Hybride vleesworsten met groente, koffiewaste omzetten in luxe chocoladeproducten. Het zijn twee voorbeelden van de fantastische food-concepten welke tijdens Food Experience 2022 zijn gepresenteerd (en hebben gewonnen!). Lees hier over hét food-event van Den Bosch en de winnaars.
Op dinsdag 1 februari vond het bekende Food Experience-event online plaats. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement presenteren afstudeerders van food-gerelateerde opleidingen van HAS Hogeschool hun masterpiece. De studenten hebben, veelal individueel, 20 weken aan een eigen innovatief food-project mogen werken. Het harde werken kon beloond worden met een award, het zogenaamde FoodManShip Award.
Niet alleen docenten, maar ook food-professionals en bekende food-bedrijven werden uitgenodigd om zich te laten inspireren door de creativiteit van de studenten. Tevens vormde een aantal van de professionals een jury: aan de professionals de taak om de winnaars te kiezen voor een van de vijf FoodManShip Awards.
” ON THE ROAD TO 2030 “
FoodManShip Awards
De student kiest, tijdens het brainstormen over een innovatief concept, voor welke categorie hij of zij een oplossing wilt vinden. Dit jaar lag de focus op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, waar HAS graag actief aan bij wilt dragen. De categorieën waaruit de studenten konden kiezen: Protein, Sustainable Food Systems, Unwaste, Healthy Body and Mind en Meaningful Food Innovations.
Per categorie werd de FoodManShip Award uitgereikt, dé uiteindelijke kers op de taart. Lees hieronder meer over de winnende concepten en het gezicht erachter.
ditto: vleesinname van mannen verlagen met hybride vleesworsten gevuld met groentes
categorie: protein
Consumenten met de hoogste vlees consumptie van Nederland eten het vaakst vlees van een lagere prijs en slechtere levensomstandigheden. De grootste vleeseters van Nederland zijn de mannen. Daarnaast zijn mannen ook minder bereid tot het verminderen van de vleesinname en consumeren zij het meest tijdens avondmaaltijd. Aan Nienk de uitdading om mannen, die 6 tot 7 dagen in de week vlees eten, vlees van een hogere levenskwaliteit te laten eten en hun vleesconsumptie te verlagen.
Met het concept DITTO biedt Nienke deze mannen een oplossing. Het concept bestaat uit drie verschillende hybride vleesworsten. De groentes in de worst vullen het vlees niet alleen op maar ook aan: het zorgt voor een smaak verhogend element. De extreme smaken, zoals bijvoorbeeld whisky, richten zich op mannen, waardoor mannen nieuwsgierig worden en het product kopen vanwege de smaak en de kwaliteit van het vlees. Onbewust maakt de man kennis met een hybride vleesproduct. Hierdoor kan de man in kleine stapjes zijn vleesconsumptie verminderen.
Daarnaast eet de man vlees van een hogere levenskwaliteit. Veel mannen hebben weinig tot geen vertrouwen in het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Voor de worsten van DITTO wordt vlees gebruikt van een kleine slagerij met eigen dieren. Het hebben van tevreden dieren, die ook nog eens goede natuurlijke voeding krijgen, zorgt voor een stukje vlees dat zich onderscheidt van de rest. Niet alleen het verminderen van de vleesconsumptie is voor DITTO belangrijk. Het verhogen van levenskwaliteit van de dieren en bewust maken van de doelgroep dragen bij aan een smaakvol product, waar je trots op kan zijn!
Nienke Faas | LinkedIn
ONZE MARKT: DE CONSUMENT BESLIST WAAR EERLIJK ETEN AAN MOET VOLDOEN
categorie: sustainable food systems
Onze Markt is een nieuw coöperatief voedsel merk waarbij we samen met de consument beslissen waar eerlijk voedsel aan moet voldoen. En vervolgens volgens deze eisen eerlijk voedsel naar de supermarkt schappen brengen. Dit doet Onze Markt door de consument te betrekken in Ons Voedselsysteem, door hen te laten meebeslissen over de potentiële producten. De input van de consument wordt verzameld via online vragenlijsten op de website van Onze Markt.
Het eerste product van Onze Markt zijn eerlijke aardappelen en liggen nu in 300 Coop supermarkten. Over dit product hebben 2900 consumenten besloten. Zij hebben onder andere gekozen voor een eerlijke prijs voor de Nederlandse aardappelteler, meer aandacht voor de bodem bij het telen en ook de kromme, kleine of grotere aardappelen mogen in de zak worden meegenomen. Voor deze aardappelen krijgt de teler een eerlijke prijs van 52 cent per kilo: dit is ver boven de gemiddelde marktprijs. Zo heeft de aardappelteler meer ruimte om te innoveren in een duurzamere toekomst.
Het volgende product dat Onze Markt gaat lanceren zijn de eerlijke eieren. Deze vragenlijst komt naar verwachting eind februari online. Elke consument kan deze vragenlijst invullen. Daarna zullen ook appels en melk volgen.
Vind je dit nou ook een ontzettend tof concept? Je kan nu lid worden van Onze Markt voor maar €1. Als lid word je nog meer betrokken bij het merk en nog dichter bij het voedselsysteem gebracht, zodat jij een eerlijke en goede keuze kan maken.
PHOENIX – COFFEE REBORN: VAN KOFFIEDRAB NAAR CHOCOLADE waar je van gaat watertanden en bijdraagt aan het klimaat
categorie: unwaste
De basis van Phoenix – Coffee Reborn is gebaseerd op circulariteit en de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast ontwikkelt Steef graag concepten waarbij een afvalproduct getransformeerd wordt tot een culinair hoogstandje.
De naam ‘Phoenix’ is daarom ook het concept in één woord samengevat. Koffie en cacao zijn gewassen die het de komende eeuw moeilijk krijgen door klimaatverandering en alles wat dat met zich meebrengt. Daarom heeft Steef een product ontwikkeld dat het gebruik van cacao reduceert door de cacaopoeder te vervangen door koffiedrab van duurzame partners.
De koffiedrab wordt opgehaald bij verschillende horeca die ook kiezen voor een duurzame en transparante koffieketen. Onder de naam ‘Phoenix – Coffee Reborn’ heeft Steef chocoladerepen, twee soorten bonbons en chocolate spoons ontwikkeld.
Steef heeft het voor elkaar gekregen om in tien weken een concept neer te zetten: chapeau! Hij studeert namelijk in Venlo en daar verloopt het traject korter dan in Den Bosch.
Steef Kunnen | LinkedIn
open up: doorbreek taboes en leer elkaar beter kennen met dit nieuwe drankenconcept
categorie: meaningful food innovations
OPEN UP is een concept wat het open gesprek vergemakkelijkt rondom seksualiteit, gender en seks. Er is namelijk nog erg veel onbegrip, ongemak en te weinig acceptatie wat betreft deze onderwerpen. Zo blijkt dat 29% van de Nederlanders het aanstootgevend vindt als twee mannen of vrouwen met elkaar zoenen en vindt 20% dat er iets mis is met mensen die zich geen man of vrouw voelen.
OPEN UP opent dit gesprek middels een biertje en een spel. Het bier is gebrouwen met damiana, een lustopwekkend kruid. Lustopwekkende voeding zou volgens een expert juist het gesprek rondom seksualiteit stimuleren.
De biertjes zijn verpakt per vier en hebben allen een andere voorkant met een ander dier, die andere seksualiteiten, voorkeuren of sexen hebben. Zoals Derek de demiseksuele panda, of Charlie de polyamoureuze bonobo. Het spelbord zit aan de achterkant van de verpakking en is te spelen met de bierdoppen van de flessen. Wanneer je de qr-code op de verpakking scant, kom je op een Instagram-pagina met alle spelvragen. Wanneer een speler oordeelt over een andere speler, moet deze opnieuw beginnen.
Door het toevoegen van het spelelement worden deze vaak zware of ongemakkelijke onderwerpen op een leuke en luchtige manier behandeld en worden de spelers aan het denken gezet.
CHEFKE: low-budget en kindvriendelijke maaltijdpakketten
categorie: healthy body and mind
1/3 van de Nederlandse bevolking heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom wordt gezond eten moeilijk. Er is een gebrek aan kennis over gezond eten, bereiden en dit doen met een laag budget.
Chefke is een maaltijdbox voor gezinnen met een laag budget. Het biedt een helpende hand aan gezinnen met twee kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar, die weinig kennis hebben over gezond eten en het bereiden van gezonde voeding. Chefke is heel laagdrempelig, low budget en voor de beginnende chefkes! Gezond eten wordt voor iedereen bereikbaar gemaakt, waardoor zorgen een beetje minder worden.
Silke van Boxtel | LinkedIn
hogere agrarische school
De Hogere Agrarische School (of gewoon “de HAS”) in Den Bosch en Venlo biedt vele hbo-opleidingen gericht op Agro, Food en Leefomgeving. Deze studies zijn zowel voor fulltime studenten als voor cursisten uit het werkveld.
De HAS kende voorheen veel meer namen. Oorspronkelijk is de HAS opgericht door KNBTB (Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond). De vestiging in Den Bosch in 1948 opgericht en onder de naam De Zuivelschool. De locatie in Venlo was destijds De Landbouwschool. In 1962 werd De Tuinbouwschool ook een onderdeel en concentreren de drie studies zich in Den Bosch: de Hogere Agrarische School is geboren.
HAS Hogeschool: Website | LinkedIn | Facebook | Instagram | Twitter
Fotocredits: Yell en Yonkers, HAS Hogeschool, Nienke Faas, Duifje van Dugteren, Silke van Boxtel