Hier lees je alle info over D’n Elfde van d’n Elfde, ofwel 11-11, ofwel 11 november


Sinds 2011 (11 jaar geleden) wordt 11-11 groots gevierd in Den Bosch. Het is dé start van het Carnavalsseizoen in Oeteldonk. Maar waar komt deze traditie vandaan en wat is er die dag allemaal te doen? Je leest het in deze blog!

Den Bosch City elf elf Korte Put

Gekkengetal 11


De reden dat er is gekozen voor deze datum als de start van het carnaval, is omdat het getal 11 van oudsher het getal van de gekken is. Natuurlijk beschouwen wij Bosschenaren carnaval als iets heel normaals, maar dat is het voor velen niet. 11-11 is bovendien exact 40 dagen voor de kortste dag van het jaar (21 december) en is daarmee het begin van de donkere periode voor kerst. Trouwens, wist je dat je vanaf 11 november tot en met carnaval elke dag met een rood-wit-gele sjaal mag lopen? Een traditie die je bij velen in het straatbeeld zal tegenkomen.

Speciale editie


Dit jaar is 11-11 een extra speciale editie. Waarom? Onze geliefde Sint-Jan bestaat dit jaar al 800 jaar! Op 11-11 staat de Sint-Jan dan ook letterlijk en figuurlijk centraal. Om 11.07 uur wordt luidkeels het nummer Onze Ouwe Sint-Jan gezongen op de parade, nét voordat het Carnavalsseizoen officieel wordt geopend. Een bijzonder moment om mee te maken, iedereen zingt mee!  

Sint-Janskathedraal Den Bosch City

Wat is er te doen tijdens 11-11?


Op onze favoriete rood-wit-gele dag is er een bomvol programma. Het maakt eigenlijk niet uit waar je naartoe gaat, want het is toch wel gezellig. Voor degene onder ons die toch een kleine planning willen maken, kun je een kijkje nemen op het officiële programma van de Oeteldonksche Club. Tip: wees lekker op tijd. Om 09.33 uur kun je al terecht voor een ontbijt bij Hotel Central (uitverkocht) of start je de ochtend feestelijk met de Attenooije bij ‘t Pumpke. Om 11.11 uur opent het Carnavalsseizoen dan écht op de parade. De rest van de dag ga je gewoon lekker op sjouw, zoals wij dat in Den Bosch zeggen. 

Oeteldonkse musthaves

 

In Oeteldonk wordt kledingdracht met rood-wit-gele items of versieringen erg gewaardeerd. Ben je nog last minute opzoek naar de leukste Oeteldonk-emblemen of Oeteldonk-kleding? Geen zorgen, Oeteldonkstijl heeft alles in huis! Bestel je op werkdagen voor 18.00 uur, dan ontvang je de volgende dag jouw bestelling. Met de kortingscode Oetelcity (invullen bij cadeaucode) ontvang je ook nog eens 5% korting op je bestelling! Bekijk ook al onze andere favo musthaves!

Deze blog bevat affiliate links. Dit betekent dat een klein bedrag wordt verdiend zodra er een product via deze links is besteld. Het kost jou niks extra’s en je zorgt ervoor dat wij mooie content kunnen blijven maken. Heb je via deze links een product gekocht: dank je wel!

Fotocredits: Den Bosch City, Stichting Nationaal Monument

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok