Den Bosch staat er bekend om, Bossche bollen! De grote, ronde soes, gevuld met slagroom en overgoten met chocolade. Klinkt goed, toch? Vinden wij ook. Daarom hebben wij 8 plekken op een rijtje gezet, waar je deze lekkere Bossche bollen kan scoren!

Wat is een Bossche bol?


Je moet het maar bedenken, de Bossche bol. Rond 1900 begon het bij Bossche banketbakker Lambermont. In zijn banketbakkerszaak aan de Visstraat (nr 16) was hij gespecialiseerd in Bossche koek en chocoladebollen. Lambermont maakte een grote soes met een dun laagje chocolade en gevuld met crème. Pas toen rond 1920 de Haagse banketbakker, Henri van der Zijde, naar de Visstraat (nr 25) verhuisde werden de chocoladebollen geperfectioneerd tot wat ze nu zijn. In plaats van crème deed Van der Zijde er échte slagroom in. Vervolgens werd de chocoladebol overgoten met een dikkere laag pure chocolade.

1. Jan de Groot


Met stipt op nummer 1 in deze lijst: Jan de Groot. Want tegenwoordig hoef je maar Bossche bol te roepen en de echo is Jan de Groot. Deze banketbakkerij aan de Stationsweg is de populairste plek om de Bossche lekkernij te halen. Zeker in het weekend staat er een rij van een paar meter lang. But it will be worth it!

Bossche bollen Den Bosch City Jan de Groot

2. Bakkerij Royal


Even verderop, richting het centrum, vind je Bakkerij Royal in de Visstraat. Bakkerij Royal is een tweede populaire bakkerij in Den Bosch. Het leuke is dat ze hier ook variaties maken op de Bossche bol. Zo hebben ze ook een versie met karamel & zeezout, en eentje met witte chocolade.

Wil je nou zelf Bossche bollen maken? Bakkerij Royal biedt workshops Bossche bollen maken aan vanaf 2 personen of voor hele groepen.

Bossche bollen workshop Den Bosch City

Bossche bollen in het centrum


De Bossche bollen zijn door de hele stad verkrijgbaar bij verschillende bakkerijen en restaurants. Dus heb je geen zin om in de rij te staan? Strijk dan neer op één van de terrasjes en bestel daar gewoon de zoete lekkernij met een kopje koffie.

3. ’t Pumpke


Aan de Parade zitten talloze cafés en restaurants met ruime terrassen. ’t Pumpke is er hier één van. De hele dag kun je hier terecht voor een kopje koffie en één van de Bossche bollen die in de vitrine naar je lonken.

4. Het Hart van Brabant


Het Hart van Brabant is net als ’t Pumke aan de Parade te vinden, aan de voet van de Sint-Janskathedraal. Overdag (vanaf 09:00u) is het een eetcafé waar je terecht kunt voor een kop koffie en een Bossche bol, kunt lunchen of dineren. In het weekend wordt het ’s avonds omgetoverd tot uitgaanscafé.

5. Silva Ducis


Vanaf 10:00 in de ochtend kun je al terecht bij Grand Café Silva Ducis. In dit café is alles mogelijk. Van koffie en een Bossche bol met een krantje erbij, tot aan lunch en diner. Op de eerste verdieping zit zelfs Trattoria da Silva, waar verse pizzas worden gebakken in de open keuken!

6. Christoffel


Stadsbistro Christoffel is van alle markten thuis. Op de Uilenburg kun je lekker genieten van een hapje of een drankje. Tussen de zoetigheden op de kaart staat niet alleen de Bossche bol, maar ook de bourgondische appeltaart van Jan de Groot.

7. Van Puffelen


Lunch- en dinercafé Van Puffelen heeft één van de mooiste plekjes van de binnenstad, namelijk boven de Binnendieze. Vanaf het terras met uitzicht op het water kun je hier lekker van je Bossche bol genieten.

8. Sitio


Meteen tegenover Christoffel zit Restaurant Sitio en is de hele dag open, van lunch tot borrel. De voorgerechten zijn zo samengesteld dat ze gedeeld kunnen worden. Maar die Bossche bol zou ik gewoon lekker voor mezelf houden!

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok