Shift Talks Festival 2022


Hoe handelen we nu de democratie wereldwijd onder druk staat? Niet alleen wijzelf, maar ook onze leiders en de media? Deze vraag staat centraal tijdens Shift Talks Festival 2022. Bezoek Shift Talks in het welbekende Huis73 en andere inspirerende locaties. Lees snel verder over het programma!

Klimaat, democratie, economie en technologie


Er worden maatschappelijke thema’s besproken, denk aan klimaat, democratie, economie en technologie. Naast internationale keynote spreker Masha Gessen, voormalig denker des vaderlands Daan Roovers en bekroond schrijver Tommy Wieringa,  spelen ook Bosschenaren een rol binnen dit inspirerende evenement.

Follow The Leader

Foto expositie: Follow The Leader

Aftrap door RUW


Het festival vindt plaats van 17 tot en met 26 november 2022. De aftrap die op 17 november plaatsvindt, wordt onder andere gedaan door RUW, hét debatplatform van Den Bosch. Tijdens deze avond staat de wereldwijde strijd om het vertrouwen in de media centraal. Want je herkent het misschien zelf ook wel: er wordt zoveel gedeeld op de honderden media-kanalen, waardoor je soms niet meer weet wat er nou waar is of niet. Voordat er een gesprek gevoerd wordt met onder andere onderzoeksjournalisten Foeke Postma en Kim van Keken, wordt er gekeken naar de Tegenlicht aflevering “Trust Me, I’m a journalist”.

Keynote speaker Masha Gessen


Daarnaast wordt er een inspirerende talk gehost door de hoofdgast van dit jaar: Russisch-Amerikaanse journalist en bekroond auteur Masha Gessen. Gessen identificeert zich als non-binair en maakte zich tot 2013 in Rusland hard voor de rechten van LGBTQIA+ gemeenschap. Wanneer hen nog in Rusland woonde, dreigde de Russische politici om kinderen weg te halen bij de gezinnen met homoseksuele ouders. Hierbij werd Gessen bij naam genoemd, wat ervoor zorgde dat hen vluchtte uit Rusland.

Gessen schreef boeken over onder andere president Poetin en oud-president Trump van de Verenigde Staten. Ook is Gessen columnist voor The New Yorker, een wereldwijd populair Amerikaans tijdschrift. De auteur schrijft stukken over hoe democratieën langzaam worden afgebroken. Gessen zal laten zien hoe we onze democratie móeten heruitvinden en hoe we de politiek van het verleden kunnen vervangen door een politiek van de toekomst. Gessen spreekt hierover op 22 november, dit mag je niet missen!

Shift Talks Den Bosch City
Shift Talks Den Bosch City

Wat is er krom in je rechtstaat?


Krom is de talkshow over onze democratie. Tijdens deze talkshow worden er verschillende onderwerpen besproken, waaronder fake news, abortus en de gevolgen van leiders als Trump en Poetin. Want wat kunnen we nog wel geloven op social media? Wist je dat het in Nederland geen recht is dat vrouwen zelf kunnen beslissen om een zwangerschap te beëindigen? Omdat het geen recht is, is het dus ook makkelijker op abortus af te schaffen. En hoe komen grote leiders zoals Trump en Poetin aan de macht? Hoe verandert een democratie in een dictatuur? Niemand minder dan Ernst van der Kwast gaat in gesprek met verschillende gasten over deze boeiende vragen op woensdag 23 november.

Een nieuw verhaal – met Tommy Wieringa

 

Op dit moment weten we in Nederland niet goed meer hoe we de samenleving moeten beschrijven. Dit is het perfecte moment om daar verandering in te brengen. Wat hebben we nodig om een nieuw verhaal te maken over onze samenleving? Gasten Daan Rovers, Kiza Magendane en Tommy Wieringa geven donderdag 24 november speeches die ingaan op dit onderwerp. Hier mag het publiek reactie opgeven, zo wordt er samen nagedacht over dit nieuwe verhaal. Ben je student van het Avans? Dan ben je gratis welkom! Ben je student van een andere school? Dan krijg je korting!

Regels om te overleven


Wat het nog meer op het programma staat? Een audiowandeling: ‘Regels om te Overleven’. Onder begeleiding van een gids wandel je door Het Bossche Broek en de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. Daarbij luister je naar een muzikaal-poëtisch verhaal. Dit verhaal laat je ervaren wat het betekent als vrijheid niet meer vanzelfsprekend is. Deze audiowandeling wordt op verschillende dagen en tijdsloten aangeboden.

Neem voor het volledige programma een kijkje op de website van Shift Talks. Welke Shift Talk ga jij bijwonen?

Shift Talks: Website | Facebook | LinkedIn | Twitter | Instagram

Fotocredits: Lena Di, Ben Nienhuis, KROM, Kiza Magendane

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok