Dingen in Den Bosch die wij misten tijdens de vakantie


Ken je dat? Dat je de grens overgaat en ineens cravings krijgt naar écht Nederlandse eten. Of fijne dingen uit je eigen stad. Zoals die gezelligheid zoals je die nergens anders vindt dan thuis. Wij wel. Ik weet niet hoe vaak ik wel niet heb gemeld dat ik zin had in een broodje kroket. Die hadden ze namelijk niet in Noorwegen. Wel zoute haring. Maar die rauwe van thuis, zo uit het vuistje, wint het dan ook weer van de Noorse versie. Na een rondvraag op kantoor bleek ik niet de enige te zijn. Er werd een lijstje geboren: dit zijn de 6 dingen in Den Bosch die wij misten tijdens de vakantie!

1. Bossche gezelligheid (Fleur) 


Lucky me heeft er twee vakanties op zitten. Bij mijn eerste weekje weg vertrok ik in mijn camperbusje + geliefde naar Frankrijk en Luxemburg. Heerlijk! Met als kers op de taart het concert van The Rolling Stones in Parijs. Maar, niemand kan zo heerlijk feesten en kletsen zoals wij Bosschenaren dat kunnen! Waar wij er met zijn allen een bijzonder groot feest van maken, is het Franse publiek ietwat meer teruggetrokken en bescheiden. Zodoende heb ik met liefde en plezier die vakantie afgesloten bij de laatste editie van TUINSESSIES, waar iedereen lekker teut was van de koude roseetjes en de naklets eindigde in een goede borrel met mijn fijne Bossche vrienden. 

Viswijf Den Bosch

2. Een vers visje van Viswijf (Harmen)


Op roadtrip door Denemarken, Zweden en Noorwegen aan vis natuurlijk geen gebrek. Natuurlijk hebben we onderweg vele vismarkten en visrestaurants gezien, maar juist daardoor steeg de behoefte aan het concept, de gezelligheid en laagdrempeligheid van Het Viswijf. Geen super-opgeprikt visrestaurant, maar je zit wel heerlijk met een goed wijntje te eten. Ik houd ervan: met een paar man een aantal visjes uit het ijs of van het krijtbord kiezen. En een passende wijn erbij natuurlijk.

PS. Dikke aanrader: de regenboogforel;
PPS. Je zou na het eten eens om de Taurasi moeten vragen, mits je van een krachtpatser van een rode wijn houdt.

3. De garnalenkroketjes van Gepkes (Daan)


Een tijdje, toen ik wat jonger was, heb ik een allergie voor garnalen gehad. Gelukkig bleef ik steevast een gamba’tje snoepen en ben ik er nu vanaf (geen idee of dit de reden is hoor). Vlak daarna begon mijn fascinatie voor garnalenkroketten. Oh man oh man, wat vind ik dat lekker zeg. Wel die goede dan hè? En in Den Bosch kan ik ze maar op een aantal plekken vinden. Visch, uiteraard. Die komen wel met een prijskaartje. Eetbar DIT, maar soms heb ik helemaal geen zin om “uit eten” te gaan. En Vishandel Gepkes, op de markt! Sowieso mijn favo viskraam op de markt. Ook goed voor een harinkje of twee. En beschaafde porties garnalenkroketjes dus. Yum!

PS. Ook de garnalenkroketjes heb ik nergens gevonden in Scandinavië.

Harmen Cafe Klassiek

4. Spontane ontmoetingen in de stad (Harmen)


Over de grens zijn we op verdomd mooie plekken geweest: hoe hard ik ook van ons dorp Den Bosch geniet, een mooie ondergaande zon, zee, fjorden en eilanden hebben toch ook wel z’n charmes. En hoewel ik de lokale bevolking op verschillende plekken ook echt heerlijk gezellig, spontaan en interessant vond, is het niet de spontane gezelligheid die we allemaal kennen uit ons dorp. Of je nu lekker bij Marcel (Cafe Klassiek) een tafeltje (of hoekje van de bar) weet te scoren, aan de cocktails zit bij Hello My Friend of geniet van het zonnetje bij M’eat of De Stadt: altijd loop je wel wat gezellige klets tegen het lijf! Heerlijk zo in de zomer.

Barkade Den Bosch City 4

5. Even snel een hapje eten bij barkade (Fleur)


In de tweede vacay heb ik met vriendinnetjes Zwitserland en Italië aangedaan. De eerste dag hadden we al flink wat kilometers afgelegd en besloten we “even snel” een pizza te gaan eten in Zwitserland. Stom eigenlijk, want Italië stond voor de volgende dag op het programma. Maar goed, ik had honger. Wellicht zat ik zelfs ergens op de grens van hangry. Pizza lijkt een goede keuze dan, toch? En zo onschuldig als dat het leek, zo hoog was de rekening! Dit zou mij nou nooit gebeuren bij Barkade. Hier weet ik dat ik áltijd terecht kan voor kwalitatief goed eten tegen een scherpe prijs. En scherp eten, want je hoeft echt niet naar Azië voor een culinaire beleving. Asian Street Food bij Barkade is net zo lekker. Missed you!

Bar35 burger 2

6. Een dikke vette burger van Bar35, met een biertje (Daan)


In Noorwegen ben ik een dag gaan hiken naar Kjeragbolten. Voor wie het enigszins kent, dat is die steen vastgeklemt tussen twee kliffen boven een afgrond waar iedereen een Instagramfoto maakt. Die. Daar kom je met een hike van ongeveer 2,5 uur heen en 2,5 uur terug. Althans, dat zegt het bordje. Google zoekresultaten dramatiseren de boel met 6 tot 8 uur hiken in totaal. En met slecht weer wordt het gewoon afgeraden. Nou, mooie boel want  gevoelstemperatuur was boven zo’n -3. En wij gingen hiken zonder muts, handschoenen of – ja ja – regenjas. Lang verhaal kort, we zijn toch gegaan en het viel allemaal reuze mee. Maar het is een klim voor gevorderen, compeet met kettingen waaraan je jezelf omhoog moet hijsen! Eenmaal weer beneden had ik honger als een paard. En als ik honger krijg, dan ga ik denkbeeldig alles af wat met lekker (en veel) eten te maken heeft. Zo ontstonden de cravings voor die dikke, vette burger van BAR35. Volgende keer wil ik die, onderaan de berg, netjes op mij wachtend. Met een koud biertje graag.

Wat miste jij tijdens je vakantie?


Het is niet echt heimwee. Het is vooral zin hebben in dingen die je nu even niet kan krijgen. Die echte Nederlandse kaas, of het stampotje van je oma. Knuffelen met je hond of thuis weer onder je eigen douche springen. Herken je dit? Vertel het ons!

Fotocredits: Den Bosch City

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok