De Bossche bollen van Jan de Groot – wie kent ze niet?
Als je denkt aan Den Bosch, dan denk je aan Bossche bollen. Of in de Bossche volksmond Sjekkelaode Bolle (Chocoladebollen) genoemd. Deze enorme soes, gevuld met verse slagroom en omhuld met chocolade, is een echte specialiteit uit onze stad. Als je de échte Bossche bol wilt proberen, moet je Jan de Groot aan de Stationsweg bezoeken. Hij en zijn familie hebben het geheime recept in handen voor deze mouth watering lekkernijen. Maar Jan de Groot is meer dan alleen een Bosschebollen-winkel. Lees snel verder voor het hele verhaal.
Een écht familiebedrijf
In 1938 richtten Jan de Groot senior en zijn vrouw Marie de Groot-van Gaal een banketbakkerij op. Deze wordt Banketbakkerij Jan de Groot genoemd en vestigt zich aan de Grobbendonckstraat in Den Bosch. Een straat die inmiddels niet meer bestaat, maar ook in de wijk Het Zand was gelegen.
Samen met zijn vrouw en drie zonen, wist Jan de Groot een succes te maken van zijn banketbakkerij. Ze verhuizen naar de Stationsweg, in hetzelfde pand waar Banketbakkerij Jan de Groot tot op de dag van vandaag huisvest. In de jaren ’70 neemt zijn zoon Jan de zaak over. Ook José, zijn vrouw, wordt gezicht van de goedlopende zaak. Broer Mario blijft meehelpen in de banketbakkerij en andere broer Toine opent een eigen banketbakkerij in Berkel-Enschot.
De derde generatie treedt in
In 2002 wordt het stokje overgedragen aan Jan en Brigitte. Jan is de zoon van Toine de Groot en Brigitte is de dochter van Jan en José de Groot. Dit is inmiddels de derde generatie die het succes van Banketbakkerij Jan de Groot weet voort te zetten. In additie tot de banketbakkerij, openen zij ook de bekende lunchroom. Dagelijks strijken hier vele lekkerbekken neer om de heerlijkheden van Banketbakkerij Jan de Groot te nuttigen.
Waarom de Bossche bol zo bijzonder is
Of Jan daadwerkelijk de bedenker was van de Bossche bol? Daar zijn de meningen over verdeeld. Andere bakkers wisten in het begin van de vorige eeuw al advertenties op te maken van “Chocolade bollen”, gevuld met zuivere slagroom. En ja, dat is eigenlijk nou precies wat een Bossche bol een Bossche bol maakt. Maar Banketbakkerij Jan de Groot wist wel als eerste zijn merknaam en beeldmerk te registreren. Daarnaast maakt Banketbakkerij Jan de Groot gebruik van een eeuwenoude receptuur, die slechts en alleen bij de familie en patissiers bekend is. Met dit recept schijnt het chocoladeglazuur van zijn bollen te differentiëren van de andere bollen.
Bestek heb je niet nodig
Een Bossche bol eten. Het is een hele klus, die het makkelijkst geklaard lijkt te zijn met gebaksbestek. Maar schijn bedriegt. De Bossche bol eet je namelijk “gewoon uit het vuistje”. Draai de Bossche bol 180 graden en neem ‘m tussen je vingers van één hand. Daarna is het een kwestie van happen. Ja, je verwacht een redelijke kliederboel. Maar niets is minder waar. Scheelt je ook meteen wat afwas en dus gemakkelijk om ‘on the go’ even naar binnen te werken.
Kom ook zeker langs voor andere gebakjes
Dat de Bossche bol een specialiteit is die je móet eten in Den Bosch, blijkt maar uit bovenstaande tekst. Elke dag staat er een lange rij aan locals en toeristen die behoefte hebben aan iets lekker. Maar niet alleen de Bossche bol maakt een bezoekje aan Banketbakkerij Jan de Groot waard. Ze hebben tal van andere delicatessen die je niet mag missen. Mijn persoonlijke favoriet zijn by far de eierkoeken. Prachtig geel gekleurd aan de binnenkant, met een knapperige buitenkant. Voorzie deze van een goede laag roomboter en je bent helemaal gelukkig. Ook de tompouce is een grote aanrader als je in een zoetige bui bent.
Banketbakkerij Jan de Groot: Stationsweg 24
Fotocredits: Den Bosch City
Hotspots, guides & winacties in je mail
Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch
Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok
Promoten via Den Bosch City? Bekijk snel de mogelijkheden of stuur ons vrijblijvend een mailtje via [email protected].