Bossche Bollen Museum in Den Bosch


Bossche Bollen zijn onlosmaakbaar met Den Bosch verbonden. Hoe het kan dat er al die tijd een Bossche Bollen Museum ontbrak? Geen idee. Maar eindelijk is het dan zover: een museum over het meest bekende stukje culinaire erfgoed van Den Bosch, de Bossche Bol! Begin april 2024 vindt de opening plaats van de Bossche Bollen Belevenis. Het meest opgeklopte mini-museum ter wereld.

In de Middeleeuwse Raadskelder


Het lijkt een 1 april grap, maar niets is minder waar. In de middeleeuwse Raadskelder onder het stadhuis (ontworpen door architect Jan Darkennis die ook bouwmeester was van de Sint Jan) wordt er in het geheim al maanden gebouwd aan dit nieuwe mini-museum. Dat het museum juist op dit moment haar deuren opent, is niet zo gek. Volgend jaar bestaat de Bossche Bol namelijk 100 jaar! Het is jarenlang een raadsel geweest, maar na uitgebreid onderzoek door Rob van de Laar (cultureel erfgoed Den Bosch) zijn er advertenties boven water gekomen die bewijzen wanneer de Bossche Bol ontstaan is. En ook door wie die aantoonbaar voor het eerst verkocht werd. Reden genoeg dus om deze kennis te delen met het grote publiek.

Bossche Bollen Museum Den Bosch
Bossche Bollen Belevenis Den Bosch

Jules van Bakkerij Royal


Het idee voor het mini-museum is bedacht door Jules Lauwerijssen van Bakkerij Royal. Deze Bossche bakker staat bekend om zijn nieuwe frisse ideeën rondom de traditionele Bossche Bol. Hij bedacht eerder Bossche bollen in nieuwe smaken en is de uitvinder van het Bossche Bolleke, een Bossche Bol ijsje. ‘De Bossche Bol heeft een rijke historie. Het gevecht om de ‘echte’ Bossche Bol is bijvoorbeeld al 100 jaar oud. En er gaan veel verschillende verhalen rond over wie de Bossche Bol uitgevonden heeft. Het houdt de gemoederen dus blijkbaar al meer dan een eeuw bezig. Dat bracht mij op het idee voor een museum’.

Bossche Bollen Museum Raadskelder Den Bosch

Wat je kunt verwachten in het mini-museum


In eerste instantie lijkt het of je over de Bossche Bol niet veel kunt vertellen. Uiteindelijk is het gewoon maar een eenvoudig gebakje. Maar waar in Nederland je ook komt, iedereen kent de Bossche Bol. Sterker nog, van heinde en verre staan Nederlandse en buitenlandse toeristen én locals er maar wat graag voor in de rij. Wat is dat toch? Wat is nou het geheim van de Bossche Bol? In dit Bossche Bollen Museum ontdek je alles over de Bossche Bol. Met een flinke dosis humor en ook een vleugje flauwekul. Maar vergeet niet: je steekt er ook wat van op! In zeven totaal verschillende ruimtes beleef en proef je de Bossche Bol. En na afloop? Dan kun je er chocola van maken! Als je een kaartje koopt voor het mini-museum krijg je er natuurlijk ook een Bossche Bol met koffie bij. 

Openingstijden & reserveren


De Bossche Bollen Belevenis is zeven dag per week te bezoeken. Wil je echt een bijzondere ervaring? Op maandag en dinsdag is het museum exclusief te boeken (alleen op afspraak). Kijk voor de openingstijden en het reserveren van de kaartjes online

Bossche Bollen Belevenis: Website | Locatie

Openingstijden:
Ma & di: exclusief op afspraak (tijdens schoolvakanties gelden reguliere openingstijden)
Woe & zo: 10.00 – 17.00 uur
Do, vr & za: 10.00 – 20.00 uur

Fotocredits: Den Bosch City, Bossche Bollen Belevenis

Tip: Geef eens een Den Bosch Cadeaukaart weg!
Een lokale cadeaukaart waarmee je Bossche ondernemers steunt. Te besteden bij horeca, delicatessezaken, winkels en activiteiten in Den Bosch.

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok

Promoten via Den Bosch City? Bekijk snel de mogelijkheden of stuur ons vrijblijvend een mailtje via hello@denboschcity.com.