Hoi, ik ben Niels, blogger van RoPStAr. Ik heb een passie voor reizen, architectuur, stedebouw en fotografie.  Daarnaast heb ik een zwak voor oude gebouwen en geschiedenis maar kan ik het ook waarderen als deze gebouwen een moderne twist hebben gekregen. ’s-Hertogenbosch is een stad waar ik veel inspiratie vandaan haal. Deels omdat ik er woon, deels omdat het gewoon een geweldige stad is die veel te bieden heeft. Noëlle en Nina hebben mij gevraagd om eens per maand een stukje te schrijven over deze mooie stad en jullie meer te vertellen over interessante projecten. Het eerste project waarover ik jullie wat wil vertellen is de Paleisbrug.

Fysieke barrière



De Paleisbrug? Ja, de Paleisbrug! Het is een project dat enkele maanden geleden is opgeleverd. Het is een brug die het centrum met het Paleiskwartier verbindt. Dat is op zich niet zo bijzonder want er zijn meerdere mogelijkheden om vanuit het centrum naar het Paleiskwartier te gaan. Het enige probleem is dat er een spoorlijn loopt die een fysieke barrière vormt. Daarom heeft de gemeente de Paleisbrug gemaakt als extra mogelijkheid om het spoor over te gaan.

Niet zomaar een brug



Het is een brug die is uitgevoerd als verhoogd park. Dat aspect is vrij uniek. Er zijn niet heel veel bruggen die zowel een verkeersfunctie hebben als een recreatiefunctie. Een beroemd voorbeeld is het Highline Park in New York. Een oude spoorlijn die niet langer werd gebruikt, hebben ze omgebouwd tot een park. Nu is onze Bossche brug niet kilometers lang, maar er wel één overeenkomst. Zo heeft het Highline Park een Nederlands tintje. Het landschappelijk aspect is ontworpen door Piet Oudolf en laat hij nu net verantwoordelijk zijn voor het parkontwerp van de Paleisbrug.

Paleisbrug Den Bosch

Brugpark



Het park maakt deze brug tot een bijzondere object. Het is aangelegd met verschillende bomen, struiken en planten om het een echte groene uitstraling te geven. De brug heeft een robuust uiterlijk gekregen. Het verweerde staal geeft een mooi contrast met het groen. Ook zie je dat de brug is ingericht voor langzaam verkeer. De plantenbakken verspringen zodat je zigzaggend over de brug moet lopen. Dit hebben ze gedaan om de snelheid eruit te halen. Echte snelheidsduivels rijden gewoon om het Essentgebouw heen. Je kan op de Paleisbrug komen via de trap of een van de twee diagonale liften. De liften zijn groot genoeg voor je fiets, koffers of rolstoel. Er staan verschillende soorten straatmeubilair en door de groene omgeving kan je er ook lekker je lunch opeten of even tot rust komen. Wist je trouwens dat deze brug gratis WiFi heeft? Dat de brug in de winter verwarmd wordt zodat er geen sneeuw en ijs op blijft liggen? Of dat de brug fungeert als een grote zonnecollector die de omliggende wijken in de zomer van stroom voorziet?

Toekomstige hotspots



Het interessante van deze brug is dat je nu heel makkelijk naar enkele (toekomstige) hotspots kan gaan. Natuurlijk heb je er nu enkele leuke restaurantjes zoals Pollevie en is het Paleiskwartier een mooie wandeling waard. Je bent er misschien al eens geweest om naar het evenemententerrein in het Paleiskwartier te gaan. Daar worden evenementen georganiseerd zoals het TREK Foodtruck festival. Straks komt er naast de Paleisbrug ook een Kinepolis bioscoop en zal de versmarkt Van Heinde geopend worden. Dat zijn twee projecten die je straks zeker moet bezoeken. Dan is het fijn dat er nu al een brug over het spoor ligt zodat je straks niet hoeft om te fietsen. Nee, integendeel. Als straks alle bomen, struiken en planten volgroeid zijn dan is het een mooie plek om overheen te lopen na je bioscoopbezoek. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok