In het voorjaar van 2019 werd Ben’s Favourites & More omgetoverd van droom tot werkelijkheid. Een heuse wijnwinkel. Trots, enthousiast en passie voor zijn vak is waar ik aan denk als ik over de drempel stap.

De favoriet van Ben’s Favourites Wine & More


Echt favoriete wijnen benoemen is en blijft een moeilijke vraag. Volgens Ben heeft het allemaal te maken met het seizoen, je gezelschap en hoe je je voelt. “Daarom staat heel de winkel vol”, zegt Ben lachend. Welke fles je open maakt, hangt af van zoveel verschillende factoren. Waar heb je zin in? is de eerste vraag. Ondanks zijn kennis over fijne wijn-spijs combinaties, is Ben overtuigt dat je moet drinken waar je zin in hebt. Past de wijn op dat moment niet bij het gerecht? Dan wacht ik toch even met een slok nemen tijdens het eten, vindt Ben.

Als er dan toch een favoriet gekozen moet worden, dan zijn het wijnen uit de Elzas. Het gebied zelf heeft een gemoedelijke en gezellige sfeer, bijna een Brabants gevoel. Een apart stukje Frankrijk, volgens de winkeleigenaar. De keuken van de Elzas wordt culinair en gastronomisch genoemd. Ook in de productie van wijnen zien we vaak vernieuwing. Waar de Elzas vroeger zoetere wijnen produceerde, zien we nu een omvorming tot een droge stijl. Ben: “En ik kan de puurheid waarderen, wijnen gemaakt van één druif, monocépage zoals dat genoemd wordt”.

Fijne wijnen tijdens de donkere dagen


Ik denk dat als je het Ben vraagt, dat hij een fijne wijn uit de Elzas any time of the year kan drinken. Maar ondanks de mooie novemberdag, worden de dagen korter en donkerder. We drinken nu eenmaal meer zwaardere wijnen tijdens dit seizoen. En als het gaat om eten en drinken is dit wel één van onze favoriete seizoenen. Veel gangen, lekker lang tafelen, mooie volle wijnen. We blijven toch Bourgondiërs. Ben blijkt ook fan van dit seizoen. “Ik ben dol op de zwaardere gerechten, zoals stoof en risotto met bospaddestoelen.” Die kruidige en rokerige smaken worden ook weer gewaardeerd in de wijnen. Denk hierbij aan het noorden van Italië, Valpolicella en de Chianti Classico’s.

Ben's Favourites wine & more 3

Neem je kerstmenu maar mee


De laatste jaren moesten de hammetjes en varkenshaasjes steeds meer plaats maken voor hertenbiefstuk en de gevulde kalkoen. En nog vaker wordt gewoon de hele tafel volgezet met allerlei lekkers. Maar wat moeten we hier allemaal bij drinken?

Ook hier geldt: waar heb je zin in? Mooie wijnen hoeven niet duur te zijn. Heb je een budget? Geen probleem. Een fles van 6 euro van Ben’s favourites & More verschilt al veel in kwaliteit met de 6 euro die je in de supermarkt uitgeeft. Tussen de 6 en 15 euro heb je al iets moois, en voor elke euro ga je een grote stap omhoog in kwaliteit. Wil je jouw vrienden en familie verrassen en ben je op zoek naar echt iets bijzonders? “Dat heb ik ook voor je klaarliggen hoor”, zegt Ben. “Als je echt leuke combinaties wil maken tussen je gerechten en wijn, neem dan je kerstmenu mee naar de winkel. Dan gaan we aan de slag!”

Zelf houdt hij van de klassiekers en simpele gerechten. Ben: “Rode wijn uit de Bourgogne. Past overigens ook bij kalkoen.”

“Ik verkoop geen alcohol”


Als ik vraag naar de & More in de naam, dan wordt het ineens duidelijk wat Ben over wil brengen. Het gaat niet alleen om het verkopen van wijn en zijn persoonlijke passie. Het gaat om zoveel meer dan dat. Ben wil zijn kennis overbrengen en meegeven dat er een verhaal zit achter de wijn en het etiket. Ben: “Ik verkoop geen alcohol, ik verkoop wijn.”

Ben's Favourites wine & more 2
Ben's Favourites wine & more 1

Workshops en cursussen


Naast cursussen en proeverijen worden er ook workshops gegeven. Voor als je een keer een avondje iets leuks wilt doen, of als je getraind wil blijven in proeven. Met de workshops en cursussen, wil Ben wijn toegankelijker maken. Zo kun je altijd binnen komen lopen om wat te proeven. Of even om advies vragen. We moeten onszelf betere wijn gunnen, vindt Ben.

Zin in wijn gekregen? Ga dan eens langs bij Ben’s Favourites Wine & More in de Verwersstraat of neem een kijkje in de webwinkel!

Ben’s Favourites Wine & More | Website | Facebook | Instagram

Contact: 073 785 4090 | info@bensfavourites.nl
ADRESUPDATE: Ben is verhuisd naar Kolperstraat 21, Den Bosch

Fotocredits: Ben’s Favourites Wine & More

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok