Ontdek het tijdens de Open Monumentendag 2022


Een verborgen plek bekijken die normaal niet open is voor publiek – grijp je kans tijdens de Open Monumentendag 2022! Op zaterdag 10 en zondag 11 september openen meer dan 70 monumenten in Den Bosch en omstreken gratis hun deuren. Neem een kijkje bij de prachtigste locaties en panden, bekijk een tentoonstelling of laat je rondleiden en hoor de bijzondere verhalen. 

Middeleeuwse kelder onder de Markt


Dit jaar worden er letterlijk deuren geopend in Den Bosch, Sint-Michielsgestel en Vught. Het thema dit jaar is ‘duurzaamheid’. Er worden op verschillende locaties extra activiteiten georganiseerd zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekuitvoeringen.

Op zaterdag 10 september zijn de monumenten in de binnenstad van Den Bosch te bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Grote Kerk en luister naar het orgelspel. Kom meer te weten over de restauratie en verduurzaming van de voormalige smederij in de Sint-Jorisstraat. Of bekijk een middeleeuwse kelder onder de Markt bij Hotel Central. In de 800-jarige Sint-Janskathedraal is speciaal voor dit monumentenweekend een expositie ingericht. 

Op zondag 11 september is iedereen welkom in het Bossche buitengebieden (zoals Bokhoven, Engelen, Rosmalen en Nuland) en in de gemeenten Sint-Michielsgestel en Vught. Kom voor een rondleiding naar de Standerdmolen in Rosmalen, maak met een gids een wandeling naar de waterkrachtcentrale van Sint-Michielsgestel of beklim de Lambertustoren in Vught. Bijzonder is ook de ‘parapluroute’ in Berlicum langs historische hooibergen.

Buitengebied Open Monumentendag 2022

Het programma van dit jaar


Kijk voor alle info over de open monumenten en activiteiten op Bezoek Monumentendag. Hier vind je een interactieve kaart en een speciale route app met het programma, de openingstijden en extra informatie zoals historische foto’s en 3D-reconstructies. Op de website staan ook alle adressen waar gratis gedrukte plattegronden kunnen worden afgehaald met daarop de opengestelde monumenten. Dat kan onder andere in het Stadhuis in Den Bosch, de Jumbo in Sint-Michielsgestel en De Petrus in Vught.

Haal het monument in huis


Voor 21 prachtige monumenten in ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught hoef je het huis niet uit. Die kun je thuis via je computer verkennen. Nieuw dit jaar: het Huis van Bosch, de Moriaan en het oude Paleis van Justitie!

Open Monumentendag 2022: Website | Facebook | YouTube | Twitter | Instagram

Fotocredits: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok