bloedbank in Den Bosch Danielle

” Zonder donorbloed overleef ik niet. Dit bloed geeft mij steeds weer een beetje extra toekomst met mijn zoon. “

Geef bloed en red levens

 

In Nederland zorgt Sanquin voor de bloedvoorziening. Met behulp van ruim 400.000 donoren werken ze samen aan een beter leven voor patiënten. Ook bij de bloedbank in Den Bosch komen dagelijks veel Bosschenaren vrijwillig hun bloed of plasma doneren.

Heb jij wel eens overwogen om donor te worden? Maar liefst één op de vier mensen heeft ooit bloed nodig. Omdat bloed beperkt houdbaar is, is er altijd vers bloed nodig!

Bloedbank Sanquin bloed doneren in Den Bosch

Waarom doneren belangrijk is


Bloed doneren is van cruciaal belang omdat maar liefst één op de vier mensen ooit bloed nodig heeft. Bloed is beperkt houdbaar, dus er is altijd vers bloed nodig. Je redt letterlijk levens als donor. Denk aan mensen met kanker, verkeersslachtoffers, en vrouwen én baby’s die herstellen van een zware bevalling. Een donatie kan het verschil maken tussen leven en dood.

Als donor krijg je bij elke donatie een korte medische keuring. Je bloeddruk en hemoglobinegehalte worden gemeten, en je bloed wordt getest op infectieziekten. Dit geeft meteen een mooi inzicht in je eigen gezondheid. Bovendien help je de bloedvoorraad op peil te houden. In geval van rampen en noodsituaties is er vaak acuut bloed nodig. Door regelmatig te doneren, draag je bij aan de voorraad die direct beschikbaar is.

Hoe het werkt

 

Bij je eerste bezoek aan de bloedbank doneer je nog niet meteen. Er wordt bloed afgenomen en besproken of je beter bloed- of plasmadonor kunt worden. Je Hb en bloeddruk worden gemeten, daarna ga je zitten voor je donatie. Sommigen zijn bang voor de prik, maar het is maar een klein prikje. Zelf ben ik als de dood voor naalden en kijk ik ook weg als ze de prik zetten. Maar eigenlijk valt alles mee, goed blijven ademen en afleiding met eten en drinken helpt. Bovendien is het elke donatie weer een stukje gemakkelijker.

Als bloeddonor word je opgeroepen zodra je bloedgroep nodig is. Mannen geven maximaal vijf keer per jaar, vrouwen tot drie keer vanwege het herstel. Een schudweger houdt de zak bloed in beweging zodat het niet klontert, en na ongeveer tien minuten is de donatie klaar. Als plasmadonor kun je zelf je afspraak inplannen. Plasma afnemen duurt 30 à 45 minuten, waarbij de machine de bloedonderdelen scheidt en de rode bloedcellen meteen teruggeeft. Dit versnelt je herstel.

Als donor is het een kleinigheidje

 

Maar voor ontvangers beslist niet. Je hoeft geen dokter te zijn om levens te redden. Met jouw bloed help je talloze patiënten. Eda, bijvoorbeeld, krijgt elke drie weken bloed vanwege sikkelcelziekte. Donorbloed helpt haar pijn en orgaanuitval te stoppen. “Zonder donorbloed overleef ik niet. Dit bloed geeft mij steeds weer een beetje extra toekomst met mijn zoon Elias.” 

Martijn raakte ineens verlamd door het Guillain-Barré syndroom. Een medicijn met antistoffen uit donorplasma remde de ontstekingen. “Dankzij plasmadonors ben ik niet meer verlamd en kan ik door met mijn leven.”

Simone kreeg borstkanker en donorbloed hielp haar herstellen van de chemo’s. “Petje af voor al die donors. Zij zorgen er belangeloos voor dat er steeds voldoende bloed is. Donorbloed geeft mij weer hoop.”

bloedbank in Den Bosch

Eenvoudig aanmelden bij de bloedbank in Den Bosch


Aanmelden is zo gedaan. Als bloeddonor kost het je maar een paar minuten van je tijd. En als plasmadonor kun je dus je eigen afspraken inplannen. Eigelijk is het niet zoveel moeite, toch?

Aanmelden Sanquin

Fotocredits: Sanquin

Tip: Geef eens een Den Bosch Cadeaukaart weg!
Een lokale cadeaukaart waarmee je Bossche ondernemers steunt. Te besteden bij horeca, delicatessezaken, winkels en activiteiten in Den Bosch.

Volg de Den Bosch Cadeaukaart op Instagram. Heb jij met jouw bedrijf interesse in de Den Bosch Cadeaukaart voor in het kerstpakket of als waardering voor jouw personeel? Neem dan contact op met [email protected]!

Meer Den Bosch CIty in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer artikelen via Ontdek Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok

Promoten via Den Bosch City? Bekijk snel de mogelijkheden of stuur ons vrijblijvend een mailtje via [email protected].