Het is al bijna zo ver! Onze stad kleurt weer rood-wit-geel en we wonen voor een aantal dagen in het gezellige dorp Oeteldonk. Hier en daar zie je tijdens deze dagen een verdwaalde piraat, clown of prinses. Maar voor échte Oeteldonkers geldt maar 1 dress-code tijdens deze dagen: een versierd Oeteldonks jasje of boerenkiel met een warme, gebreide sjaal in de kleuren van de stad. Denk jij nou “Help! Waar tover ik zo snel zo’n versierde boerenkiel of jasje vandaan zonder er een godsvermogen aan kwijt te zijn?” Geen paniek; wij schieten je te hulp met een DIY-guide voor het maken van jouw eigen Oeteldonk outfit. In slechts 5 stappen! Wedden dat jij de show steelt dit jaar?

Stap 1: ga op zoek naar een kale boerenkiel of (zwart of rode) jasje


Misschien heb je er nog wel een in de kast hangen, zo’n boerenkiel of jasje. Zo niet, dan zijn er verschillende adresjes waar je een prachtig exemplaar kunt scoren, vandaag nog. Je allerbeste vriend voor carnavalsartikelen in de binnenstad is Hoofs. Hier vind je boerenkielen en jasjes in alle soorten en maten en kun je direct een lading emblemen inslaan (spoiler alert voor stap 2) en rood-wit-geel accessoires kopen. Liever niet die drukte in (want; hoe dichter bij carnaval, hoe drukker bij Hoofs)? Je kunt ook online shoppen bij Hoofs.

Andere goede optie voor online Oeteldonk-shoppings is Oeteldonkstijl. Met de code Oetel-city ontvang je 5% korting bij het afrekenen! 

Tip: kies voor een ruim zittend jasje waar je nog een lekker dikke trui onder kunt dragen. Het kan koud zijn met carnaval en in Den Bosch vinden veel feestjes buiten plaats, dus dat is geen overbodige luxe!

Jasje scoren op de markt

Stap 2: verzamel toffe emblemen


Emblemen verzamel je door de jaren heen, maar het is wel zo fijn om al een paar leuke exemplaren op je jasje te hebben tijdens je eerste echte Oeteldonk-feestje. Loop een rondje door de stad en je vindt verschillende pop-up winkels die emblemen verkopen. Ook je favoriete kroeg of restaurant heeft vaak een eigen embleem die je daar kunt kopen. Liever online bestellen? Dat kan ook bij de bovengenoemde Oeteldonk shops!

Tip: koop 1 groot embleem voor op je rug om al een deel van je jasje mee op te vullen. Heb je door de jaren heen heel veel emblemen verzameld? Dan haal je dat grote embleem er gewoon af en vul je die plek op met de nieuwe emblemen!

Oeteldonk flairpants
Oeteldonk Emblemen

Stap 3: vastzetten maar!


Je hebt je jasje of boerenkiel en je hebt wat emblemen. Nu moeten ze nog aan elkaar gemaakt worden. De meeste emblemen kun je op je jasje strijken. Zit er geen strijklaag onder je embleem, dan kun je Bison Kit® gebruiken. Het is wel echt aan te raden om het embleem nog met wat steekjes vast te stikken, anders zit de kans er dik in dat je er een aantal gaat verliezen tijdens het hossen. Het ligt aan de dikte van je jasje én aan je eigen naai-talenten (of die van je moeder, oma of partner) hoe gemakkelijk je dit afgaat. Wat je hiervoor nodig hebt, is voldoende draad en een niet te dikke naald óf een naaimachine.

Je kunt er ook voor kiezen om dit klusje uit te besteden aan de kledingmaker (dat doe ik).

Emblemen vastzetten op jasje
Emblemen vastzetten op jasje

Stap 4: extra aankleding


Naast de emblemen kun je het jasje nog extra versieren met bijvoorbeeld speldjes, glitters of schouderpads. Snuffel vooral eens rond bij Hoofs of een van de andere vele carnavalswinkels. Zeker weten dat jij nog wat leuke attributen tegenkomt om je jasje nog meer mee te personaliseren. Of kijk eens naar onze Oeteldonkse Musthaves!

Stap 5: verzamel je accessoires


Een rood-wit-gele sjaal mag niet ontbreken aan je outfit, dus zorg dat je die sowieso scoort. Ook handig zijn de handschoentjes in dezelfde kleuren. Tip: koop alvast een hele bulk van deze handschoentjes, want door al dat bier overleven ze regelmatig de volgende dag niet eens. Wil je echt uitpakken? Ga dan voor grote kikker-oorbellen, rood-wit-geel sokken of beenwarmers of lekker warme Oeteldonk-oorwarmers. Gebruik de kortingscode Oetel-city voor 5% korting bij Oeteldonkstijl!

@suzananne

Ready, set, go!


Het enige wat je nu nog nodig hebt, is je vrienden in de ene en een glas bier in de andere hand. Fijne carnaval!

Deze blog bevat affiliate links. Dit betekent dat een klein bedrag wordt verdiend zodra er een product via een link is besteld. Het kost jou niks extra’s en je zorgt ervoor dat wij mooie content kunnen blijven maken. Heb je via deze links een product gekocht: dankjewel!

Fotocredits: @suzananne, Oetelflair

Tip: Geef eens een Den Bosch Cadeaukaart weg!
Een lokale cadeaukaart waarmee je Bossche ondernemers steunt. Te besteden bij horeca, delicatessezaken, winkels en activiteiten in Den Bosch.

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok

Promoten via Den Bosch City? Bekijk snel de mogelijkheden of stuur ons vrijblijvend een mailtje via hello@denboschcity.com.