Het tweejaarlijkse Nautisch evenement Maritiem ‘s-Hertogenbosch vindt plaats vanaf donderdag 15 t/m zondag 18 september 2022

Geen enkele Bosschenaar die dit evenement niet kent. Sinds 1977 is Maritiem ‘s-Hertogenbosch een waar begrip. Van klassieke schepen tot aan dikke jachten, ze zijn allemaal tijdens dit event te bewonderen in onze mooie binnenvaart. Maar eveneens worden er leuke activiteiten georganiseerd die je tijdens je bezoek aan Maritiem 2022 niet wilt missen. In dit artikel lees je meer over de historie van Maritiem en lichten we een paar activiteiten uit waar je ongetwijfeld bij wilt zijn. 

Het begon allemaal in Willemstad

De eerste editie van Maritiem vond plaats in 1977. Destijds voeren 30 -veelal klassieke- schepen van Willemstad via Geertruidenberg, Woudrichem en Heusden naar Den Bosch. Binnen deze steden werden nautische feesten gevierd. Deze allereerste editie was meteen zo een succes, dat de toenmalige commissie besloot Maritiem eens per twee jaar te organiseren.

In de loop der jaren heeft het event Maritiem zich gevormd tot wat het nu is: een prachtige samenkomst van allerlei soorten schepen, in en rondom onze historische binnenhaven, met een braderie en leuke activiteiten voor jong en oud. En met de Aa, Zuid-Willemsvaart, de Dommel, de Dieze, grachten en Binnendiezetakken, is onze stad bij uitstek de locatie om een groots waterevenement te organiseren. In 2003 verwelkomde Maritiem maar liefst 550 schepen. Al deze schepen bij elkaar hadden een lengte van 7,5 (!) kilometer. En volgens de media heeft deze 14e editie van Maritiem 150.000 bezoekers naar de binnenstad van Den Bosch getrokken. Wow, big numbers!

Maritiem 2015 Den Bosch City

Voor deze activiteiten houd jij tijd vrij in je agenda

Het mag duidelijk zijn dat er veel te doen is. Het complete programma vind je bij de officiële website van Maritiem ‘s-Hertogenbosch. Vanaf donderdag kun je vanaf de kant de mooiste schepen zien binnenvaren. Maar ook op vrijdag zullen nog vele schippers de ankers uitgooien in de Bossche wateren. Kom dagdromen over je eigen huisje op het water, of loop even rond om te zwaaien naar alle deelnemers van Maritiem. 

Borrelen & eten bij de pop up-terrassen

Terras aan de Haven ken je nog wel als gezellig zomerterras van de afgelopen maanden. En yes, ze zijn nog één keer geopend tijdens Maritiem! Schuif aan op het terras van Hello My Friend & Bakkerij Royal aan de kade van de Brede Haven. Hier drink je de lekkerste cocktails met finger licking hapjes. Op vrijdag en zaterdag vanaf 17.00 uur genieten van de beste live saxofoon & gitaar

Ook de Waterkant (aan de Citadel) werd deze zomer omgebouwd tot de Tuin der Lusten en was het decor voor Mout Bierfestival. Tijdens Maritiem is hier veel te beleven. Zo is er op zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur een braderie, biedt het podia voor verschillende artiesten en kom je hier zondag tussen 11.00 – 21.00 uur speciaal voor de Zilte Zondag: een food/vis event! 

Dit ga je doen met de kids

Tijdens Maritiem, zullen vendels en vlaggen de gevels van panden langs de Zuid-Willemsvaart de mensen een warm welkom heten. Weten wat ze vertellen? Haal op zaterdag en zondag tussen 10.00 – 17.00 uur een gratis Seinvlagalfabet bij Camping Koffietent.

Ook leuk: op zondag vindt bij Camping Koffietent ook de Rubberbotenparty plaats! Pak je rubberboot uit de berging en kom dobberen op de Zuid-Willemsvaart. Bij Camping Koffietent hebben ze een pomp, DJ, koffie, thee, limo & waterijs.

Is jouw oogappeltje verzot op water en in de vrije tijd lekker actief? Maak dan kennis met Zeeverkennersgroep Sint Joris. Deze waterscoutinggroep organiseert activiteiten op, in en rond het water van de Ertveldplas. Zeeverkennersgroep Sint Joris heeft hun eigen drijvende clubhuis Makke Beer III overgevaren naar de Citadel en geeft je nu de kans om eens te zien of jouw kindje een nieuw aanwinst kan worden voor deze jeugdclub!

Den Bosch Maritiem 2022
Shanty koren

Op zaterdag- en zondagmiddag laten Shanty Koren op verschillende podia zich van hun beste kant zien. En voor wie het niet wist, Shanty is een zeemanslied dat vroeger aan boord van grote zeilschepen (met name op Frans-Canadese schepen) werd gezongen als arbeidslied. De podia staan bij Terras aan de Haven, op de Citadel, het Waterbeheerplein en bij de binnenhaven. De Shanty Koren zijn van 11.00 – 17.00 uur te aanschouwen.

Programma Maritiem 2022

Bekijk nog eens goed het programma van Maritiem voor een compleet overzicht van alle activiteiten tijdens Maritiem. En laat je niet gek maken door de weersvoorspelling en kom in het weekend van 15-18 september naar Maritiem 2022. Het zal een mooie editie worden met nóg mooiere schepen. En wil nou zelf eens op het water overnachten? Probeer de Bed & Boat GM-26!

Maritiem ‘s-Hertogenbosch: Website

Bronnen ten behoeve van (historische) informatie: Maritiem ‘s-Hertogenbosch, Groeten uit Den Bosch, Klik Nieuws
Fotocredits: Maritiem ‘s-Hertogenbosch

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok