Een warm bad


“Het Vicki Brownhuis geeft mij het gevoel van een warm bad. Ik ben mijn man verloren aan kanker. Dit was een erg moeilijke tijd voor mij en ik kwam hier heel moeilijk bovenop. Toen ik hoorde van het Vicki Brownhuis ben ik ernaar toe gegaan. En nu neem ik wekelijks deel aan de verschillende activiteiten. Dit is een fijne plek waar ik mensen ontmoet.”

Dit vertelt een gast van het Vicki Brownhuis mij wanneer ik aan het wachten ben op Jacqueline, de directeur van het Vicki Brownhuis. Ik merk aan alles dat ze zich fijn voelt, hierdoor durft ze zich open op te stellen. Na ons gesprek wordt ze opgehaald door een vrijwilliger voor een voetmassage, waarbij ze zich even kan ontspannen.

Een informele ontmoetingsplaats


De voetmassage is één van de vele activiteiten die het Vicki Brownhuis aanbiedt. Het Vicki Brownhuis is sinds 1992 het centrum voor leven met en na kanker in Den Bosch en regio. Binnen het Vicki Brownhuis wordt er aandacht geschonken aan de psychosociale aspecten van kanker, waarbij er emotionele en praktische ondersteuning wordt gegeven. Mensen die geraakt zijn door kanker kunnen hier terecht, volwassenen, kinderen, naasten en nabestaanden. De deur staat open voor een kopje koffie, waarbij je je verhaal kunt delen. Daarnaast kun je informatie opvragen, deelnemen aan individuele activiteiten zoals de voetmassage of deelnemen aan bijeenkomsten en groepsactiviteiten. Het Vicki Brownhuis is geen behandelingsinstituut, maar een informele ontmoetingsplaats.

Vicki Brownhuis Den Bosch City 2

Groepsactiviteiten


Er worden verschillende groepsactiviteiten georganiseerd. Zo is er een koor, waarbij het niet uitmaakt of je wel of niet goed kan zingen zolang je het leuk vindt. Daarnaast zijn er ontspanningsactiviteiten zoals yoga, wandelen en zen meditaties. Ook zijn er middagen waarop er wordt gekookt, intuïtief getekend of geschilderd.

“Laatst werd er door een groep geschilderd. Een vrouw deed een klodder verf op haar papier en bewoog vervolgens dit papier. De verf ging zijn eigen gang en zo ontstond er een mooi kunstwerk. De klodder verf stond in dit kunstwerk symbool voor kanker, kanker gaat namelijk ook zijn eigen gang”, vertelt Antonet..

Contact met lotgenoten


Tijdens de groepsbijeenkomsten ontstaat er contact tussen lotgenoten. Zo is er een bijeenkomst voor de Powervrouwen, vrouwen die te maken hebben met uitgezaaide kanker. Ook zijn er bijeenkomsten voor mannen met prostaatkanker, voor mensen met een stoma en voor naasten. En zijn er bijeenkomsten voor de Bond Girls (vrouwen onder de 45 jaar) en de Golden Girls (vrouwen vanaf 45 jaar).

Sinds kort is er ook een groep voor jongeren, Vicki Young, waar jongeren die zelf getroffen zijn door kanker of in hun gezin met kanker te maken hebben terecht kunnen.

Er is altijd een luisterend oor

 

Antonet heeft een belangrijke rol binnen het Vicki Brownhuis, ze is namelijk één van de gastvrouwen – en heren. Zij zorgt er mede voor dat mensen met een warm welkom worden ontvangen en ze biedt een luisterend oor. Als ik haar vraag hoe ze hier terecht is gekomen, vertelt ze me dat ze zelf kanker heeft gehad. Daarvoor werkte ze altijd als kraamhulp, iets waar ze later geen energie meer uit haalde. Vroeger stond ze aan het begin van het leven en nu aan het einde van het leven. Dit zijn twee belangrijke fases in iemands leven. Ze vindt het fijn dat ze tijdens deze fase een luisterend oor kan bieden aan mensen die hun verhaal willen doen.

Alles mag

 

Bij het Vicki Brownhuis is er geen tijd en regeldruk. Je mag er elke dag binnenlopen. Je mag zo lang blijven zitten als je wilt. Je mag praten of stil zijn, het is allebei goed. Je mag samen komen of alleen. Jacqueline vindt het belangrijk dat dit centraal staat binnen het Vicki Brownhuis. “Kanker is heftig maar daarentegen wordt er ook gelachen.”

“Mijn werk is zo zinvol. Er is een warme sfeer en er is tijd en ruimte. Dit is mede de meerwaarde van een vrijwilligersorganisatie,” vertelt Jacqueline. “Vrijwilligers zijn heel belangrijk.”

Onbegrip over kanker

 

Rondom kanker is er vaak onbegrip. Wanneer iemand genezen is van kanker kan het zijn dat hij/zij er van de buitenkant goed uit ziet, maar zich helemaal niet goed voelt. Mensen snappen dat vaak niet, want je bent toch beter? Toch hebben de mensen die zijn genezen vaak last van een slechter geheugen, slechtere concentratie en minder energie. Het kan moeilijk zijn om dit uit te leggen, hier biedt het Vicki Brownhuis ondersteuning bij.

Educatie op scholen

 

Jongeren die informatie krijgen over de impact van kanker, het Vicki Brownhuis vindt het belangrijk dat dit gebeurt. Dit doen zij op scholen primair, voortgezet, beroeps- en hogeronderwijs in Den Bosch en regio.

Een kind dat geconfronteerd wordt met kanker in zijn directe omgeving kan vaak moeilijk verwoorden wat zich van binnen afspeelt. Je ziet soms dat er iets mis is doordat het kind ander gedrag laat zien: het wordt stiller of juist drukker, snel boos of verdrietig, krijgt moeite met concentreren, met slapen, etc. Daarom hebben we een onder-, midden- en bovenbouw lesprogramma ontwikkeld. De doelstelling is kanker bespreekbaar maken en spelenderwijs ontdekken wat je in een centrum voor leven met en na kanker kunt doen (Vicki Brownhuis, zd.).

Tijdens de rondleiding van Antonet laat ze mij poppen zien. Op scholen primair onderwijs maken zij het onderwerp kanker bespreekbaar aan de hand van poppen. Zo kan er op een grappige, laagdrempelige manier verteld worden over de impact van kanker.

Ook op scholen voortgezet, hoger- en beroepsonderwijs is het belangrijk dat het onderwerp kanker bespreekbaar wordt gemaakt. Veel jongeren worden geconfronteerd met kanker; als je op scholen vraagt wie er te maken heeft gehad met kanker steekt 80% van de leerlingen de vinger op (Vicki Brownhuis, z.d.). Het is belangrijk dat zij weten waar ze steun en een luisterend oor kunnen vinden.

Vicki Brownhuis Den Bosch City 4

Doe de test: De huidige visie op gezondheid

 

Vroeger werd gezondheid gedefinieerd als fysiek gezond zijn. De huidige visie op gezondheid zegt dat de totale mens belangrijk is. Hiervoor is het beeld van het spinnenweb gemaakt. Het is belangrijk dat de zes levensgebieden van het ´spinnenweb van de positieve gezondheid´ in balans zijn, voor de gezondheid van de mens. Het Vicki Brownhuis probeert samen met de gasten ervoor te zorgen dat dit in balans komt en blijft. Is deze bij jou in balans? Doe de test via deze link

Vicki Brownhuis - Visie op gezondheid - Den Bosch City

96% van de gasten van het Vicki Brownhuis ervaart een positieve verandering in minimaal één van de domeinen van de positieve gezondheid door het bezoeken van een centrum voor leven met en na kanker…

Giving Tuesday voor het Vicki Brownhuis

 

Giving Tuesday is de tegenhanger van Black Friday en Cyber Monday. Het Vicki Brownhuis is gestart met deze sponsoractie. Giving Tuesday staat in het teken van geven. “We nodigen bellers uit en we vragen hen of zij hun netwerk willen bellen voor een donatie aan het Vicki Brownhuis. Als tegenprestatie biedt het Vicki Brownhuis aan deze bedrijven inhoudelijke expertise en gratis ondersteuning,” vertelt Jacqueline.

Dit houdt in:

  • Expertise, werkgevers krijgen handvatten aangereikt zodat zij weten hoe zij werknemers die te maken hebben met kanker kunnen ondersteunen.
  • Gratis ondersteuning, de werknemers die te maken hebben met kanker mogen een heel jaar gratis deelnemen aan de activiteiten. 

Deelnemen aan de activiteiten

 

Binnenlopen in het Vicki Brownhuis is gratis. Wil je deelnemen aan een activiteit? Dan betaal je 4 euro, voor de koffie, thee etc. Ook kunnen zo kleine dingen zoals spullen voor de activiteiten gefinancierd worden.

Wil je deelnemen aan een activiteit? Bekijk dan het programma hier en meld je aan.

Ken je iemand in je omgeving die te maken heeft met kanker en zou hij/zij/hen hier wel hulp bij kunnen gebruiken? Licht deze persoon dan in over het Vicki Brownhuis en stuur eventueel dit artikel door!

Kan jij in de week een uurtje vrij maken om het Vicki Brownhuis te helpen? Wil je net zoals Antonet een luisterend oor bieden? Of wil je op een andere manier een bijdrage leveren? Bekijk hier de vacatures en vul dan het aanmeldformulier in via deze link

Vicki Brownhuis: Website | Facebook | LinkedIn | Twitter | Instagram 

Fotocredits: Den Bosch City

Meer Den Bosch CIty in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer artikelen via Ontdek Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok