Tramkade


Net buiten het centrum ligt de Tramkade. Nu is het een cultureel trefpunt waar je borrelt, eet, danst, werkt en overnacht. Vroeger was dat anders. We nemen je mee in de geschiedenis van de Tramkade. Lees snel verder!

Tramkade Den Bosch City
Terrassen in Den Bosch Tramkade Funpark

De wijk ‘t Zand


De Tramkade ligt in de wijk ’t Zand. Waar deze naam vandaan komt? Vroeger was dit een heel erg laaggelegen terrein. Het moest wel 4 meter verhoogd worden. Helaas werd dit niet gefinancierd door het rijk. Dit betekende dat de stad zelf de kosten moest dekken. Dit werd ook gedaan en uiteindelijk werd de zandophoging tussen 1889 en 1893 uitgevoerd. Er werd meer dan 8.300.000 m3 zand uitgegraven op de Vughterheide, wat nu de IJzeren Man is. Dat zand werd vervolgens vervoerd naar ’t Zand. Met al dit zand kon het laaggelegen terrein verhoogd worden. De wijk ‘t Zand heeft zijn naam te danken aan deze verhoging.

De Mengfabriek


Tussen 1900 en 1909 werd het Tramkadegebouw gebouwd. Vroeger was het een meelfabriek, meelfabriek Bruyelle, nu kennen we het als De Mengfabriek. Het gebouw lag gunstig aan het water en aan de spoorwegen. In 1933 werd de fabriek verkocht aan de bakkersorganisatie Meneba. Vijftien jaar later ruilde de meelfabriek van plek met de mengvoederfabriek Koudijs uit Rotterdam. Ondertussen werd de fabriek verder uitgebreid. In 1983 kwam de fabriek in het bezit van De Heus Voeders, producent van dierenvoeding.

Het Werkwarenhuis


Het Werkwarenhuis werd gebouwd tussen 1950 en 1951. Het gebouw heeft drie bouwlagen onder een plat dak. Vroeger was het gebouw opgedeeld in 3 stukken. Aan de voorzijde was een kantoorgebouw. Aan de achterzijde een garage met woningen. En in het midden lag de machinekamer.

Een nieuwe invulling voor de Veevoederfabriek


De Veevoederfabriek De Heus sloot in 2014 haar deuren. Vanaf 1 april 2014 stond de fabriek leeg. Vanaf dat moment wilde de gemeente van het gebied een cultureel trefpunt maken. In 2015 benaderde de toenmalige burgemeester Rombouts Studio Boot.

Studio Boot (petra en edwin) en C-mone (simone ) hebben samen de ontwikkeling Tramkade gedaan met Werkwarenhuis. We werkten al samen tijdens festival in Tilburg. En .

De burgemeester stelde Edwin Vollebergh en Petra Janssen, eigenaren en vormgevers Studio Boot, en C-mone van Simone Kramer, de vraag of ze iets konden betekenen voor dit gebied. Zij hadden in Tilburg al eerder een groot festival aangepakt. Samen met designers, kunstenaars, ondernemers en bouwers bouwden zij in Tilburg een compleet dorp in tien dagen. Dit gebied leek op het gebied in Den Bosch. Alleen hadden ze voor Den Bosch meer tijd nodig. Daarom schreven ze een projectplan van tien jaar. Samen met De Conceptbouwers en De Verkadefabriek mochten Edwin en Petra de plannen uitrollen. Daarnaast hadden Petra en Simone ook Stichting Social Label in Werkwarenhuis al een plek gegeven.

De Conceptenbouwers kozen de Mengfabriek, die had al een monumentenstatus, dit is namelijk een Rijksmonument. De Verkadefabriek koos voor de Kaaihallen en Edwin, Petra en Simone kozen voor het Werkwarenhuis.

Tramkade Den Bosch City 2

Kunst en cultuur bij Het Werkwarenhuis


Stichting Werkwarenhuis en Stichting Social Label zorgen ervoor dat Het Werkwarenhuis een inspiratievolle plek is. Makers, publiek en ontwerpers kunnen elkaar hier ontmoeten en van elkaar leren. Via kunst en cultuur worden de mensen hier samengebracht. Bij Social Label werken makers met afstand tot de arbeidsmarkt en ontwerpers samen. Samen maken zij mooie en waardevolle producten. Er worden producten gemaakt in Het Werkwarenhuis en bezoekers kunnen winkelen in de conceptstore van Social Label. Daarnaast kunnen bezoekers bij Het Werkwarenhuis een hapje eten en een drankje doen.

Activiteiten van Mengers


Bij de Mengfabriek worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kun je bij Barkade eten, drinken, dansen en vintage arcade spellen spelen. Bij Espressobar da Silva drink je heerlijke koffie en eet je een Portugees gebakje. Daarnaast is er een boksschool, een breakdance/hiphop dansschool en zijn er diverse muziekscholen zoals de jazzwerkplaats en DJ studio’s gevestigd in de Mengfabriek. Ook zijn er tientallen verschillende ondernemers en hotspots gevestigd. De ondernemers inspireren elkaar en samen bedenken zij nieuwe innovaties.

World Skate Centrum en de Makerstraat


In de Kaaihallen is nu het World Skate Centrum gevestigd. Hier traint onder andere het olympisch team. Ook kunnen bezoekers er hier op los skaten. Naast het World Skate Centrum is er een Makerstraat gevestigd in de Kaaihallen. Hier huisvesten verschillende creatieve ondernemers met hun werkplaats.

Monument voor de toekomst


Samen met verschillende ondernemers en de gemeente is het industrieel gebied de Tramkade omgetoverd tot een mega toffe culturele ontmoetingsplek, een monument voor de toekomst!

Tramkade | Tramkade 20

Fotocredits: DenBosch.nl, Den Bosch City 

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok