Tramkade Den Bosch City 2

Dat er op de Tramkade van alles te doen is, is weinig Bosschenaar onbekend. Barkade, van Aken, het Werkwarenhuis. We hebben er allemaal wel eens gegeten, gedronken, gegamed of van het zonnetje genoten op de Costa del Silo. Maar naast deze hotspots bevinden er in het doolhof van de oude veevoederfabriek talloze Bossche ondernemers. Van meubelmakers tot interieurstylisten, van dansscholen tot advocatenkantoren. Er is zelfs een heuse Jazzwerkplaats (daar kun je dus op Jazz-les, hoe leuk)! Ook zijn er een aantal producers te vinden in de industriële panden van de oude fabriek.

We gaan in gesprek met de producers van de Tramkade. Wat maken ze, wat inspireert ze en waarom kiezen ze ervoor om op de Tramkade te werken.

Emiel van den Dungen

 

Emiel van den Dungen (28) verruilde onlangs ‘Techno Capital’ Berlijn voor het bourgondische Den Bosch. Wij zochten hem op in zijn studio. Emiel streek enkele maanden geleden neer op de Tramkade, waar hij een breed scala aan elektronische muziek maakt. Van dansvloergerichte House en Techno, tot Ambiance-muziek voor thuis.

Iedereen zit wel een beetje in zijn eigen bubbeltje, maar toch wordt Emiel geïnspireerd door zijn omgeving. “Het leeft hier,” vertelt hij enthousiast. “Vooral in het weekend of in de avonden.  En soms kom ik andere kunstenaars tegen die hier werken, of drink ik met de andere producers een kopje koffie en maak ik een praatje.”

In Berlijn was zijn doel om zo veel mogelijk uren in zijn muziek te stoppen. Zijn visie is: wanneer je ergens goed in wilt worden, moet je er veel tijd aan besteden. Waar kan dat beter dan op een plek die elektronische muziek ademt? “Je hebt een plek nodig waar je jezelf door weinig afleiding compleet kan focussen”, aldus Emiel. Zijn wens om in Berlijn te werken en ook te draaien als dj is inmiddels in vervulling gegaan.

Wil je Emiel nou eens dichter bij huis zien draaien, moet je op de Tramkade zijn, om precies te zijn bij Clubkade (zo heet Barkade by night). Onlangs draaide hij daar een all nighter. Heb je dit gemist? Geen zorgen, elke twee maanden host hij daar een Milio Invites-avond. Houd hiervoor onze Weekend Guides in de gaten. Naast draaien verplaatst Emiel zijn studio ook graag naar een event, waar hij live muziek maakt (in plaats van een ‘normale’ dj set). Ter plekke maakt Emiel dan muziek, in plaats van van te voren gemaakte nummers af te spelen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de muziek van Emiel? Klik dan hier om zijn Spotify-pagina te bezoeken.

emiel van den dungen den bosch city
remco beekwilder den bosch city

Remco Beekwilder

 

Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de Techno-scene. Maar er was een tijd dat Remco Beekwilder er niet aan moest denken om als dj te werken. Dat hij muziek wilde maken, wist Remco al op heel jonge leeftijd. Van zijn toenmalige buurman leerde hij de basis principes van muziek produceren. Het is maar goed dat een vriendin van Remco feestjes organiseerde. Hij vertelt ons dat hij wel 100 x heeft gezegd echt niet te zullen gaan draaien (want veel te spannend)… Uiteindelijk stemde Remco in een dronken bui toch in, en dus stond hij in 2014 voor het eerst in de Willem Twee. Na deze editie volgde er nog één, en hierna een boeking voor ‘Threshold’ in P79. Remco kon langzaamaan wennen aan het idee dat het toch best wel leuk was om muziek te draaien voor mensen.

Na enkele releases op verschillende labels wil de producer complete artistieke vrijheid, en daarom start hij zijn eigen Label “EMERALD”. Met als missie: mensen inspireren en kansen creëren. Trots is Remco op zijn boekingen voor Awakenings en Berghain (Berlijn), maar hij blijft met beide benen op de grond staan en vergeet niet dat het allemaal in Den Bosch is begonnen.

“Het reizen en het ontmoeten van verschillende mensen over heel de wereld, is ook een van de hoogtepunten van mijn werk”, zegt Remco. Hij reist wat af, en dat is maar goed ook. “In het vliegtuig heb ik altijd inspiratie, omdat ik dan niet afgeleid ben, niks te zien heb uit het raam en geen bereik.” Ook de Tramkade zit voor vol inspiratie. “De Tramkade ademt wat ik met mijn muziek wil uitstralen. Het is alsof er elk moment een illegale jaren 90 rave kan losbarsten.” Want zo omschrijft Remco ook zijn muziek: ‘Oldskool Techno gemaakt met hedendaagse techniek’.  Naast dat werken op de Tramkade inspirerend is, vind hij het ook fijn om met verschillende creatieve ondernemers onder één dak te zitten. “Ook al heeft iedereen zijn eigen niche, en voert iedereen zijn eigen werkzaamheden uit, het voelt toch een beetje of we collega’s zijn”.  Verder haalt Remco zijn inspiratie uit beelden en geluiden, met name die hij in documentaires ziet. Bepaalde stemmen, of geluiden, of gewoon een bepaalde sfeer kan hem inspireren, omschrijft hij.

Ookal is volgens Remco de techno scene in Den Bosch niet groot, hij ziet wel een positieve verandering. “Waar het eerder niet zo leefde, zijn er nu jonge organisaties die opstaan en de scene weer leven in blazen, zoals ‘Osu Rhythms’. 

Wil je graag de muziek van Remco horen? Check dan hier zijn Spotify-pagina. En houdt in april de release van zijn nieuwe EP in de gaten. Het is een special edition om het vijf jarig bestaan van zijn label ‘EMERALD’ te vieren.

Helaas is Remco de komende tijd niet in Den Bosch te zien op een feestje -als dj dan althans- maar 28 januari kan je hem wel zien draaien in de Planet Rose in Nijmegen. 

Wouter Hardy Den Bosch City

Wouter Hardy

 

Wouter Hardy (31) komt oorspronkelijk uit Boxtel, maar woont en werkt sinds drie jaar in Den Bosch.  Het grote publiek zal hem kennen als producer van de wereldberoemde hit ‘Arcade’ van Duncan Laurence (ja, dat prachtige nummer dat het songfestival won) maar Wouter doet nog veel meer.

Nadat hij het ‘Rock City Institute’  in Eindhoven heeft afgerond, vertrekt Wouter op zijn 20ste naar Rotterdam om daar op het Conservatorium te studeren. Ondertussen reist Wouter Europa door met Kovacs, waar hij de pianist van is. Na twee jaar stopt hij met het conservatorium en met spelen in bands, om zich volledig te concentreren op het maken van zijn eigen muziek. Naast de winnende inzending van het songfestival voor Nederland in 2019, heeft hij in 2021 de derde plaats veroverd voor Zwitserland.

Op dit moment werkt Wouter onder de artiesten naam ‘HRDY’ aan een solo-album. Hij wil hier in de toekomst ook het podium mee op, samen met een collectief van artiesten die hem ondersteunen. Ook werkt hij aan de potentiële inzending voor het songfestival van dit jaar voor Estland.


Naast dit alles werkt wouter als publisher voor zijn bedrijf ‘b-kube’. Hiermee wil hij nieuw talent een platform geven om muziek uit te brengen. Hij investeert in mensen waar hij talent bij ziet, en biedt hen de kans om een EP op te nemen. “Het is een innovatief concept doordat b-kube als publisher de aangesloten auteurs mee laat delen in de winst.” Een mega tof initiatief, wat ons betreft!

Wouter komt op de tramkade terecht door dat zijn manager en advocaat hier gevestigd is. “Ik wilde terug naar Brabant, en een woning kwam later wel”. Wouter beschrijft de tramkade als een hele leuke plek met een goede vibe. Doordat er veel creatieve ondernemers op de tramkade zitten ‘leeft’ het hier. Eeuwig zonde noemt hij het dan ook, het bestemmingsplan om hier appartementen te gaan bouwen en dat zijn we uiteraard met hem eens. 

Wouters inspiratie komt voornamelijk onder de douche en vanuit de natuur. Wanneer hij gebrek aan inspiratie heeft maakt hij een wandeling door Den Bosch of stapt hij vanaf de Tramkade zo zijn bootje in om een stukje te varen. Ook helpt het hem om naar veel verschillende soorten muziek te luisteren.  

Dat de Tramkade een inspirerende plek is, blijkt wel uit de videoclip van ‘Making memories’ , opgenomen in Barkade. Ook de making of-video is de moeite waard om te bekijken.

Ben je nu benieuwd geworden naar de muziek die Wouter maakt? Kijk dan even naar zijn Spotify-pagina!

 

 

Fotocredits: Den Bosch City, Wouter Hardy, Remco Beekwilder, Emiel van den Dungen

Tramkade Den Bosch City

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok