Het leukste kantoor van Den Bosch zit natuurlijk in de mooiste wijk van Den Bosch. Ons kantoor is gevestigd in Het Zand, een wijk aan de rand van het centrum van Den Bosch.

Bouw van Het Zand in Den Bosch

In de 19e eeuw werd Den Bosch nog volledig omringd door de stadswallen. Deze muren werden in het begin van de dertiende eeuw gebouwd. De muur omsloot niet veel meer dan de huidige Markt en de omgeving. Omdat het goed ging met de economie en de woonsituatie van bewoners van de binnenstad erg slecht was, werd er een nieuwe wijk gebouwd, namelijk Het Zand. De wijk ligt aan de rand van de binnenstad, bij het Centraal Station van Den Bosch. Het Zand is gebouwd van 1890 tot 1915 waardoor de stad aanzienlijk groter werd. Zo was er meer plek voor de inwoners en kon de economie zich uitbreiden. Bij het bouwen van de wijk hebben ze grond afgegraven bij de Vughtse Hei, waardoor de recreatieplas de IJzeren Man is ontstaan. Vandaar ook dat deze wijk de naam Het Zand kreeg!

Het Zand

Drakenfontein

De Drakenfontein staat ook midden in de wijk. Met dit exemplaar is dit een van de bekendste wijken van Den Bosch. De Drakenfontein staat midden op de drukke kruising bij het station. Het standbeeld is geplaatst in 1903 en was onderdeel van een wedstrijd die door de gemeente werd gehouden. Den Bosch staat tegenwoordig bekend om de gouden Drakenfontein.

En… wij hebben niet voor niets de Gouden Draak in ons eigen logo verwerkt!

Cultureel centra

De wijk Het Zand kan worden opgedeeld in een noord- en een zuidkant, waar het station precies in het midden ligt. De kop van ’t Zand wordt gekenmerkt door vier voormalige fabriekspanden, die omgebouwd zijn tot culturele centra. De koekjesfabriek van Verkade is hier één van. De Verkadefabriek is nu een theater, bioscoop en uitgaansgelegenheid waar je heen kunt gaan als je van kunst en cultuur houdt. Ook zit er een prachtig café-restaurant. De sigarenfabriek is omgetoverd tot het Willem II Poppodium. Waar nu de Tramkade zit was het niet altijd gezellig. In tegenstelling zelfs: het was een oude veevoederfabriek waardoor het soms wel eens kon stinken in de stad! Met onder andere Willem II, De Verkadefabriek, de Brabanthallen en de Tramkade is een succesvolle basis gelegd om dit gebied uit te laten groeien tot een cultureel deel van de stad. 

Het Zand
Het Zand

Centraal station Den Bosch

Het Centraal Station van Den Bosch zit ook in de wijk Het Zand. In 1868 werd de eerste spoorwegverbinding met de stad aangelegd. In 1896 werd dit station vervangen door een monumentaal bakstenen station.  Dit station raakte in 1944 beschadigd door de Tweede Wereldoorlog, in 1955 werd het vervangen door een wat moderner station. In 1998 werd het station weer vervangen tot het Centraal Station hoe die er vandaag de dag uit ziet.  Het werd een levendige buurt omdat er rondom het station veel huizen werden gebouwd.

Door de jaren heen heeft deze wijk veel geschiedenis met zich mee gedragen. Met monumentale panden en culturele gebouwen is het één van de mooiste wijken van Den Bosch geworden. En wat zijn wij trots dat ons kantoor daar zit!

Fotocredits: Vera Delleman-de Kort, collectie BHIC, nr. 1923-003346, Brabants Historisch Informatie Centrum

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok