Stemmen in Den Bosch: 5x bijzondere stemlokalen met een rijke geschiedenis


Op 6 juni 2024 vinden de Europese verkiezingen plaats en iedere EU-burger van 18 jaar en ouder mag zijn of haar stem uitbrengen. In Den Bosch kun je dit belangrijke moment nóg specialer maken door te stemmen op een van de unieke locaties die onze stad rijk is. Laat je meevoeren door de geschiedenis en de charme van deze vijf bijzondere stemlocaties!

Het Groot Tuighuis: Van bedevaartsoord tot wapenarsenaal


Het Groot Tuighuis is meer dan een gebouw; het is een tastbaar monument van het rijke verleden van Den Bosch. De eeuwenoude stenen getuigen van bestuur, oorlogvoering, kunst en erfgoed. Ooit was dit baken van historie een rustplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Daarna deed het dienst als kerk, wagenloods en zelfs paardenstal. In 1752 kreeg het Groot Tuighuis een stoerdere rol: wapenarsenaal. Vandaar de naam, want ’tuighuis’ betekent ‘opslagplaats voor wapens’. Kanonnen en musketten vilden de plek waar ooit bedevaarders zongen en baden. Na de beëindiging van de militaire functie was het gebouw vanaf 1924 de locatie van Het Noordbrabants Museum. In 1988 werd het gebouw het onderkomen van de gemeentelijke afdeling BAM (Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten). En inmiddels bezoek je dit pand om meer over de Bossche historie te ontdekken! Beleef de eeuwenoude verhalen van onze stad terwijl je jouw stem uitbrengt voor de toekomst van Europa. Extra leuk: toegang tot het erfgoedcentrum van Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is gratis!

Het Groot Tuighuis/Erfgoed ‘s-Hertogenbosch: Bethaniestraat 4

Het Groot Tuighuis erfgoedcentrum Erfgoed 's-Hertogenbosch bron Facebook Erfgoed 's-Hertogenbosch - 2

Van sigaren tot rocksterren: stemmen in Willem Twee


Willem Twee Poppodium, waar al jaren lang de gitaren jammen en de drums knallen. Maar wist je dat Willem Twee ooit een heel ander leven had? Ooit, in de gloriedagen van de industrialisatie, produceerde deze locatie sigaren. De Willem II fabriek, gesticht in 1882, walmde dag en nacht van tabak en ambitie. Maar toen de sigarenroken verdween, maakte muziek haar entree. In 1986 werd de fabriek omgebouwd tot poppodium, en sindsdien is Willem Twee een podium voor talent van eigen bodem én internationale sterren.

Willem Twee Poppodium: Boschdijkstraat 100

Willem Twee Poppodium bron Willem Twee Den Bosch

Een Oase van Rust in stadsklooster San Damiano


Midden in Den Bosch vind je het serene Stadsklooster San Damiano. Dit klooster is een oase van rust en bezinning en biedt een unieke locatie om je stem uit te brengen. In 1644 verrees op deze plek de Kapucijnenkerk, een monument van geloof in het hart van de stad. De Kapucijnenbroeders brachten hier hun dagen door in gebed en meditatie. Maar door de Franse Revolutie in 1796 werd het klooster gesloten. Het tij keerde in 1853: de Kapucijners keerden terug en bliezen nieuw leven in. Tot 2005 diende de kerk als parochiekerk voor de binnenstadswijk ’t Zand. Nadien werd ze een kloosterkerk. In 2018 namen de laatste Kapucijnen afscheid van het klooster, waarna een gemeenschap Franciscanen hun intrede deed. Laat je inspireren door de spirituele ambiance terwijl je gaat stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

Extra tip: op zaterdag 8 juni is het kloostertuin van Stadsklooster San Damiano geopend voor bezoek! Van 14.00 – 16.00 uur ben je welkom om al wandelend (of zittend op een bankje) te genieten van de oase van rust en de zingende vogels.

Stadsklooster San Damiano: Van der Does de Willeboissingel 12

Stemmen in Stadsklooster San Damiano Fleur Damoiseaux voor Den Bosch City

Van Soldaten naar Studenten: De Unieke Metamorfose van het Koning Willem I College


Gebouwd in 1939, diende deze mbo-school oorspronkelijk als de Koning Willem I Kazerne. Een uniek complex ontworpen onder supervisie van de Rijksbouwmeester. De architectuur, verwant aan de Delftse school, kenmerkt zich door paviljoensgewijze ordening en sierlijke torentjes. De kazerne speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Eerst onder bezetting door de SS, later door het Nederlandse leger. Na de oorlog huisvestte het complex diverse eenheden, waaronder de genie en het pantserinfanteriebataillon. In 1992 kreeg het een nieuwe bestemming als Regionaal opleidingscentrum voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, de School van de Toekomst. Het Koning Willem I College bruist van leven. Jongeren stromen er dagelijks binnen om zich te scholen en voor te bereiden op hun toekomst. Maak een verschil en kom stemmen bij het Koning Willem I College.

Koning Willem I College: Vlijmenseweg 2

Het Koning Willem I College in Den Bosch - bron Facebook Koning Willem I College

Stemmen naast het jongste fort van de stad


Vlak naast het Nico Schuurmanshuis, waar je kunt stemmen voor de Europese verkiezingen, ligt het historische Fort Orthen. Gebouwd in 1630 na het Beleg van ’s-Hertogenbosch, is dit het jongste fort van de stad. Samen met Fort Crèvecoeur was het bedoeld om de noordelijke toegang tot Den Bosch te verdedigen. Hoewel Fort Orthen nooit een actieve rol speelde in gevechten, diende het als strategisch verdedigingswerk. Tegenwoordig is het fort een levendig centrum waar kunstenaars atelierruimtes huren en de heemkundekring “De Orthense Schaar” hun archief huisvest. Het gebied rond het fort biedt een rustige omgeving met veel groen, perfect voor een wandeling!

Nico Schuurmanshuis: Ketsheuvel 50

Stemmen in een stad vol verrassingen


Den Bosch, waar historie en hedendaagse kunst samenkomen. Kies voor een van de bijzondere stemlokalen en laat je stem horen over de toekomst van de Europese Unie. 

Voor een volledig overzicht van alle stemlokalen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch, bekijk de website ‘Waar is mijn stemlokaal‘.

Fotocredits: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch, Willem Twee Poppodium, Koning Willem I College, Den Bosch City
Bronnen: Erfgoed ‘s-Hertoggenbosch (bron 1, bron 2 en bron 3) | Stadsklooster San Damiano | Bossche Encyclopedie | Nico de Bont | Zuidwaterlinie | Koning Willem I College

Tip: Geef eens een Den Bosch Cadeaukaart weg!
Een lokale cadeaukaart waarmee je Bossche ondernemers steunt. Te besteden bij horeca, delicatessezaken, winkels en activiteiten in Den Bosch.

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok

Promoten via Den Bosch City? Bekijk snel de mogelijkheden of stuur ons vrijblijvend een mailtje via hello@denboschcity.com.