nas Daily is een wereldwijd populair social media-platform met miljoenen volgers. Alleen al op Youtube heeft Nas Daily 10 miljoen abonnees en 4,8 miljard weergaven. “Kunnen jullie ons in contact brengen met bewoners van de bolwoningen?” Sure thing! Na maandenlange voorbereiding en fungeren als belangrijke schakel tussen verschillende partijen, zijn onlangs de opnames geweest van Nas Daily bij de bolwoningen. 

En het resultaat mag er zijn. Op 3 november verscheen de video over de bolwoningen op het Youtube-kanaal van Nas Daily. In slechts 1 minuut vertelt Nas Daily hoe het leven van een bolbewoner eruit ziet. Ook verscheen de video op het TikTok-account van Nas Daily en de Facebook-pagina van Nas Daily

Benieuwd naar de Behind The Scenes? Die heeft Den Bosch City onlangs geplaatst op het TikTok-account van Den Bosch City. Erg tof om met zo een grote en internationale speler samen te werken.

Nas Daily bolwoningen - door Fleur Damoiseaux - 4
Nas Daily bolwoningen - door Fleur Damoiseaux - 3

Wonen in een bolwoning


“We leven op een bol, we zijn geboren uit een bol, waarom dan niet wonen in een bol!” – Dries Kreijkamp –

Naast dat de bolwoningen kunnen staan op het land, kunnen ze zelfs drijven op het water. Dus komt er weer een keer een heftige stormbui, dan zit jij veilig in je bolwoning.  Zie jij jezelf ook wonen in een bolwoning? De bolwoningen worden verhuurd door Brabant Wonen in Den Bosch.  

Bolwoningen: Bollenveld

Fotocredits: Omroep Brabant, Effect Festival Den Bosch, Den Bosch City

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok