Ben (67), voelt zich helemaal op z’n gemak in centrum Den Bosch

Deze maand spreken we geboren en getogen Bosschenaar Ben (67). Hij heeft vrijwel zijn hele leven in het centrum van de stad gewoond, op een korte uitstap naar Rosmalen na. “Dat was lastig,” lacht hij, “want voor mij is het centrum van Den Bosch echt mijn thuis.” Hoewel sommigen denken dat je in het centrum minder contact hebt met anderen, ziet Ben dat anders. “Ik denk juist dat je hier het meeste contact hebt, alleen op een andere manier. Niet zoals in de wijken, maar bijvoorbeeld op het terras of gewoon op straat.” Het centrum is voor hem de kern van Den Bosch en de plek waar hij zich het meest op zijn gemak voelt.

Door Sam Arts

Den Bosch is veel meer dan alleen de gezellige terrasjes, mooie straatjes en de beroemde Sint Jan. Het kloppende hart van onze stad zijn de mensen die er wonen, werken en genieten. In Portretten van Den Bosch geven we je een kijkje in het leven van de Bosschenaren zelf. Wie zijn ze? Wat doen ze? En wat maakt Den Bosch voor hen zo bijzonder? Elke editie stellen we een Bosschenaar aan je voor die de stad nét dat beetje extra geeft.

Wat maakt Den Bosch zo bijzonder voor jou?
Ben is geboren op wijk Het Zand, de eerste uitbreidingswijk van Den Bosch buiten de oude stadsgrenzen. Zijn familie heeft diepe wortels in de stad. “Mijn moeder kwam uit de binnenstad, uit de Louwsepoort, en mijn vader was een van de eerste bewoners op Het Zand.” Die verbondenheid met de stad en haar geschiedenis zie je ook terug in zijn liefde voor historische plekken zoals de Uilenburg en verborgen hofjes als de Mariënburg.

De favoriete plek van Ben
Hoewel Ben gek is op zijn stad, ziet hij ook dat Den Bosch niet de meest bruisende plek is voor jongeren. “We hebben hier alles, maar vooral voor oudere generaties. Voor de jeugd is er eigenlijk weinig. Vroeger had je veel discotheken, zoals de Galaxy en de Kings. Nu zijn er vooral donkerbruine kroegen. Met carnaval komt de stad echt tot leven voor jong en oud, Oeteldonk is dus eigenlijk mijn favoriete ‘plek’ in de stad.”

Herinneringen aan Den Bosch
Eén van de momenten die Ben altijd is bijgebleven, was de eerste tentoonstelling over Jeroen Bosch in zijn jeugd. “Ik was een jaar of acht en we gingen er met school naartoe. Toen al was er internationale aandacht voor de schilderijen, maar dat ging er heel anders aan toe dan nu. Sommige werken werden gewoon op schoot meegenomen in het vliegtuig!”

 Wat betekent Den Bosch voor jou?
“Alles. Als ik terugkom van een reis en ik zie de Sint-Jan of het provinciehuis, dan weet ik: ik ben weer waar ik hoor te zijn.

Een tip voor andere Bosschenaren
De schoonheid van verborgen plekken Ben raadt iedereen aan om de Erfgoed ‘s-Hertogenbosch-app te downloaden. “Dan ontdek je plekken die je normaal nooit ziet, zoals de vakwerkhuisjes bij de Vughterstraat.” Ook het Open Tuinenweekend vindt hij een aanrader: “Je krijgt dan een uniek kijkje in de prachtige stadstuinen die je vanaf de straat nooit zou vermoeden.”