De complete museumgids van Den Bosch


Op zoek naar een museum in Den Bosch? Deze blog is geboren uit eigen behoefte: een complete museumgids van Den Bosch. We loveeee musea en in Den Bosch hebben we genoeg plekken waar er regelmatig exposities zijn. Alleen vergeten we altijd dat ze er zijn. Daarom gaan we deze blog combineren met een maandelijks overzicht van exposities door de hele stad. En trust us: Er is meer tofs te zien dan we denken!

Het complete overzicht van musea in Den Bosch:

Meteen alle musea in je Google Maps? Bekijk onze gratis lijst met alle gepinde locaties.

Design Museum in het Museumkwartier


Als je op zoek bent naar een museum in Den Bosch dan ben je bij het Museumkwartier aan het goede adres. Samen met het Noordbrabants Museum delen zij een dak en zijn daardoor samen het Museumkwartier in Den Bosch. Met zo’n 5.000 vierkante meter zijn zij daarmee één van de grootste musea van Nederland. Het Designmuseum tentoonstelt een mix van keramiek, design en hedendaagse kunst. Naast gevestigde kunstenaars is hier ook werk te zien van jong talent. 

De Mortel 4

Noordbrabants Museum in Den Bosch

Noordbrabants Museum in het Museumkwartier


Net als het Design Museum is het Noordbrabants Museum onderdeel van het Museumkwartier van Den Bosch. Het museum is gevestigd in het imposante 18e eeuwse gouvernementspaleis. Bewonder kunst van Mondriaan, Dalí en Vincent van Gogh. Het Noordbrabants Museum is de enige locatie in Brabant waar originelen van deze Brabantse meester te zien zijn.

Naast vaste exposities van kunst, geschiedenis en cultuur zijn er wisselende tentoonstellingen te zien. Dit varieert van een expo over het nazi-regime tot aan de geschiedenis van De Efteling. Houd onze maandelijke expo guides in de gaten voor informatie!

Kids: Het is mogelijk om op “safari” te gaan of een tijdreisspeurtocht te doen.

Boek direct tickets | Verwersstraat 41

Jheronimus Bosch Art Center museum in Den Bosch

Jheronimus Bosch Art Center


Ontmoet de bekendste Bosschenaar allertijden: Jheronimus Bosch, of ook wel Jeroen Bosch. Nergens anders ter wereld vind je zo’n uitgebreide collectie van deze beroemde schilder (1450-1516) over zijn leven en werk als in het Jheronimus Bosch Art Center. Bekijk de speelse schilderijen, denk mee over zijn bedoelingen en pak de lift naar boven voor een spectaculair panoramisch uitzicht!

Jeroen Boschplein 2

Oeteldonks Gemintemuzejum Den Bosch City

Nationaal Carnavalsmuseum “Oeteldonks Gemintemuzejum”


Den Bosch kent veel magisch mooie plekken en daar is de locatie van het Oeteldonks Gemintemuzejum er één van. Ontdek hier alles over het Oeteldonkse carnaval en bekijk allerlei soorten maskers, kleding, promotiemateriaal, wapens, schildjes en andere belangrijke voorwerpen uit de geschiedenis van carnaval en Oeteldonk. 

Zusters van Orthenpoort 27

Drie generaties Bossche schilders bij Museum Slager


Een eeuw aan schilderkunst van één Bossche familie. Bij Museum Slager bewonder je schilderijen en voorwerpen afkomstig van acht schilders in drie generaties uit de Bossche familie Slager. Van olieverf tot etsen: de werken van deze familie tonen Bossche stadsgezichten, landschappen, stillevens en portretten.

Choorstraat 8

Het Zwanenbroedershuis Den Bosch City

Museum Het Zwanenbroedershuis


De Zwanenbroeders is officieel opgericht in 1318, een broederschap waar ook de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje, lid van was. In 1847 werd het Zwanenbroedershuis gebouwd. De broederschap richtte zich op de zorg van armen en is opgericht ter ere van Maria. Het museum is alleen te bezoeken met een gids.

Hinthamerstraat 94

Bezoek na de kathedraal het Sint-Jansmuseum


Net een bezoekje gebracht aan de Sint-Janskathedraal? Bezoek dan ook de Bouwloods. Op de oude plek voor architecten en ambachtslieden is in de loop van de eeuwen oud beeldhouwwerk van de kathedraal verzameld. Het gaat om zo’n 200 beelden, maar ook bouwtekeningen, foto’s en andere documentatie is hier terug te vinden.

Torenstraat 16

Groot Tuighuis wordt modern erfgoedcentrum


Op de plek van het Groot Tuighuis, of de Oude Sint Jacobskerk, werd rond 1430 een kapel en gasthuis gebouwd voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Het Groot Tuighuis is verbouwd naar een modern erfgoedcentrum en opende in 2023 weer haar deuren. Ontdek hier meer over onze Bossche geschiedenis én ga zelf op onderzoek uit. Er zijn wisselende exposities en workshops.

Kids: er worden er educatieve workshops gegeven voor groepen.

Bethaniestraat 4

Kunstlocatie Würth – moderne & hedendaagse kunst


Bekijk hier exposities van internationale moderne en hedendaagse beeldende kunst uit de verzameling Würth. De verzameling is ontstaan vanaf de jaren ’70 en focust zich op kunst uit de 20e en 21e eeuw met ruim 18.000 schilderijen, beeldhouwwerken en grafiek. Entree is gratis!

Kids: Kinderen vanaf 4 jaar kunnen met school hier een workshop doen

Het Sterrenbeeld 35

Het Bossche Kruithuis wordt Vesting- en Watermuseum


TIJDELIJK GESLOTEN – Het Kruithuis is een bijzonder gebouw uit de zeventiende eeuw, oorspronkelijk ontworpen om buskruit veilig te bewaren. Dit rijksmonument is het laatste nog bestaande kruithuis uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Het Kruithuis heropend – na een renovatie – als Vesting- en Watermuseum. Hoor hier verhalen over de plek, de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. Het is onbekend wanneer het kruithuis weer opent.

Citadellaan 7

Huis van Bosch – in de voetsporen van Jheronimus Bosch


Bij Bosschenaren beter bekend als ‘De Kleine Winst’, is Huis van Bosch het voormalige woonhuis-atelier van de wereldberoemde Bossche kunstenaar Jheronimus Bosch. Een groot deel van zijn jeugd werd hier doorgebracht en naar vermoeden kreeg hij hier ook zijn schildersopleiding. Bekijk het werk van Jheronimus Bosch terwijl je door zijn huis ronddwaalt.

Kids: Niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.

Markt 29

Archeologisch en Paleontologisch Museum Hertogsgemaal


Ga terug in de tijd en ontdek de vondsten uit de Middeleeuwen, Romeinse tijd, Steentijden en IJstijden. Museum Hertogsgemaal is ontstaan dankzij verzamelaar Anton Verhagen. Bekijk fossiele botten uit de zandwinning bij de Groote Wielen en botten van de wolharige mammoet uit de Laatste IJstijd. 
Entree is gratis, maar let op: laat vooraf weten dat je langskomt om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat. Ze zijn geheel afhankelijk van vrijwilligers en zijn daardoor niet altijd aanwezig. 

Tip: Neem na een bezoek bij Museum Hertogsgemaal plaats bij Restaurant De Blauwe Sluis!

Rosmalensedijk 1

Het Bastionder Den Bosch City

Het Bastionder – Over de vestingwerken van Den Bosch


Aan de rand van het centrum, met uitzicht over het Bossche Broek is daar het Bastionder. In dit bouwwerk staat de krijgsgeschiedenis van Den Bosch en de vestingwerken centraal. Ontdek 500 jaar oude stadsmuren met schietgaten en het beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629 door Frederik Hendrik. Voordeeltje: dit museum is gratis te bezoeken!

Bastion Oranje 1

Geniemuseum – Voor iedereen geïnteresseerd in de historie van de krijgsmacht


Bij het Geniemuseum in Vught vind je alles over de krijgsmacht in Nederland en maak je kennis met de geschiedenis van het Regiment Genietroepen. Leer meer over vroeger en nu en bekijk oude uniformen, foto’s van vredesmissies, schaalmodellen en werktuigen. In het Geniepark zijn zelfs grotere items te zien zoals bruggen, bunkers, voertuigen, vaartuigen en pontons. Aan de kapconstructie van het gebouw is te zien dat het in gebruik was als keuken van Kamp Vught. Ook kijk je uit op de voormalige appelplaats van het concentratiekamp.

Kids: Er is een speurtocht voor binnen en buiten beschikbaar.

Lunettenlaan 102, Vught

Nog meer expositieruimtes in Den Bosch (en omstreken)


Bij alleen een museum in Den Bosch laten we het niet. Er zijn namelijk nog meer toffe plekken waar er exposities te vinden zijn. 

 • Ruby Soho – Dit is één van de hipste exporuimtes in Den Bosch. Het is een galerie voor hedendaagse kunst in Den Bosch. Boschveldweg 469
 • Kunstruimte De Melkfabriek – Deze kunstruimte wordt gerund door kunstenaars, kunststudenten en vrijwilligers. Guldenvliesstraat 4H
 • Willem Twee Kunstruimte – De Willem Twee is een verzamelplek als het om cultuur gaat. Naast live muziek en een café vind je hier ook de Kunstruimte. Ervaren meester exposeren hier naast jonge kunstenaars al dan niet van Bossche bodem. Boschdijkstraat 100
 • Verkadefabriek – In de hal van de Verkadefabriek zijn er het hele jaar door exposities te vinden. Van kunstenaars uit Den Bosch, Nederland, Vlaanderen en verder weg. Vaak fotografie, soms schilderkunst of anders. Boschdijkstraat 45
 • KuBra-Art Galerie – Bij deze galerie in Rosmalen zijn er wisselende exposities, steeds voor periodes van zes weken. Je wordt altijd ontvangen door één van onze kunstenaars.  Achter de Driesprong 9 Rosmalen
 • Werkwarenhuis – Het Werkwarenhuis op de Tramkade is dé culturele hotspot bij uitstek. Op de verdieping van het Werkwarenhuis zijn regelmatig bijzondere exposities van jonge en gevestigde kunstenaars te vinden. Tramkade 20-24
 • Het Vughts Museum – Te vinden in de monumentale Petruskerk in het centrum van Vught. Dit museum laat de geschiedenis van Vught en Cromvoirt zien. Heuvel 2, Vught
 • Museum Romeins Halder – Een Oudhoudkundig Museum met een focus op de rijke nederzetting in de Romeinse tijd. De collectie bestaat uit aardewerk, ijzeren voorwerpen, sieraden, munten, glaswerk, reconstructie van een waterput, Romeinse soldaat en een brandgraf uit Halder. Haanwijk 5B, Sint-Michielsgestel

Extra leuk voor kids


Als kind naar het museum? Ik vond het vroeger fantastisch! Lag er wel een beetje aan wat voor soort museum natuurlijk. En voordat ik word afgeschoten door iedereen: naar alle bovenstaande musea kun je jouw kids ook gewoon mee naartoe nemen. Sommigen hebben zelfs aparte tours of boekjes voor de kleintjes! Daarnaast hebben we er twee extra gevonden die ook leuk zijn voor kids:

 • Meccano Museum in Rosmalen – In het Meccano Museum leer je alles over technisch speelgoed. Het staat er vol met Meccano modelbouw. Bovendien is het mogelijk hier een kinderfeestje te organiseren. Vliertwijksestraat 49, Rosmalen
 • Het Oertijd Museum in Boxtel – Niet bepaald in Den Bosch, wel de moeite waard. Wandel tussen de dinosaurussen in het grootste geologisch museum van Nederland. Hier hebben ze een kinderfeestje-arrangement met een
  mini-expeditie. Bosscheweg 80, Boxtel

Deze blog bevat affiliate links. Dit betekent dat een klein bedrag wordt verdiend zodra er een ticket via onze link is besteld. Het kost jou niks extra’s en je zorgt ervoor dat wij mooie content kunnen blijven maken. Heb je via deze links een ticket gekocht: dank je wel!

Foto credits: BiermanHenket, Jheronimus Bosch Art Center, Marc Bolsius, Het Zwanenbroedershuis

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok

Promoten via Den Bosch City? Bekijk snel de mogelijkheden of stuur ons vrijblijvend een mailtje via hello@denboschcity.com.