Nieuwe Gault&Millau gids 2023


Vanmiddag werd de nieuwe Gault&Millau gids 2023 gelanceerd in Utrecht. Er werden Gault&Millau Awards uitgereikt aan de winnaars van het jaar 2023 in 19 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Ontdekking van het Jaar’. Gault&Millau is een restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Dit jaar telt de gedrukte gids 74 Nederlandse Restaurants met 16+ punten, elk beoordeeld op basis van 20 punten. Daarnaast is de selectie van meer dan 850 restaurants en hun score online te vinden op de website van de restaurantgids.

Den Bosch is maar liefst 9 keer vermeld. Wat zijn dé restaurants in Den Bosch volgens Gault&Millau?

Noble Gault&Millau

Noble – 15,5/20 punten


Noble scoort het beste in Den Bosch met 15,5 punten. In de recensie van Gault&Millau wordt het restaurant ‘Divers, verrassend en prikkelend’ genoemd. Het restaurant van Chef Edwin Kats is niet meer weg te denken uit de Bossche gastronomie. In het unieke pand aan de Wilhelminaplein worden de sterren van de hemel gekookt. En dat merkten zij op bij Gault&Millau: “Chef Edwin Kats brengt op zijn kaart zeer gevarieerde gerechten. In die zin mooie herinneringen aan fijne ossenstaart met oester, knolselderij en hollandaise met daarna fijn gelakte zwezerik op smaak gebracht met dashi en bonito. Aandachtrijke bediening en prima wijnkaart maken het feest compleet.”

Wilhelminaplein 1

Faran Den Bosch City

Faran – 13,5/20 punten


Faran is de veelbelovende nieuwkomer op de lijst. Dit restaurant met open keuken laat zich inspireren door de Nikkei-keuken, onstaan toen Japanners naar Zuid-Amerika emigreerden. Gault&Millau: “Dat resulteert in prachtige gerechten met overdonderende smaken en originele combinaties zoals zee-egel met schuim van meloen en dashi en mierikswortel of een umamibom in de vorm van doodstrompet, saus van Parmezaanse kaas en quinoa. Nieuw, beloftevol en een verrijking voor Den Bosch.” 

Kruisstraat 17

Pollevie Gault&Millau

Pollevie – 13,5/20 punten


Ook Pollevie is een nieuwkomer op de lijst. Dit op groenten geïnspirerende restaurant in het Paleiskwartier is een juweeltje. Er wordt met lokale en dagverse producten gewerkt. Gault&Millau: “We genieten van prei op de barbecue die een diep zoete smaak heeft gekregen met daarbij lupine crème, ingelegde zure druifjes, zuurkool van cevennes ui en gefermenteerd preipoeder. Fijne, verrassende bij elkaar passende smaken die volledig in balans zitten.” Hier kunnen we het alleen maar mee eens zijn. 

Hofvijver 2b

Sense loves to share Den Bosch 5

Sense – 13,5/20 punten


Sterrenzaak Sense krijgt van Gault&Millau ook 13,5 van de 20 punten. In hun recensie: “Chef Dennis Middeldorp kookt secuur en heeft een kritisch oog voor de oorsprong van de gebruikte ingrediënten met voorkeur voor deze afkomstig van lokale en duurzame origine.” En dit is precies hoe we Dennis kennen. Chapeau!

Jeroen Boschplein 6

Auberge de Veste Gault&Millau

Auberge de Veste – 13/20 punten


Auberge de Veste stijgt dit jaar naar 13 punten. Dit huiskamerrestaurant zit verborgen in de idyllische Uilenburg. Gault&Millau: “Nog zo’n plus is de rijkelijk gevulde en uitstekend gerubriceerde kaart met grotendeels Europese topwijnen ter ondersteuning van het Frans-klassiek georiënteerde, verplichte verrassingsmenu van vier tot zes gangen.” 

Uilenburg 2

Citrus Gault&Millau

Citrus – 13/20 punten


Dat er bij Citrus goed gekookt wordt, dat wisten wij al. Dit intieme restaurant blijft met 13 punten zijn plaats behouden. In het wisselende verrassingsmenu komen smaken waanzinnig mooi samen.  En daar is Gault&Millau het mee eens: “Telkens verrast hij met fraaie smaakbalansen, uitstekende cuissons en verfijnde sausen, zoals die van sinaasappel en truffel bij onze perfect geroosterde en stevige moot tarbot.”

Lange Putstraat 7a

Fabuleux Gault&Millau

Fabuleux – 13/20 punten


Fabuleux stijgt een punt dit jaar. Wij vinden dit restaurant altijd een kadootje om naartoe te gaan. Of zoals Gault&Millau aangeeft: “Sfeer is verassend ontspannen mede door de enthousiaste gastheer-sommelier Paul van Gestel. Chef Johan Busio zorgt vanuit de keuken voor klassieke gerechten die vakkundig op tafel verschijnen.”

Verwersstraat 23

Le VIN'x Gault&Millau

Restaurant le VIN ‘x – 13/20 punten


Bij Le VIN ‘x eet je niet alleen lekker, ook wijnen wordt in gespecialiseerd dankzij gastvrouw en sommelier Marieke Vennix. Wat de restaurantgids hierover te zeggen heeft? “Ze heeft een prijsvriendelijke en evenwichtige wijnkaart samengesteld met een aantal natuurwijnen waaronder de uitstekende Morgon van Beaujolaiskoning Marcel Lapierre.”

Verwersstraat 18

Shiro Gault&Millau

Shiro – 12/20 punten


Als laatste in Den Bosch wordt het Japanse restaurant Shiro genoemd. Voor wie echt de Japanse eetcultuur wilt ontdekken, moet zeker eens langs bij Shiro, gelegen in hetzelfde pand, een verdieping hoger, dan Auberge de Veste. Voor Gault&Millau is Shiro een vaste prik en ook dit keer waren zij lovend: “Bijzonder in die context is een verrassingsmenu met een kreeftbereiding voorafgegaan door sushi van tonijn en sashimi.”

Uilenburg 4

In de buurt van Den Bosch


Op een steenworp afstand van Den Bosch zijn er nog meer lovende recensies gegeven. Zo scoort Vigor in Vught het beste met 16/20 punten. Blijft ‘t Misverstand, ook in Vught, op 14/20 punten staan. Scoort Die Heere Sewentien in Rosmalen 14,5/20 punten en worden er 14/20 punten gegeven aan Noble Kitchen in Cromvoirt.

Fotocredits: Gault&Millau

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok

Promoten via Den Bosch City? Bekijk snel de mogelijkheden of stuur ons vrijblijvend een mailtje via [email protected].