Wat is duurzaamheid nu precies? Wij bij Den Bosch City moesten ook even zoeken hoor: wat is nu duurzaamheid en waarom is Young Changemakers daarvoor nodig? Wij spraken met Jesse Wieten om dat boven tafel te krijgen. En de ambitie is niet mals: van bewustwording door middel van activiteiten, naar zelf evenementen organiseren en bedrijven helpen met duurzaamheidsvraagstukken.
Dat duurzaamheid een hot topic is weten we wel. Wat het precies betekent en omvat niet altijd. Maar gelukkig bestaan er organisaties als Young Changemakers. Je kent ze misschien wel, van TEDx Den Bosch en DIY Festival, afgelopen juni op de tramkade.
De missie is simpel: jongeren inspireren en hen laten weten dat ze bij hen terecht kunnen als ze iets met duurzaamheid willen doen. Je staat er niet alleen voor. Bij Young Changemakers kun je terecht voor netwerkborrels, activiteiten en projecten in het kader van duurzaamheid. Er bestaat een hechte community van gelijkgestemde jongeren die het graag anders zien, en daar ook actief aan bij willen dragen. Denk hierbij aan workshops, excursies en inspiratiesessies. Dus als jij op zoek bent naar een plek om je in te zetten voor een duurzamere toekomst – meld je bij Young Changemakers.
Young Changemakers
Young Changemakers bestaat al even maar is eigenlijk pas sinds november 2023 officieel een stichting. Met een bestuur van negen enthousiaste leden, waarvan Nick den Bol (voorzitter), Jesse (secretaris) en Samira Racdu de meest actieve zijn, draait de stichting op volle toeren. De jongerengroep telt ongeveer 70 leden, en de enige vereiste om mee te doen is dat je je jong genoeg voelt. In de praktijk betekent dat meestal een leeftijd van 18 tot 35 jaar. Young Changemakers houdt kantoor op de Tramkade, dus daar loop je na een belletje gemakkelijk even binnen.
Tweedehands kleding en recycling, of jouw eigen invulling
Voor Jesse gaat het om iets moois doen voor de wereld op het gebied van duurzaamheid. “Denk aan je eigen ecologische voetafdruk, zoals tweedehands kleding en recycling,” zegt hij. “Doe dat ene extra stapje, want vele stapjes samen maken een groot verschil.” De definitie van duurzaamheid kan voor iedereen anders zijn en wij laten jongeren kennismaken met verschillende mogelijkheden en nieuwe inzichten. Uiteindelijk is het aan hen om te bepalen wat duurzaamheid voor hen betekent. Young Changemakers organiseerde al verschillende activiteiten: De Drijvende tuin; Oude kleding nieuw leven inblazen; Kledingruil; Sieraden van afval; de Afvaldisco (met koptelefoons afval opruimen) van Judith Mingers; Moestuintjes voor basisscholen en er zijn boottochten georganiseerd, steeds weer met een andere inspirerende spreker.
Bedrijfsabo’s
Natuurlijk praat Young Changemakers niet alleen over duurzaamheid. Ze coachen, trainen, inspireren en helpen elkaar om zo meer voor elkaar te krijgen. Hoewel nu nog veel activiteiten vanuit Young Changemakers zelf wordt georganiseerd, is het doel dat dit steeds meer vanuit de jongeren zelf komt. Young Changemakers werkt samen met bedrijven zoals Conceptenbouwers, School des Levens en Club van Duurzaam Doen. Binnenkort introduceren ze ook een bedrijfsabonnement. Dit abonnement helpt bedrijven bij duurzaamheidsvraagstukken en biedt jongeren de kans om hun expertise in te zetten. “We beginnen met bedrijven die al actief zijn op het gebied van duurzaamheid en breiden dit uit naar bedrijven die nog weinig doen maar wel willen veranderen.”, zegt Jesse. Ze verwelkomen ook jongeren die al in hun baan bezig zijn met duurzaamheid en graag willen samenwerken binnen een netwerk van Young Changemakers. Deze kruisbestuiving leidt tot prachtige projecten en initiatieven.
Inspiratietour
Jesse is trots op de Inspiratietour (Dox, Circular Tribe en Wik) en een brainstormsessie met bedrijven aangesloten bij Club van Duurzaam Doen. “Het was een prachtige kerk en er kwamen zoveel inspirerende ideeën voorbij. Het laat zien hoe ver mensen kunnen komen in korte tijd, zelfs in een moeilijke omgeving. En dan toch je eigen business daaruit halen, dat doet je duurzaamheids-hart echt sneller kloppen,” zegt Jesse.
En de levensvatbaarheid dan?
Nick zet zich in om projecten levensvatbaar te maken. Hoewel jongeren nu vaak naast hun baan meedoen, is echte commitment mogelijk als projecten voldoende levensvatbaar zijn en we iets kunnen teruggeven aan de deelnemers. “We hebben wat subsidies ontvangen, maar willen uiteindelijk meer terug kunnen geven aan degenen die zich inzetten voor Young Changemakers.” Waardering voor hun inzet is essentieel voor de toekomst.
Ook lokaal impact maken? Geef eens een Den Bosch Cadeaukaart weg!
Een lokale cadeaukaart waarmee je lokale Bossche ondernemers steunt, gewoon producten van hier. Te besteden bij horeca, delicatessezaken, winkels en activiteiten in Den Bosch.