De zoektocht naar een oppas voor je kind
De zoektocht naar een oppas voor je kind kan voor veel ouders een eenvoudige opgave zijn. Een telefoontje naar de buurjongen of het nichtje is vaak voldoende om het geregeld te krijgen. Maar wat doen ouders wanneer ze een kind hebben met bijzondere zorgbehoeften? Een kind met gedragsproblemen, autisme, een ontwikkelingsachterstand, een fysieke of zintuiglijke beperking, een verstandelijke beperking of een chronische ziekte? Deze ouders kunnen niet zomaar hun buurmeisje vragen om op te passen. Wat betekent dat ze niet snel een avondje uit gaan of zichzelf even kunnen ontspannen. Zij staan altijd “aan”, 24 uur per dag, 7 dagen per week. De stress dat het met zich meebrengt kan een negatief effect hebben op het welzijn en de gezondheid van de ouders en de andere kinderen in het gezin.
Zorgoppas biedt hier een oplossing voor. Zorgoppas is speciaal opgericht om ouders met zorgbehoevende kinderen en oppas kandidaten met elkaar in contact te brengen. “We helpen mensen die het zelf niet geregeld krijgen om een oppas te vinden”, zegt Harm, eigenaar van Zorgoppas.
” We helpen mensen die het zelf niet geregeld krijgen om een oppas te vinden. “
Larisa’s leven op zijn kop
“Mijn leven is positief veranderd sinds ik gebruik maak van de diensten van Zorgoppas”, vertelt Larisa. Vroeger moesten Larisa en haar man keer op keer afzeggen bij vrienden, omdat ze geen oppas hadden. Veel vrienden snapten vaak niet waarom ze afzeiden. Dit zorgde ervoor dat hun sociale netwerk steeds kleiner werd en ze vrienden verloren.
” We zijn veel vrienden kwijtgeraakt, maar we hebben inmiddels ook veel vrienden leren kennen die het wel snappen en ons soms helpen. “
Nu kunnen ze veel sneller een enthousiaste “ja” roepen wanneer iemand hen uitnodigt voor iets leuks. Dit betekent alles voor Larisa en haar man, want het doen van activiteiten met vrienden geeft ontspanning en een goed sociaal netwerk is enorm belangrijk.

De kern van Zorgoppas: de perfecte match vinden
Alles hangt af van het maken van de juiste match. Als je jarenlang de volledige zorg voor je kind op je hebt genomen, is het vaak moeilijk om die zorg uit handen te geven. Dit kan komen door verantwoordelijkheidsgevoel, het gevoel dat je het alleen moet doen, schuldgevoel of simpelweg omdat je niet gewend bent om ook tijd voor jezelf te nemen.
Daarom stelt Zorgoppas deze matches met veel zorg samen. Wanneer ouders contact opnemen met Zorgoppas, worden alle zorgen, voorkeuren, wensen en eisen besproken. Zo vindt Zorgoppas de juiste kandidaten voor de perfecte match. Ouders ontvangen gegevens van één, twee of drie kandidaten, zodat ze een beeld krijgen. Vervolgens worden de kandidaat en de ouders met elkaar in contact gebracht en vindt er een kennismaking plaats. Omdat het een moeilijk proces is, begrijpen alle partijen dat het tijd kost om de juiste match te vinden. Deze ruimte is er dan ook.
Samenwerking met de gemeente
Wanneer je een kind wilt, is dit een bewuste keuze. Je weet dat je hier een oppas voor nodig zult hebben. Maar je kiest niet bewust voor een zorgbehoevend kindje. De oppas hiervoor is vaak veel duurder. Om deze oppas toch betaalbaar te maken, wordt de gemeente ingeschakeld. Het doel van Zorgoppas is niet om een oppas voordeliger te maken, maar een geschikte oppas te vinden.
Broedweekend: het moment waarop het idee ontstond
Tijdens het Broedweekend – een weekend waarin er nieuwe ideeën werden bedacht en gerealiseerd door experts, professionals, ondernemers en studenten – ontstond het idee van Zorgoppas.
Tijdens dit weekend deden verschillende mensen een pitch over een probleem waarvoor zij een oplossing hebben of willen. Harm’s pitch ging over zijn vrienden. Zijn vrienden hadden vaak geen oppas. Hij was namelijk zelf bijna 30 jaar en veel mensen om hem heen hadden kinderen. Zijn vrienden zeiden vaak afspraken af, omdat ze geen oppas konden vinden.
Later ging Harm in gesprek met een andere deelnemer van het Broedweekend. Hij gaf aan dat hij een kindje met een beperking heeft en het enorm moeilijk is om hier een oppas voor te vinden. Harm ging zelf op zoek naar een oppas via Google, maar een oppas kon hij niet vinden. Zo veranderde zijn idee in het vinden van een oppas voor zijn vrienden, naar het vinden van een oppas voor ouders met een zorgbehoevend kindje.
Serieuze stappen
Het was een tof idee, maar vaak blijft het tijdens een Broedweekend enkel bij een idee. Zo ook het idee van Zorgoppas. Totdat Stijn, jurylid Broedweekend, hem benaderde. Stijn had er met Cello over gesproken en zij bevestigde dat er veel mensen zijn die tegen dit probleem aanlopen. Cello kon dit probleem zelf niet oplossen, wat een kans was voor Harm. Hij pakte het idee weer op samen met Remko Boer.
” We deden mee aan de Ignite Award, en wonnen een ton! “
FACTBOX
Het IGNITE trainingsprogramma geeft sociaal ondernemers een vliegende start. Met individuele coaching en diverse business workshops wordt de onderneming geholpen om de stappen te zetten die nodig zijn om meer impact te maken.
Nadat de twee heren deze wedstrijd wonnen, besloten ze er 100% voor te gaan: nu werd het serieus en was er een plan. Dit begon weer terug op de plek waar alles begon, in gemeente ‘s-Hertogenbosch. En zo kwamen Harm en Remco in contact met Hetty Oomens, senior beleidsmedewerker Armoede en Schulden bij Gemeente ‘s-Hertogenbosch, en het eerste contract werd opgesteld. De eerste pilot werd een feit dankzij het goede, constructieve werk van Hetty Oomens.
Hoe werden de eerste matches gemaakt?
In 2017 was het zover. Harm en Remco organiseerde de allereerste matchavond. Een soort speeddate avond, waarbij ouders en oppassen elkaar ontmoetten. Voorafgaand aan deze avond gaven zij beiden aan wat ze belangrijk vinden. Zo werden er potentiële matches gemaakt.
“De stap om mee te doen aan zo’n avond kan groot zijn. Voor mij was deze enorm. Ik had het gevoel dat wij de enige waren die voor onze zoon Stan konden zorgen. Ik durfde het niet uit handen te geven”, vertelt Larisa.
In het begin was er veel weerstand bij Larisa. Ze durfde het niet los te laten. Tijdens het speeddaten kwamen Larisa en haar man in contact met Sydney, een geneeskunde student met veel ervaring binnen de zorg. De kennis die zij opdoet tijdens het oppassen gebruikt ze voor haar studie. En ze wil graag een gezin helpen. Er was gelijk een klik tussen Sydney en Larisa en haar man en ondertussen past Sydney al bijna 5 jaar op.
“In het begin appte ik veel. Ik wilde weten of hij zijn medicijnen had gehad, hij al in bed lag en of alles goed ging. Nu app ik niet eens meer.”

Matchmakers gezocht!
Wij vinden het fantastisch wat Zorgoppas doet. Want hoe belangrijk is het om soms even te ontspannen. Dat gun je iedereen. Wil jij nou ook een positieve impact maken en vind je het leuk om mensen met elkaar te verbinden? Zorgoppas staat altijd open voor nieuwe Matchmakers. Solliciteer via de website en wordt Zorgoppas’ nieuwste Matchmaker!
Zorgoppas: Instagram | Website | Facebook | LinkedIn
Fotocredits: Zorgoppas