Een gezellige plek waar mensen met elkaar koffie kunnen drinken, waar laagdrempelige activiteiten worden aangeboden, waar mensen zich thuis kunnen voelen en waar zij elkaar kunnen helpen. Zo’n plek zou er in elke wijk moeten zijn, want dit zorgt voor meer samenhorigheid binnen een buurt. Ook in de Binnenstad van Den Bosch is zo’n plek. Bij Katrien is de (t)huiskamer van de Bossche Binnenstad.

Ontstaan van Bij Katrien


Het idee van Bij Katrien ontstond op het schoolplein tegenover de Sint-Catharinakerk in Den Bosch. Vijf moeders leerden elkaar kennen. Zij misten een plek in de binnenstad. Een plek waar iedereen op een laagdrempelige manier naartoe kan gaan en mee kan doen. In bijna elke wijk van Den Bosch is er een buurthuis, maar in de binnenstad ontbrak deze nog. Hier wilden zij verandering in brengen. De vijf moeders trokken hun stoute schoenen aan en bedachten een plan.

Het symbool voor Bij Katrien: de Sint-Catharinakerk


Het plan; de Pastorie naast de Sint-Catharinakerk stond leeg en de vijf initiatiefnemers zagen dit als de perfecte plek voor hun eigen buurthuis. Hier komt dan ook de naam Bij Katrien vandaan.

In de afgelopen tien jaar hebben zij op verschillende locaties gezeten. Bij Katrien kon niet direct in de Sint-Catharinakerk, maar sinds dit jaar hebben zij hier toch een plek kunnen bemachtigen. De kerk en de godsdienst die hieraan verbonden is speelt geen rol binnen Bij Katrien. Wel staat het gedachtegoed; samen zijn en voor elkaar zorgen, centraal.

“We staan voor verbinding en willen mensen graag in verbinding brengen met elkaar.”

Afgelopen jaar is Bij Katrien vernieuwd. Naast de huidige activiteiten is Bij Katrien bezig met het opnieuw met bewoners in gesprek te gaan. Met het bestuur zijn ze op zoek naar mogelijkheden om met bewonersgroepen in gesprek te gaan over de plek van Bij Katrien in de leefomgeving van deze bewoners. Zodat Bij Katrien daaraan haar bijdrage kan leveren aan activiteiten en wensen.

“Bij Katrien is ontstaan vanuit een burgerinitiatief en we willen graag dit initiatief voortzetten met behulp van de burgers van de Bossche binnenstad.”

Heb je ideeën hierover, wil je meepraten, neem contact op met Ellen.

Meedoen staat centraal


Bij Katrien vraagt geen geld voor deelname, entree of drinken. Zodat iedereen zich welkom en thuis voelt in de huiskamer. Met iedereen voeren ze het gesprek om te kijken op welke manier bewoners mee kunnen doen.

Een plek waar je je thuis mag voelen


Bij Katrien is een plek waar iedereen zich thuis mag en kan voelen. Het voelt als een huiskamer, waarbij je echt thuiskomt. De sfeer is er altijd gezellig en goed, mede dankzij ´De tien van Katrien’.

Tien van Katrien

Wat kun jij doen?

 

Wat er zo tof is aan Bij Katrien? Alle doelgroepen zijn er welkom. De missie van Bij Katrien luidt dan ook: Vanuit ieders talent meedoen aan gezellige en verrassende activiteiten. Oud en jong. Arm en rijk. Werkend en niet werkend. Met en zonder migratieachtergrond. Met en zonder beperking.

Om voor alle doelgroepen iets aan te bieden, worden er verschillende activiteiten georganiseerd door Bij Katrien. Tijdens de activiteiten ontstaan er vanzelf leuke gesprekken. Iedereen helpt elkaar graag en staat voor elkaar open.

Bij Katrien Den Bosch City

De producten die gemaakt worden in de creatieve ateliers, worden in de webshop verkocht. Dit is een mooie extra bijverdienste. Daarnaast halen meemakers er voldoening uit als wat zij gemaakt hebben, ook verkocht wordt. Hierin staat wederkerigheid centraal. Mensen komen naar Bij Katrien om iets te halen, maar ook om iets te brengen, ze doen iets terug voor Bij Katrien of de samenleving. Deze wisselwerking is erg belangrijk.

Zo wordt er op maandagochtend gebreid, gehaakt en geborduurd in het creatief atelier, en kun je geïnformeerd worden over sport en bewegen. De producten die gemaakt worden, worden verkocht in de webshop. De maandagmiddag staat in het teken van jeu de boules. Op dinsdagochtend wandelen studenten samen met ouderen van Antoniegaarde. En op dinsdagmiddag zijn er mannen activiteiten in het mannencafé.

Deze activiteiten zijn ontstaan vanuit de behoeftes van de mensen in de buurt. Wanneer je een idee hebt, kun je terecht bij Ellen, coördinator van Bij Katrien. Heb je een idee voor bijvoorbeeld een activiteit (incidenteel of structureel), dan helpt zij jou met het realiseren van het idee.

“Bij Katrien faciliteert waar mogelijk de ideeën van de mensen uit de buurt. En waar mogelijk werkt ze samen met andere organisaties bij incidentele activiteiten.”

De eerste keer alleen aansluiten bij een groep is toch altijd even spannend. Om de deze drempel iets minder groot te maken, zijn er gastvrouwen die je altijd hartelijk zullen ontvangen. Dit zorgt ervoor dat de eerste keer niet ongemakkelijk aanvoelt.

Nieuw concept: Vlaggen


Ellen heeft ons het een en ander verklapt over een nieuw project; “Vier het leven!”. Wat dit project inhoudt? Vaak gooien mensen oude kleren weg van bijvoorbeeld een babytje die uit zijn kleren is gegroeid of iemand die is overleden. Maar hier kunnen nog wel mooie dingen van gemaakt worden, als herinnering. De meemakers van het creatief atelier van Bij Katrien maken van deze kleren mooie vlaggen. Deze kun je vervolgens ophangen als versiering, herinnering en om het leven te vieren.

Op stap met een kameraad


Tegenwoordig worden de krachten van Bij Katrien en de Kameraden gebundeld. Bij Katrien heeft de activiteiten van de Kameraden overgenomen, waaronder de activiteit: OP STAP. Tijdens deze activiteit wordt een jonger iemand aan iemand op leeftijd gekoppeld. Zij gaan samen op stap naar bijvoorbeeld een theatervoorstelling of een film. Dit wordt meestal gesponsord door diverse samenwerkingspartners zoals musea, sportwedstrijden, en culturele voorstellingen.

Bij Katrien Den Bosch City 2
Bij Katrien Den Bosch City 3

Doe jij mee? 


Gemiddeld heeft Bij Katrien 65 vrijwilligers. Toch zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom. Bij Katrien kan hulp gebruiken voor bijvoorbeeld het bestuur, het organiseren van activiteiten. Als wederkerigheid zorgt Bij Katrien ervoor dat je je verbonden voelt met anderen en vieren we jaarlijks een vrijwilligersfeest.

Hier wil je toch deel van uitmaken? Meld je aan als vrijwilliger via de link of bekijk het programma en neem deel aan een activiteit.

Bij Katrien: Website | Facebook | LinkedIn | Twitter | Instagram

Fotocredits: Bij Katrien  & Den Bosch City

Meer Den Bosch CIty in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer artikelen via Ontdek Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok