De Schilderstraat is een van de interessantste zijstraten van de Hinthamerstraat
De Schilderstraat is een zijstraatje van de Hinthamerstraat met een heel bijzonder verleden. In 1454 spraken Bosschenaren al over dat Scilderinghstraetken. Deze straat stond niet bekend om de vele schilders die er woonden, maar werd vernoemd naar de familie Schilder die vroeger de macht had in de straat. Hoewel er nu studenten en gezinnen in wonen, gebeurde er vroeger van alles in de mysterieuze huisjes van deze straat. In deze blog lees je meer over de – nu zo idyllische – Schilderstraat.
Romeinse adelfamilie
De Schilderstraat is dus vernoemd naar de Patriciërsfamilie Schilder. Patriciërs waren in de middeleeuwen vooraanstaande leden van de Romeinse adel. Het waren dé toonaangevende burgers van Den Bosch met bestuursfuncties bij de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Dit broederschap droeg zorg voor cultureel erfgoed in Den Bosch en zorgde voor christelijke saamhorigheid. Het genootschap was gevestigd in het huidige Zwanenbroedershuis museum.
Mansio’s en Cameren
Om de straat te bereiken, moest men onder de boogpoort van ‘Poort van Scilder’ doorlopen. De familie Schilder bezat in grote stenen huizen, ook wel mansio’s genoemd. De mansio’s waren onder anderen gevestigd aan het einde van de Schilderstraat, met grote tuinen. Het straatje bestond vroeger vooral uit cameren, eenkamerwoninkjes die meestal gehuurd werden door arbeiders of werklieden die voor deze rijke adel werkten. Je kan je voorstellen: dit was een bruisende plek voor allerlei goede, maar ook duistere zaken.
Bank van Leening
In dit levendige straatje bevond zich ook de voormalige Bank van Leening. Dit imposante gebouw begon als glasblazerij maar werd in 1842 omgebouwd tot de bank. In deze tijd was dat een bijzondere plek waar je, als je het even krap had, roerende goederen verpandde in ruil voor één vijfde van de waarde hiervan in contanten. Echter, in 1948 is deze bank gestopt en na grondige verbouwing is de Muzerije gehuisvest in dit Rijksmonument.
opvanghuizen
Een ander opvallend gebouw in de Schilderstraat was Huize St. Agnes. Dit markante gebouw bood onderdak aan arme vrouwen, meisjes en jongens jonger dan 7 jaar. In 1970 werden de oudere vrouwen overgebracht naar het – aan de Hinthamerstraat gevestigde – H. Geesthuis. Later noemde men dit het St. Annagesticht. Dit was niet een gesticht zoals we het nu kennen, het was eigenlijk een bejaardenhuis met verpleegsters uit België. Dit is nu de Openbare Bibliotheek.
vrouwen van lichte zeden
In 1975 vestigde zich naast deze opvanghuizen een seksshop in de Schilderstraat. Hierna verschenen al snel de eerste raamprostituees in de zogenoemde huisjes van plezier en stond het straatje bekend als het beruchte bordeelstraatje. Het gemeentebestuur heeft er alles aan gedaan om de prostitutie uit dit straatje te verwijderen. Dat is na veel pogingen ook gelukt. Nadat een aantal panden enkele jaren gekraakt zijn, werden de voormalige bordelen gerestaureerd. Nu zijn het woningen en op de hoek van deze straat is als eerbetoon een grote muurschildering geplaatst. Het is een schildering van Eva naakt afgebeeld, afgeleid van De Tuin Der Lusten van Jeroen Bosch.
Als je binnenkort door de Hinthamerstraat loopt, neem dan gerust eens de afslag naar het straatje om de schattige gevels en voortuintjes te bekijken. Vergeet niet voor de muurschildering nog een keertje links te gaan om een verborgen picknick plekje te spotten.
Google Maps: Schilderstraat
Foto credits: Den Bosch City