Denken vanuit wat jongeren kunnen, waar ze goed in zijn, en ze daarmee de arbeidsmarkt op helpen. Dat klinkt eigenlijk best logisch. En dat is waar het bij Stichting InnAut om draait. Ze bieden jongeren passende hulpmiddelen en handvatten waarmee ze de arbeidsmarkt op kunnen. HIerbij richten ze zich op een doelgroep die vaak een stempel meegekregen heeft, zoals (kenmerken van) autisme.
” Dit stopt niet bij technische skills.
Voor een groot deel is het ook een mindset, een ervaring. “
Enorme vraag naar Technische Skills
“Veel mensen met autisme zijn slim en hebben een heel goed ruimtelijk inzicht. Ze laten zich niet meeslepen door gekkigheid”, aldus Hanna van Stichting InnAut. Bij InnAut laten we deze jongeren kennis maken met de vele aspecten die techniek te bieden heeft. Zo ontdekken ze waar interesse en kwaliteiten liggen. We trainen ze, waardoor ze zich ontwikkelen en (technische) skills meenemen. In plaats van een label dat mogelijk nog met een beperking geassocieerd wordt, hebben we nu te maken met iemand die de arbeidsmarkt op gaat met een specifieke skillset. En laat dat nu net een skillset zijn waar enorm veel vraag naar is.
Om daadwerkelijke plaatsing op de arbeidsmarkt te versnellen nodigt InnAut regelmatig verschillende (maak)bedrijven uit. Zo leren deze bedrijven hun potentiële nieuwe werknemers kennen, en realiseert InnAut daadwerlijk de uitstroom naar het bedrijfsleven.
Uitvergroten van talenten die er al zijn
Wat InnAut eigenlijk voornamelijk doet, is het uitvergroten van talenten die vaak al bij deze jongeren aanwezig zijn. Deze worden nu verder ontwikkeld en gekoppeld aan concrete skills waar een vraag naar is. Dit gebeurt voornamelijk op de mooie makers-werkplaats van Spark Makers Zone. Het talent wordt zo omgezet naar een gevraagde skillset op de arbeidsmarkt. Vanuit deze plek – midden in het bedrijfsleven – werken zij met de jongeren, trainen ze in technische skills en coachen ze in de persoonlijke ontwikkeling die ze moeten doormaken om als volwaardig werknemer aan de slag te kunnen.
En dit stopt niet bij technische skills. Voor een groot deel is het ook een mindset, een ervaring. Veel jongeren met (kenmerken van) autisme horen heel hun leven al wat ze allemaal niet zouden kunnen. Bij InnAut wordt er vooral gefocust op wat je allemaal wel kunt. En dat is ‘verbazingwekkend’ veel.
“De diagnose [zoals autisme, red.] wordt vaak gezien als allesverklarend en de focus komt te liggen op dat wat allemaal niet klopt, terwijl er juist veel meer is wat jongeren met autisme of de kenmerken van autisme wél goed kunnen”, geeft Hanna aan.
Finalisten IGNITE Award met unieke benadering
Peter en Hanna begonnen in 2019 met een traject naar werk voor jongeren met aan Autisme Spectrum Stoornis (ASS) gerelateerde kenmerken, waarbij de aansluiting tot betaald werk niet lukt. Hanna, met een achtergrond in persoonlijke begeleiding van jongeren met een ‘beperking’jeugdzorg, en Peter, met een technisch bedrijfsleven als achtergrond, besloten de handen in een te slaan om jongeren naar zelfstandig en werkend leven in de techniek te begeleiden. Er werd een methodiek ontwikkeld waarbij jongeren in de praktijk van thuiszitten naar een volwaardige baan bij een technisch bedrijf worden begeleid. En dat in 1 à 2 jaar tijd.
De methode van InnAut zorgt dat ze echt een verschil kunnen maken: zowel een impact op het leven van deze jongeren, als het bieden van extra talenten op de arbeidsmarkt. InnAut kiest er daarom voor om geen gebruik te maken de beschikbare subsidies, maar om op eigen kracht, ervaring en resultaten te varen.
Hanna: “Wij doen dit allereerst voor de jongeren zelf. Het zijn in de meeste gevallen getalenteerde jongeren die jarenlang gehoord hebben dat ze beperkt zijn, gefaald hebben of simpelweg niet in staat zijn tot betaald werk. Doordat dit jarenlang heeft plaatsgevonden geloven zij zelf dat ze niet in staat zijn om te werken in een normale baan. Vanuit InnAut begeleiden wij deze jongeren in de ontdekkingstocht naar hun talent en eigenwaarde en zoeken samen de weg naar een volwaardige baan.
We zijn pas tevreden als een jongere uitgestroomd is naar een reguliere baan van waaruit hij/zij een leven kan gaan opbouwen.”
In 2021 stond InnAut in de finale van de Ignite Award, wat een financiële en niet-financiële injectie gaf. Hiermee konden Hanna en Peter de volgende fase van hun technisch-sociale onderneming starten. Momenteel nemen 10 jongeren deel aan het programma, 7 hiervan zijn inmiddels doorgestroomd.
De ambitie is om de capaciteit te verdubbelen tot 20 jongeren, verdeeld in twee groepen, die tegelijkertijd kunnen meedraaien in het traject. Dit betekent ook een investering in begeleiders, werkplekken, gereedschap, software en werkstations.
Het Partner Programma van InnAut
Naast de trajecten voor jongeren, focust InnAut zich ook op de werkgevers. In hun ‘Partner Programma’ ligt de nadruk op het trainen en begeleiden van technische bedrijven op het gebied van inclusiviteit. Het doel is om de beeldvorming rondom uitgevallen jongeren positief te beïnvloeden en een wervingskanaal te creëren vanuit waar jongeren het bedrijfsleven in kunnen stromen.
De technische bedrijfspartners krijgen de kans om actief en vanaf dag 1 deel te nemen aan de ontwikkeling van de jongeren bij InnAut. Dit creëert een laagdrempelige manier van matchen en biedt de mogelijkheid om de jongeren te ontwikkelen in een richting die bij het bedrijf past. InnAut is techniek breed; Installatie, Metaal, Machinebouw, Robotica, Mechatronica en Werktuigbouwkunde en zowel met een praktische als theoretische insteek.
Ben je als bedrijf op zoek naar technische medewerkers?
InnAut maakt veel ruimte voor bedrijven die deel willen nemen aan het programma. Meer weten, kijk even hier.