Nieuwe Gault&Millau gids


Vanmiddag werd de nieuwe Gault&Millau gids 2024 gelanceerd in Utrecht. Er werden Gault&Millau Awards uitgereikt aan de winnaars in 18 categorieën ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Gastheer van het Jaar’. Gault&Millau is een restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Dit jaar telt de gedrukte gids 72 Nederlandse Restaurants met 16+ punten, elk beoordeeld op basis van 20 punten. Daarnaast is de selectie van 842 restaurants en hun score online te vinden op de website van de restaurantgids.

Den Bosch is maar liefst 10 (1 meer dan vorig jaar) keer vermeld. Wat zijn dé restaurants in Den Bosch volgens Gault&Millau?

Noble Den Bosch Michelin

Noble – 15,5/20 punten


Noble scoort wederomhet beste in Den Bosch met 15,5 punten. In de recensie van Gault&Millau wordt de keuken ‘spannend, vakkundig en in balans’ genoemd. Het restaurant van Chef Edwin Kats is na tien jaar niet meer weg te denken uit de Bossche gastronomie. In het unieke pand aan de Wilhelminaplein worden de sterren van de hemel gekookt. En dat merkten zij op bij Gault&Millau: “Smaakmakers zijn internationaal geïnspireerd, zoals de Aziatische XO saus die bite en ballen geeft aan Schotse zalm met Pernodcrème. Of kimchi die pit en power geeft aan de gebrande snoekbaars met palingbouillon.”

Wilhelminaplein 1

Faran Den Bosch City

Faran – 13,5/20 punten


Faran was vorig jaar de veelbelovende nieuwkomer op de lijst en blijft netjes het aantal punten behouden. Dit restaurant met open keuken laat zich inspireren door de Nikkei-keuken, onstaan toen Japanners naar Zuid-Amerika emigreerden. Gault&Millau: “Inspiratiebron is de Nikkei keuken als smeltkroes van diverse eetculturen die voor verrassende en verfrissende smaakcombinaties instaat. Daarbij staat de befaamde leche de tigre centraal in tal van bereidingen. Zoals in een compositie met koolrabi en boemboe.” 

Kruisstraat 17

Pollevie Gault&Millau

Pollevie – 13,5/20 punten


Ook Pollevie was vorig jaar een nieuwkomer op de lijst en behoudt ook nu hun aantal punten. Dit op groenten geïnspirerende restaurant in het Paleiskwartier is een juweeltje. Er wordt met lokale en dagverse producten gewerkt. Gault&Millau: “Zijn keuken krijgt verder nog meer eigenheid door focus op gebruik van oude fermentatietechnieken en voorkeur voor producten geteeld door lokale boeren. Die aanpak leidt tot goed gebalanceerde en verrassende menu’s in vier tot zes gangen met ofwel groenten in een exclusieve hoofdrol, ofwel vis en vlees als evenwichtige component bij groenten en fruit. Treffend voorbeeld daarvan is bereiding van coquille met pastinaak, witte chocolade en Amalfi citroen.” 

Hofvijver 2b

Sense loves to share Den Bosch 5

Sense – 13,5/20 punten


Sterrenzaak Sense krijgt van Gault&Millau ook 13,5 van de 20 punten. Na een doorstart kan het team van Sense gelukkig nog steeds doen waar ze al jaren goed in zijn: gastronomie. In hun recensie: “Een royale portie malse kalfslende werd vergezeld van een lekkere friszure hollandaise met dragon en de augurkgelei maakte een spannend dansje met het bitterzoete witlof.” 

Jeroen Boschplein 6

Le VIN'x Gault&Millau

Restaurant le VIN ‘x – 13,5/20 punten


Dit restaurant is één van de grote winnaars dit jaar in Den Bosch, want zij mogen een half puntje erbij schrijven. Bij Le VIN ‘x eet je niet alleen lekker, ook wijnen wordt in gespecialiseerd dankzij gastvrouw en sommelier Marieke Vennix. Wat de restaurantgids hierover te zeggen heeft? “Asperges komen met een op 63° gegaarde eidooier, beurre blanc met daarnaast frisse kruidenolie, gerookte paling en haringkuit. Prachtig samengestelde wijnkaart, van eenvoudig tot luxe, en anderzijds fraaie wijn-spijscombinaties in het wijnarrangement.”

Verwersstraat 18

Auberge de Veste Gault&Millau

Auberge de Veste – 13/20 punten


Auberge de Veste blijft dit jaar netjes op 13 punten staan. Dit huiskamerrestaurant zit verborgen in de idyllische Uilenburg. Gault&Millau: “Klassieke gerechten met een internationaal accent worden ondersteund door een altijd verrassende selectie uit de uitmuntende wijnkaart. Het verplichte verrassingsmenu in drie tot zes gangen wisselt elke maand en verveelt nooit. Op hoog niveau ook qua presentatie is terrine van wortel met krokantje van sesamijs en bearnaise emulsie. Skrei met subtiel curryschuim en kruidig gebakken cassave smaakt eveneens erg prettig.”

Uilenburg 2

Citrus Gault&Millau

Citrus – 13/20 punten


Dat er bij Citrus goed gekookt wordt, dat wisten wij al. Dit intieme restaurant blijft met 13 punten zijn plaats behouden. In het wisselende verrassingsmenu komen smaken waanzinnig mooi samen.  En daar is Gault&Millau het mee eens: “Bij Citrus zijn dat mooie culinaire cadeautjes zoals een voorgerecht met de onterecht onbekende riviervis beekridder met zoetzuur, mayonaise met citrus en soja met daarop een Argentijnse garnaal in panko. Als hoofdgerecht werden we verrast door mooi rood gebakken Veluws hert met hazelnootkruim, zoete aardappelcrème, stoofpeer en saus met steranijs en kaneel.”

Lange Putstraat 7a

Fabuleux Gault&Millau

Fabuleux – 13/20 punten


Fabuleux stijgt een punt dit jaar. Wij vinden dit restaurant altijd een kadootje om naartoe te gaan. Of zoals Gault&Millau aangeeft: “Maître-sommelier Paul van Gestel beheerst, net als chef Johan Busio, het vak en zorgt dat iedereen de juiste aandacht en service krijgt. Het frequent wisselende verrassingsmenu zorgt ervoor dat er altijd wat nieuws te beleven is. Zoals een zeer smakelijke gravlax met coquille, zalmtartaar met kwarteleitje en haringkaviaar of malse skrei met Hollandse garnalen en mosselen.”

Verwersstraat 23

Benjamin – 12/20 punten


Benjamin is de nieuwkomer dit jaar en krijgt meteen 12 van de 20 punten. Gault&Millau noemt de zaak veelbelovend. Wat zij vonden na een bezoek: “We proefden onder meer taco met goed op smaak gebrachte hamachi, kaviaar, laosgel en crème fraîche, maar ook eendenborst met gekonfijte eendenbout, braam, bramengelei, Ratte aardappel, slangenradijs en pistachecrumble. Met iets meer aandacht voor detail kan deze zaak beslist nog groeien.”

Kerkstraat 77

Shiro Gault&Millau

Shiro – 12/20 punten


Als laatste in Den Bosch wordt het Japanse restaurant Shiro genoemd. Voor wie echt de Japanse eetcultuur wilt ontdekken, moet zeker eens langs bij Shiro, gelegen in hetzelfde pand, een verdieping hoger, dan Auberge de Veste. Voor Gault&Millau is Shiro een vaste prik en ook dit keer waren zij lovend: “De ontvangst in kimono en het gebruikte servies dompelen ons direct onder in de Japanse sfeer. Na sashimi van onder meer zalm en tonijn volgen gegrilde coquilles en garnalen in heerlijke rijke paddenstoelen dashisaus met knapperige boontjes.”

Uilenburg 4

Punten in Vught en Cromvoirt


Op een steenworp afstand van Den Bosch zijn er nog meer lovende recensies gegeven.

Vigor – 16,5/20 punten

Zo stijgt Vigor in Vught dit jaar met een halve punt waardoor zij 16,5/20 punten scoren. Gault&Millau is niet dan lovend over het restaurant: “Tot slot een heel origineel en sensationeel gerecht met een waslijst aan ingrediënten waaronder rode wijnsaus, pompoen, koffie en olijf die op verrassende wijze een zeer coherent geheel vormen. Dit gerecht past niet binnen de gebaande paden maar is daarom des te meer een verrassend slot van een mooi diner. Bij de gerechten komen verrassende, goed gekozen wijnen met voorkeur voor contrast en frisheid. Wijnen die echt iets toevoegen aan de gerechten en aan een keuken die opnieuw een hogere score beetheeft.”

’t Misverstant – 14/20 punten

’t Misverstant, ook in Vught, blijft op 14/20 punten staan. Over eigenaar en chef Thijs Vis meldden ze: “Hij kiest voor seizoensgebonden regionaal-ambachtelijke producten, waar nodig aangevuld met internationale kwaliteitsingrediënten. Dit resulteert in sierlijke schotels waarin gebalde smaken en texturen uitstekend op elkaar én op de boeiende wijnkaart zijn afgestemd.”

’t Lieve Leven – 13,5/20 punten

’t Lieve Leven in Vught scoort 13,5 punten. “Vier avonden op de week zorgt chef Hylke Van Hout voor een culinaire onemanshow in zijn gezellig huiskamerrestaurant met open keuken. Elke week stelt hij een menu van drie tot zes gangen samen. Ga gerust voor de zes gangen want deze chef kan erg goed koken.”

Hendrik van Maurick – 13/20 punten

Kasteel Maurick in Vught kennen de meesten van ons. Het restaurant dat hier gevestigd zit, Hendrik van Maurick ontvangt dit jaar 13 punten van Gault&Millau: “De keuken is eigentijds en internationaal geïnspireerd. Heek is zacht gekonfijt en komt met lak van sesam, tom kha kai, glasnoedels en lente-ui. Mooie wijnkaart met topreferenties naast minder bekende toegankelijke wijnen.”

Noble Kitchen – 14/20 punten

Als laatste noemen we Noble Kitchen in Croimvoirt met 14/20 punten. Gault&Millau: “Patron-cuisinier Edwin Kats stuurt een talentvol team aan dat eigentijds Frans kookt maar nadrukkelijk het accent legt op Aziatische keukens, vooral die van Japan. Perfect gegaarde zeeduivelwangen op toffee van wortel en ‘krokante’ chili-olie, pinda, kokosjus en rasp van kaffir is een heerlijk uitvloeisel van deze fusion.”

Fotocredits: Gault&Millau

Tip: Geef eens een Den Bosch Cadeaukaart weg!
Een lokale cadeaukaart waarmee je Bossche ondernemers steunt. Te besteden bij horeca, delicatessezaken, winkels en activiteiten in Den Bosch.

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok

Promoten via Den Bosch City? Bekijk snel de mogelijkheden of stuur ons vrijblijvend een mailtje via hello@denboschcity.com.