Boefjes & Barista’s


Wat blijkt? De helft van de moeders of vaders met kinderen onder de 5 jaar voelt zich regelmatig eenzaam thuis met hun kinderen. Hier wordt niet altijd over gesproken, want natuurlijk zorg je met liefde voor je kinderen. Dat heb je ervoor over. Maar ook deze ouders hebben behoeften aan leven om zich heen.

Boefjes & Barista’s heeft hier de oplossing voor bedacht. Zij creëren een huiskamergevoel in woonzorgcentra, waar ouders met hun kinderen terecht kunnen – en daar andere ouders, kinderen, maar ook ouderen uit het centrum ontmoeten. Er worden drie generaties met elkaar verbonden. Zij kunnen samen koffie drinken, spelen en bewegen bij Boefjes & Barista’s. 

Verbinden, opfleuren en gewoon fijn spelen


Catinka, één van de hoofdboefjes (host, barista, verbinder en vooral gewoon een heerlijk gezellig mens), zorgt ervoor dat de mensen zich prettig voelen bij Boefjes & Barista’s. Zo geeft ze nieuwe bezoekers een warm welkom. En checkt ze altijd even of iedereen er is. Is er een bewoner een ochtend niet, dan merkt ze dit direct. Wat ze dan doet? Ze gaat even langs met een kindje om een mooie tekening te brengen.


“Het verschil tussen het zorgpersoneel en mijn rol is bijvoorbeeld dat ik de bewoners niet bij hun achternaam hoef te noemen. Stelt iemand zich voor als Beppy dan noem ik deze persoon Beppy. Dit zorgt ervoor dat het persoonlijker wordt, van mens tot mens. Het contact met de mensen zorgt ervoor dat ik mijn werk zo leuk vindt. Het geeft me echt voldoening.”

Daarnaast maakt Boefjes & Barista’s het voor ouders makkelijker om contact met elkaar te leggen. Je zit met elkaar aan een grote tafel. Weet je niet zo goed waar je het met elkaar over kan hebben? Dan kan je altijd nog over de kindjes praten.


Eigenlijk laat Catinka je gewoon meteen welkom voelen: ouders die voor de eerste keer met hun kids een lekker bakkie komen doen, ouderen die komen kijken, maar ook de kinderen zelf. Ze speelt voluit met hen mee en laat ze leuke spelletjes doen met de bewoners van het tehuis.

Boefjes en Baristas Den Bosch City Catinka

“Je merkt aan alles dat de bewoners opfleuren van ons gezelschap. Je kan een gevoel van iemand niet echt meten, maar je ziet het wel aan de lach op iemands gezicht.”

– Catinka-

Boefjes en Baristas Den Bosch City ouderen

Bewoner Beppy: “Ik vind het fantastisch met de kinderen om mij heen. Ik heb zelf 7 kinderen en 17 kleinkinderen, maar ik zie ze erg weinig. Ze wonen allemaal heel erg ver weg.”


Bewoner Hans: “Ik ben een echte kindervriend. Ik heb zelf nooit kinderen gehad, omdat mijn vrouw geen kinderen kon krijgen. Hierdoor heb ik dit altijd heel erg gemist.”

Een oplossing voor eenzaamheid


Carlijn van den Berge begon dit initiatief enkele jaren geleden. Ze merkte dat haar wereld een stuk kleiner werd toen ze haar eerste kindje kreeg. De mensen om haar heen zaten in andere levensfases, hierdoor mistte ze het contact met andere ouders en kinderen. Daarnaast kon ze op weinig plekken terecht met haar kinderen. Een kinderwagen neemt veel plek in beslag. In horecazaken staat een kinderwagen al snel in de weg.

“Ik zocht een fijn plekje, waar ik met mijn kinderen en al mijn spullen een koffietje kon drinken. Ik had eindelijk iets gevonden, maar na een week hing er een poster: verboden voor kinderwagens,” zegt Carlijn.

Door haar werkervaring bij een zorgorganisatie, wist zij dat woonzorgcentra vaak verbinding zoeken met de wijk. Dit is echter niet heel gemakkelijk. Wij snappen dat wel, want zeg nou zelf: hoe vaak loop jij een zorgcentrum in voor een kopje koffie?

En de uitdaging met de kinderwagen? Dat is geen uitdaging meer: in een zorgcentrum is er ruimte voor rolstoelen en rollators, dus ook voor kinderwagens.

Boefjes en Baristas filmpje Den Bosch City

Ga eens langs voor goede koffie


‘En de koffie?’ zul je je afvragen. Carlijn is het met je eens, en daarom zorgt zij ervoor dat er echt goede koffie is. De koffies, cappuccino’s en latte machiato’s zijn gemaakt van koffiebonen en ingekocht bij Pure Africa. Dit bedrijf koopt de koffie direct in bij boeren in Africa en investeert in microkredieten aan boeren in Afrika.

Boefjes en Barista’s is gevestigd in verschillende woonzorgcentra. Voor een gezellige ochtend kun je hier terecht tussen 9.00 en 11.30 uur. Om 10.30 uur is er vaak een kleine activiteit voor de kindjes, hiermee wordt het contact tussen de kindjes onderling en tussen ouderen en een kind gestimuleerd.

Boefjes & Barista’s vraagt voor een bezoek een kleine bijdrage. Vanaf de leeftijd van 1 jaar betaal je per kind 4,50 euro. Hier krijg je een ontspannen ochtend met andere ouders met kinderen, op een fijne plek, voor terug. Ook kun je een bezoekje aan Boefjes & Barista’s cadeau doen aan bijvoorbeeld een opa of oma. Weten ze niet wat ze tijdens het oppassen kunnen gaan doen? Dan is dit een perfect uitje, kinderen kunnen met elkaar spelen, maar ook in contact komen met de bewoners. En opa en oma zitten lekker aan de koffie met andere ouders en grootouders, of doen een spelletje met de kinderen.

“De kindjes vinden het vaak leuk om met de koektrommel langs te lopen en een koekje uit te delen. Ook zo ontstaat er weer op een makkelijke manier contact tussen een kind en een bewoner.”

Bakkie Geluk Boefjes en Baristas Den Bosch City

Een bakkie geluk?

 

Wij waren een uurtje of 2 op bezoek bij Boefjes en Barista’s. Naast de – inderdaad – heerlijke koffie, snappen wij wel waarom ze spreken over ‘een bakkie geluk’. Wil jij nu eens op een fijne plek een koffietje gaan drinken, met je kinderen?

Woensdag, tussen 9 en 11.30 uur bij de Taling
Vrijdag, tussen tussen 9 en 11.30 uur bij Antoniegaarde

Ambitie voor de toekomst


Natuurlijk vragen we Carlijn om haar missie. En die stopt niet bij twee woonzorgcentra. Carlijn wil dat het normaler wordt om in een zorgcentrum koffie te komen drinken. Als je aan koffie drinken denkt, dan denk je vaak aan een koffietentje in de stad. Maar het is minstens zo leuk om dit in een zorgcentrum te doen. Je wordt altijd met een warm welkom ontvangen en de bewoners vinden het leuk als er mensen van buitenaf langs komen. Uiteindelijk hoopt Carlijn dus ‘overbodig’ te zijn. Maar daar is nog wel wat voor nodig.

Boefjes en Barista’s is nu actief in twee woonzorgcentra, maar Carlijn is al aan het verkennen voor uitbreiding. De droom is dat Boefjes & Barista’s door heel het land te bezoeken is. Zo is ze al in contact met meerdere mensen zoals Catinka, die heel graag werk doen dat veel voldoening geeft.

“Met een groter aantal aangesloten woonzorgcentra wordt het concept rendabel, zodat we nog meer locaties van deze meerwaarde kunnen overtuigen.”

Boefjes & Barista’s: Website | Facebook | LinkedIn | Instagram
Bekijk ook eens de video!

Fotocredits: Boefjes & Barista’s

Meer Den Bosch CIty in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer artikelen via Ontdek Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok