Rob de Wijk, Mathieu Segers, Haroon Sheik, en ook 2 Europarlementariërs. Ze komen naar Den Bosch en jij kunt erbij zijn. Niet alleen als toeschouwer, nee, als je wilt heb je de kans om in gesprek te gaan en om alternatieven voor te stellen die aan de Europese Unie gepresenteerd worden. Dit is het EuropaLab georganiseerd door RUW. 

Het EuropaLab in Den Bosch


Europa, we hebben er allemaal mee te maken en we hebben er vaak allemaal een mening over. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk in de EU? Moeten we het wel willen vergelijken met de democratie zoals we die in Nederland kennen? Welke belangen spelen er en welke invloed wil Europa in de wereld? Creëert de EU een onderklasse? En hoe zit het met dat Europees leger?

Daarom organiseert Ruw het EuropaLab, onder leiding van Ruud Geven. Vijf avonden, waarvan vier met een inhoudelijke invulling en een slotavond. Op elke van deze avonden is een toonaangevende spreker aanwezig die met je in gesprek gaat. Jouw prangende vragen of suggesties worden hier behandeld met deze sessies. Wil je nu eindelijk eens jouw vragen over Europa bespreekbaar maken, meepraten, meedenken en jóúw toekomstvisie op Europa aan de Europese Unie overbrengen? Dan is dit je kans!

“Het leren doorzien van hoe het werkt en wat er speelt,
zodat je alternatieven kunt voorstellen.”

Zo waren wij aanwezig bij de eerste avond. Naast twee zeer interessante colleges van Rob de Wijk en Haroon Sheik was er alle ruimte voor discussie en verdieping. Je bent ineens geen toeschouwer meer van een gesprek ‘ver weg in de studio van OP1’. Nee, je doet gewoon mee. De dingen die je normaal tegen je TV roept, leg je nu direct voor aan deze gastsprekers.

“Ja, de besluitvorming in Europa is traag, maar als Europa de gelederen weet te sluiten – en Europa is inmiddels bedreven in het weer terughalen van landen door concessies – dan is het ook zo diep geïntegreerd dat er een ambtelijk apparaat op gang komt dat geen weerga kent, dat is heel anders dan hoe dat in de Verenigde Staten gaat.”
– Rob de Wijk

“Europa als technologie-speler, dat is een complex verhaal. Technologie speelt zich op vele lagen af, en op enkele van deze lagen loopt Europa zeer achter, op andere bepaalt Europa de spelregels.”
– Haroon Sheik

Jouw suggesties aangeboden in een rapport aan de EU


Dankzij toonaangevende sprekers inzicht krijgen in hoe de Europese Unie werkt en wat er speelt is alleen al interessant. Maar het EuropaLab doet meer. Tijdens de avonden kun je alternatieven voorstellen en bespreken met deze experts. Deze alternatieven worden door de organisatie verzameld en uiteindelijk vertaald naar een rapport dat ook daadwerkelijk aan de Europese Unie aangeboden wordt. Jouw kritische vragen, suggesties en alternatieven gaan via het EuropaLab direct naar Brussel.

De kanttekening van de organisatie van RUW hierbij: de besluitvorming in Europa is interessant maar complex – dat merk je tijdens deze avonden. Hierdoor kunnen niet altijd alle voorstellen en alternatieven worden overgenomen in het rapport.

Wij spraken met Ruud Geven, initiatiefnemer van EuropaLab Den Bosch, en vroegen hem hiernaar. Wat hebben mensen eraan om te komen? Na even nadenken antwoordt hij heel duidelijk: “Je ontdekt waarom de EU functioneert zoals die functioneert en hoe die beter zou kunnen. En dit laatste gaan we ook voorleggen aan de EU.”

Alleen al na de eerste sessie, zegt Ruud: “Ik weet nu een stuk beter hoe Europa functioneert, maar ook hoe lastig het wordt om bijvoorbeeld een Europese Defensie op te richten. Dat wordt overal maar geroepen, maar dat is enorm gecompliceerd. Daar zitten zoveel haken en ogen aan.”

Ontdek waarom de EU geen ver-van-je-bed-show is


En dat is precies wat heel duidelijk naar voren komt tijdens deze avonden. Wij van Den Bosch City waren erbij, en waren erg enthousiast. Het is voor iedereen toegankelijk en je loopt echt verrijkt naar buiten. Je snapt hoe de grote machten om ons heen, die zo ver van ons bed lijken, functioneren en waarom ze zo functioneren. Er is heel veel ruimte voor kritiek en verbetering, maar je ontdekt ook dat een aantal zaken eigenlijk ook echt wel sterke voordelen hebben, waar jij en ik elke dag onze vruchten van plukken (de ene keer wat bewuster dan de andere keer), zelfs als het over komkommers of het aantal decibel van stofzuigers gaat.

Er staan nog 3 interessante inhoudelijke sessie op het programma, en een mooie slotavond waarbij je definitief jouw suggesties voor de EU kwijt kan, en waar twee Brabantse Europarlementariës aansluiten.

Agenda europalab


#2 Hoe Democratisch is de EU?
Donderdag 21 April, 20:00 – Huis73 (Hinthamerstraat 74)
Met sprekers: Prof. Mathieu Segers (Universiteit van Maastricht) en Hans van Scharen (Corporate Europe Observatory)

#3 Creëert de EU een onderklasse?
Dinsdag 24 Mei, 20:00 – Huis73 (Hinthamerstraat 74)
Met sprekers: Lex Hoogduin (Rijksuniversiteit Groningen) en Marjolijn Bulk (Europees Economisch en Sociaal Comité)

#4 Hoe realiseren we onze klimaat ambities?
Donderdag 23 Juni, 20:00 – Huis73 (Hinthamerstraat 74)
Met sprekers: Marjan Peeters (Universiteit van Maastricht) en Siward Zomer (Energie Samen)

#5 EuropaLab Slotmanifestatie
Donderdag 22 september, 20:00 – Huis73 (Hinthamerstraat 74)
Met sprekers Mohammed Chaim en Tom Berendsen

Over Ruw den Bosch


RUW is het debatplatform van Den Bosch en organiseert sinds 2016 publieke gesprekken en debatten. Er worden maatschappelijke, nationale en internationale onderwerpen behandeld in de vorm van interviews, Q&A’s, gesprekken, talkshows en het klassieke debatten. Ongepolijst. Zo zien zij de samenleving. Ze is nog niet af en kan beter: daarom organiseert RUW het gesprek over de toekomst. 

RUW Den Bosch
Facebook | Instagram | Twitter | YouTube

De openbare avonden vinden plaats in Huis73, ook wel bekend als de Bibliotheek / Muzerije.

Lees meer artikelen via Ontdek Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok