De leukste wandelroutes van Den Bosch

 

Heb je in het centrum van Den Bosch inmiddels alles al gezien en wil je ook eens kijken wat daarbuiten te beleven valt? Gelukkig kent Den Bosch naast een bourgondisch hart ook een fantastisch wandelgebied. Van de Wamberg tot de monumentale Halve Zolen-brug. Ga eens een stuk wandelen en ontdek de mooiste plekken. Hieronder een aantal ideeën voor jullie.

Natuurgebied het bossche broek


Net buiten het centrum van Den Bosch ligt het natuurgebied Het Bossche Broek. De kenners weten dat dit dé plek is om even uit te waaien. Of in de nabije Zuiderplas een lekkere duik te nemen in de zomer. Wandel je door dit gebied, dan zie je bijzondere planten, graslanden en water én de skyline van Den Bosch! Het natuurgebied ligt namelijk op een steenworp afstand van de historische binnenstad.

Het Bossche Broek bestaat uit 116 hectare grond. Het natuurgebied is te bereiken vanuit meerdere ingangen. In theorie zou je helemaal naar Vught kunnen wandelen. Ook is er een pondje nabij Het Wilhelminaplein. Gemakkelijk te bereiken vanaf of richting Het Paleiskwartier en de Vughterstraat.

Door het Bossche Broek gaat een wandelroute van zo’n 9 kilometer. Deze gaat zowel over onverharde als verharde paden en loopt twee keer over De Dommel. Je start en eindigt deze route bij Wandelknooppunt 53 op de kruising Zuidwal-Pettelaarseweg.

Bossche Broek | Google Maps

Den Bosch City wandelen Bossche Broek skyline Sint Jan
Den Bosch City wandelen Bossche Broek sneeuw
Den Bosch City Moerputten
Moerputtenbrug. Pijlers met overspanning. Foto: GŽrard Damoiseaux.

De Moerputten

 

Bij Den Bosch ligt een moeras en dat is één van de weinige overgebleven laagveenmoerassen in zuidelijk Nederland. De blikvanger van dit gebied is een oude ijzeren spoorbrug uit 1880. De brug was bedoeld om grondstoffen voor de schoenproductie in Waalwijk te kunnen vervoeren en kreeg de toepasselijke bijnaam Halve Zolen-brug.

De brug over de Moerputten is dé hotspot voor prachtige foto’s en heerlijke wandelingen. Maak een ronde over de Moerputtenbrug en de vele vlonderpaden over de moerassen. De route is zo’n 2 kilometer lang en start vanaf de parkeerplaats de Deutersestraat in Den Bosch.

De Moerputten | Google Maps

Den Bosch City De Wamberg
Den Bosch City De Groote Wielenplas

De Wamberg


De Wamberg ligt iets ten oosten van Den Bosch en is een bosrijk landgoed rond een kasteel. Er staan een aantal oude gebouwen die in de veertiende eeuw al zijn gebouwd. Bijvoorbeeld De Wambergse Hoeve, de oudste boerderij in het gebied. Op het landgoed tref je vele diersoorten aan, zoals vleermuizen en dassen. Ook wandel je langs waterpartijen en exotische bomen. Over de Wamberg gaan twee wandelroutes. Kortom, de Wamberg tussen Rosmalen en Berlicum moet zeker op jouw wandellijstje.

De Wamberg | Google Maps

Groote Wielenplas


Bij de Waterplas in de Groote Wielen in Rosmalen, kun je heerlijk wandelen langs de oevers. De Groote Wielenplas is onderdeel van een gesloten systeem dat het water op een natuurlijke manier zuivert.

Het meer ligt aan een nieuwbouwwijk en geeft je een mooie blik op de nieuwe wijk en de natuur. Je kunt je wandeling afsluiten met een duik in de plas zelf.

Groote Wielenplas | Google Maps

Den Bosch City Ijzeren Vrouw sneeuw Prins Hendrikpark
Den Bosch City IJzeren Vrouw Prins Hendrikpark zomer

Rondje ijzeren vrouw

 

Op een paar minuten wandelen vanaf het stadscentrum, bevindt zich het meer de IJzeren Vrouw. Rondom dit meer ligt het Prins Hendrikpark. De buurten De Muntel, De Vliert en De Graafsewijk zijn gelegen aan dit gezellige natuurgebied. Bosschenaren komen hier om te hardlopen en te wandelen. In de zomer lig je heerlijk aan het water, omringt door gezellige groepen mensen met een drankje en een hapje. Zin in een koffie en iets lekkers tijdens je wandeling? Bezoek dan zeker eens Bloem. Hier ben je aan het juiste adres voor een heerlijke versnapering. 

IJzeren Vrouw/Prins Hendrikpark | Google Maps

Waar ga jij het liefst wandelen? Reageer hieronder en inspireer anderen!

Fotocredits: Fleur Damoiseaux, Gérard Damoiseaux, Henrie van Zoggel (Ambulare), Studio Dani, BEAR id Projects

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok