Butterfly-Effect-1-Stijn-fotograaf-Rebke-Klokke - Den Bosch City

Soms ontmoet je mensen die een paar stappen voor lijken te lopen. Die naar een systeem kijken en denken: dit kan anders. Zo ontmoetten wij Stijn van Kreij, oprichter van Butterfly Effect. Zijn onderneming pakt twee grote maatschappelijke uitdagingen aan: de woningnood én het personeelstekort in zorg.

Daarmee beweegt Stijn zich op twee markten die enorm onder druk staan. Wij spraken Stijn en hij neemt ons mee in zijn ideeën en visie: “Veel werk in de zorg bestaat voor een klein deel van de dag uit echt zorg bieden, het gros van de tijd ben je bezig met welzijn,” begint Stijn. Jarenlang was hij actief als begeleider, locatiemanager en innovatiemanager bij Cello en zag hij eersterangs wat er in de zorg gebeurt. “Om in een zorggemeenschap terecht te kunnen, moet je eerst het labeltje krijgen dat er iets mis met je is.”

Stijn zag dat dit anders kon en begon met de bouw van de eerste tiny houses rondom zorginstellingen. “Het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt snel en kan op korte termijn wel eens 40% van de woningmarkt zijn. Juist die mensen zijn graag onderdeel van iets groters.”

” Stijn zag dat dit anders kon en begon met de bouw van de eerste tiny houses rondom zorginstellingen. “

Butterfly Effect 2 - Stijn met bewoner (fotograaf Rebke Klokke) - Den Bosch City

Butterfly Effect: Een streven naar welzijn, geluk en gezondheid voor mensen met én zonder zorgvraag


Het concept is vrij gemakkelijk. Butterfly Effect bouwt een gemeenschap die voornamelijk bestaat uit eenpersoonswoningen. Een deel van de woningen is beschikbaar voor mensen die zorgbehoefte hebben. Een ander deel wordt verhuurd aan mensen die een steentje bij willen dragen als goede buur.
Zij worden geselecteerd op basis van motivatie en talent. “Wij vragen van onze buurtverbinders dat ze 2 dagdelen van de week actief zijn in de wijk, maar in praktijk is dat vaak veel meer, omdat ze uitgenodigd worden om hun talent in te zetten voor de buurt.”

Zo wordt het welzijn van iedereen in de wijk geborgd door de wijk zelf. Door de inzet van bewoners, neemt de druk op de zorg af. Daarom werkt Butterfly Effect altijd samen met professionele zorgorganisaties. Zij hoeven alleen de essentiële zorg te bieden. Daardoor kunnen ze zich specialiseren en veel meer cliënten helpen met minder medewerkers.

Solliciteren op een woning


“Veel mensen gaan na een bepaalde leeftijd met pensioen, terwijl ze nog veel talent en motivatie hebben. Bij ons zijn ze meer dan welkom. Ook voor jongeren is een betaalbare woning vinden vaak een uitdaging, de huizenmarkt is enorm overspannen. Bij Butterfly Effect solliciteer je op een woning op basis van motivatie. In onze wijken is een hele sterke intrinsieke motivatie voor het welzijn in de wijk”, vertelt Stijn. “Zo kunnen bewoners die yogalessen verzorgen of feestjes organiseren in de buurt en daar zelf ook door groeien.”

Momenteel bouwt Butterfly Effect de woningen zelf. “Uiteraard doen we dat in samenspraak met gemeente en zorginstelling, zodat zij zich op de zorg kunnen blijven richten. Maar voor ons is het vastgoed een middel, geen doel. Dus we werken ook graag samen met organisaties die het vastgoed voor hun rekening willen nemen. Het vastgoed zien wij als een sterke sociale investering, waarbij we het financieel rendement stabiel is maar ook begrensd is doordat we altijd huren tegen sociale huurtarieven. De woningen leveren daardoor zowel financieel als sociaal rendement.”

Investering gaat voor groei zorgen

 

Met drie woonwijken in ontwikkeling en diverse lopende verkenningen heeft Stijn een investering opgehaald voor de groei van zijn onderneming. Daarnaast is er vanuit de provincie een lening van 2 miljoen beschikbaar gesteld voor de eerste 100 woningen. Dit zorgt ervoor dat Butterfly Effect kan groeien. “Het doel is om in drie jaar naar 30 projecten te groeien. In 2030 willen we 10.000 buurtverbinders huisvesten.

De creatie van een gemeenschap duurt ongeveer anderhalf jaar. Dit heeft te maken met de realisatie van de juiste vergunningen, bestellen van woningen en de aanleg van de infrastructuur. 

Butterfly Effect (fotograaf Rebke Klokke) - Den Bosch City

Zelf een bijdrage leveren

 

Eigenlijk zoekt Stijn vooral naar groene zorglocaties, waar behoefte is aan extra betrokkenheid van buurtverbinders. En naar woonwijken die baat hebben bij meer sociale cohesie. Tips zijn altijd welkom. En vrijwilligers, vragen wij Stijn? Die mogen zich ook altijd melden via de website!

Butterfly Effect: Website | Facebook | LinkedIn | Twitter | Instagram

Fotocredits: Fotograaf Rebke Klokke

Lees meer artikelen via Ontdek Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok