Spark Makers Zone 3 - Den Bosch City - Robotarm (fotograaf Marielle van Uitert)

SPARK Lab is een unieke, moderne werkplaats waar techniek en ambacht elkaar versterken. Dit omvangrijke, open innovatielab heeft meerdere werkplaatsen en is voor iedereen toegankelijk. Een plek om je eigen prototypes te maken midden in hartje Den Bosch. Iedereen kan hier werken en experimenteren met de nieuwste high-end technieken. Denk aan 3D printen, internet of things en robotica! Iedereen kan een lidmaatschap afsluiten of partner worden en meteen aan de slag gaan. Klinkt cool toch? Dat dachten wij ook!

” Iedereen kan hier werken en experimenteren met de nieuwste high-end technieken.”

TECHNIEK WORDT TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN BIJ SPARK LAB


Als we binnenlopen bij SPARK zien we het meteen: hier wordt met de handen en het hoofd gewerkt. Je hoeft maar rond te kijken en je ziet een breed scala aan 3D printers en lasersnijders. En er worden allerhande probeersels uitgewisseld. De locatie heeft een fijne aantrekkingskracht, een gevoel dat je welkom bent, maar ook meteen aan de slag wilt!

We komen erachter dat SPARK Lab meer is dan zomaar een fablab. Het is de thuis van een aantal unieke, professionele machines die nergens anders in een openbaar lab te gebruiken zijn. Zo is de ambitie een compleet huis te bouwen met één van de machines en staat er een paar meter hoge robotarm. De faciliteiten van SPARK zijn niet alleen aantrekkelijk voor bedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld studenten van Avans en KW1C om hun eerste prototype te maken. Sterker nog: iedereen die een tof idee heeft dat hij of zij willen uitwerken is welkom!

Spark 6 - Den Bosch City - Oeteldonk Bossche Boost (fotograaf Linda Groothuijsen)

TECHNISCH ECOSYSTEEM
SPARK werkt nauw samen met het bedrijfsleven en het onderwijs. Zij hebben, net als ondernemers en makers behoefte aan de faciliteiten van SPARK. Deze samenwerking zorgt voor kruisbestuiving tussen makers en bedrijfsleven waar nieuwe skills toegepast kunnen worden bij deze ondernemingen. SPARK vervult daarmee ook een nieuwe vorm van leren en scholen.

Spark Makers Zone 5 - Den Bosch City - Houtsnijden (fotograaf Sjors van Gils)

DUURZAME INZETBAARHEID
Door skills te ontwikkelen in de techniek zorgt SPARK voor duurzame inzetbaarheid van mensen. Ontwikkeling van technisch talent en door de verbinding met het bedrijfsleven voor een plek om te werken.

FACTBOX
Moderne werkplaats van ruim 1.000 m2.
Breed scala aan machines, waaronder:

  • grote 3D print farm met onder andere basis printers, een scanner, metaal printer, fiber printer, XL printer en resin printer; 
  • 1 multifunctionele frees, snij, vouw, graveermachine, 1 watersnijder en 3 lasersnijders;
  • 1 grote robotarm, geconfigureerd om te printen.

Meer dan 100 actieve leden, bestaande uit ondernemers, ZZP’ers, hobbyisten, enkele MKB-bedrijven en studenten van Avans.

Spark Makers Zone 2 - Den Bosch City - Printer (fotograaf Marielle van Uitert)

DE TOFSTE MANIER OM JOUW IDEEËN TOT LEVEN TE BRENGEN


Steeds meer zien we initiatieven die economische groei en sociale ontwikkeling samenbrengen. SPARK maakt dat wel heel concreet. Hier wordt technologische innovatie ingezet voor ondernemerschap en voor de ontwikkeling van je vaardigheden. Heel laagdrempelig kun je hier alles leren op het gebied van techniek. Je leert werken met de meest innovatieve machines, waar je jouw ideeën tot leven brengt. Alles wordt hier gemaakt: van gevelelementen, spare parts voor industriële doeleinden, kunstobjecten tot biobased producten.

Wat wij zo tof vinden aan SPARK is dat ze aan de ene kant de faciliteiten hebben om de allernieuwste machines te gebruiken. Zelfs grote technische bedrijven komen hier gebruik maken van de mogelijkheden. Het is dus niet “zomaar een leuk lab” waar je leert solderen. Nee, hier staan de meest professionele middelen. Tegelijkertijd heeft SPARK dit zo toegankelijk gemaakt, dat je als leek binnen kunt lopen en jezelf kunt opleiden tot expert met deze machines.

Er is geen betere manier om je product te testen, dan door het te gaan doen. 

HOE WERKT EEN lidmaatschap BIJ SPARK LAB?


We hoeven je niet nog een keer uit te leggen dat iedereen dus welkom is hier. Voor 120 euro per jaar word je lid en krijg je toegang tot de machines. Je leert vervolgens met de machines werken en daarna ga je meteen zelf aan de slag. Je betaalt alleen voor wat je afneemt zoals machinetijd, materialen, trainingen, huur van opslag- of werkruimte.

TIP VOOR BOSSCHE ONDERNEMERS


Ben je een Bossche ondernemer en streef je vernieuwing na? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor een Bossche Boost: een werkbudget van €5.000 mogelijk gemaakt door SPARK en Gemeente ‘s-Hertogenbosch.

DE GROTE AMBITIES VAN SPARK


SPARK ziet zichzelf als een zwerm van mensen die ontdekken en stelt ‘democratisering van innovatie’ tot doel. Wat daarmee precies bedoeld wordt, vragen we Cassandra Vugts, directeur SPARK.

“Nou,” begint Cassandra, “hier zijn bijvoorbeeld WikiHouses gemaakt op de Zünd snijtafel met freesmodule . De ‘founders’ van Minitopia hebben op deze machine de elementen voor deze huizen gefreesd. Met deze nieuwe ontwerp- en productietechnieken zijn ze een disruptor in de bouw. Al in 2017 zagen we de potentie van een plek waar iedereen R&D kan doen, niet alleen de grote bedrijven met een eigen R&D lab. Innovatie is bij ons toegankelijk voor iedereen, iedereen kan met de laatste technologie aan de gang. Inmiddels hebben we een paar machines die nergens in een openbaar lab staan. Daarnaast willen we ook in toenemende mate onze makers helpen om een business case om hun projecten heen te bouwen. En zien we dat bedrijven masterclasses gaan geven. Hiermee leiden we niet alleen mensen op, maar bieden we de bedrijven tevens de kans nieuw talent aan te trekken.”

“Hiernaast huisvesten we het lectoraat ‘BioBased Bouwen’. Daarmee leggen we echt de focus op duurzaamheid. We zien een verschuiving van technisch gedreven naar maatschappelijk gedreven. Maar daar is technologie wel echt een bepalende factor voor. Door vaardigheden te ontwikkelen in de techniek zorgt SPARK voor duurzame inzetbaarheid van mensen. Uiteindelijk ligt voor ons de focus op innovatie door techniek, banen in de techniek en het beschikbaar stellen van techniek, zodat iedereen daar toegang tot heeft en prototypes kan maken voor zijn of haar initiatief.”

Spark 1 - Team at work - Den Bosch City

Ons bezoekje aan SPARK Lab maakte dat onze handen begonnen te kriebelen. Een plek als dit, bij ons om de hoek, is eigenlijk te tof voor woorden. Cassandra geeft het zelf ook aan: “Het is bijna niet uit te leggen in woorden. Je moet het echt zien. Daarom moet iedereen gewoon komen kennismaken. Dan voel je wat hier gebeurt.”

Maak kennis met SPARK Lab: Website | Facebook | LinkedIn | YouTube | Instagram

Fotocredits: Marielle van Uitert, Ben Nienhuis, Linda Groothuijsen, Sjors van Gils

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok