Bosch’ kookboek vol recepten van Bossche restaurants


Misschien hebben jullie het al voorbij zien komen, ervan gehoord of ligt die inmiddels nét bij je in de brievenbus… Het Bosch’ Kookboek! In het boek delen 51 restaurants uit Den Bosch hun mooiste recept uit eigen keuken. Wat begon als een idee, is uitgegroeid tot een waar initiatief. Achter het ontstaan van het kookboek zit namelijk een mooi verhaal en een aantal hardwerkende Bosschenaren met als doel: het helpen van de Bossche horecaondernemers én Bosschenaren die in armoede leven.

Vorig jaar december hoorde Martin Vroom op de radio dat er in Alkmaar een kookboek was gemaakt voor en door restaurants, waarbij alle winst terugvloeit naar de horeca. ‘Zo’n zelfde initiatief moeten we in Den Bosch doen’, dacht hij meteen. ‘Den Bosch is ten slotte dé bourgondische stad van Nederland en ook bij ons heeft de horeca flink te lijden gehad tijdens corona. Zij zouden wel wat extra’s kunnen gebruiken!’ En zo ontstond het idee, het zaadje was geplant…

Mooie initiatieven op afstand


Martin (51) is een van de initiatiefnemers van het Bosch’ kookboek. Hij is zelf erg verbonden met onze stad en woont er al sinds zijn 17e. Martin is een Bossche ondernemer (met eigen reclamebureau) en lid van Stichting 1184, een sociaal netwerk dat ondernemers in Den Bosch verbindt. Daarnaast is hij zelf ook een echte Bourgondiër en houdt hij van koken. Alle ingrediënten dus aanwezig om een mooi initiatief zoals deze op te zetten.

Toen Martin aan zijn collega’s bij Stichting 1184 het idee vertelde, waren ze meteen enthousiast. Normaalgesproken organiseert en ondersteunt de stichting maatschappelijke activiteiten, waardoor ze geld kunnen doneren aan Bossche doelen. Het afgelopen jaar hebben ze dat door corona niet kunnen doen. “Het maken van een kookboek kwam goed uit, omdat we dit via afstand hebben kunnen doen”, vertelt Martin. “Via deze weg konden we toch iets moois opstarten om de Bossche horecaondernemers iets te geven, zonder dat we daarvoor fysiek bij elkaar hoefden te komen”.

Bosch Kookboek Auberge de Veste

Goed werk voor goede doelen


En zo groeide het zaadje. Restaurants in Den Bosch werden benaderd om mee te doen. Het enige wat ze hoefden te doen, was een recept inzenden en het een keer te maken, zodat een professionele fotograaf het gerecht kon fotograferen voor in het boek. Maar liefst 51 diverse Bossche restaurants meldden zich aan: van sterrenrestaurants tot een klein Spaans tapasrestaurant, en alles daar tussenin. Ondertussen werkten de mensen van Stichting 1184 hard om het boek te realiseren. “Binnen ons clubje hebben we allemaal mensen gevonden die mee wilden werken met een eigen specialisme: een communicatiespecialist, websitebouwer, accountant… We hebben een website en webshop gemaakt, sociale mediacampagne opgezet, in kranten gestaan en op televisie geweest, om zo ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte raakten om de horeca én goede doel op deze manier te helpen”.

Precies, niet alleen de Bossche horeca wordt hiermee geholpen. Het andere deel van de opbrengst gaat naar Quiet Den Bosch. Zij vragen aandacht vragen voor stille armoede en mensen in Den Bosch die onder de armoedegrens leven. Quiet ontvangt van Stichting 1184 een cheque waarmee dinerbonnen bij de deelnemende restaurants wordt aangeschaft. Op die manier kunnen de Quiet ‘members’ genieten van een heerlijk gerecht bij een van de deelnemende restaurants. Win-winsituatie dus, want zowel mensen in armoede als de Bossche horecaondernemers worden geholpen met het Bosch’ kookboek.

Nu begint het pas


Misschien dat de samenwerking, en elkaar vinden en willen helpen, met verschillende Bossche organisaties en ondernemers uiteindelijk wel de sleutel is geweest voor het grote succes. Van de eerste oplage van 3000 stuks is al meer dan twee derde verkocht, en worden vanaf deze week bezorgd. Daarvan kunnen nu al mooie cheques worden uitgereikt. “Maar”, zegt Martin, “nu begint het pas”. Vanaf vandaag wordt het Bosch’ kookboek ook in diverse winkels in Den Bosch verkocht én ligt het in verschillende deelnemende restaurants. Daarnaast kan het boek nog steeds online besteld worden. Door het grote succes zijn ze nu al aan het denken over een tweede druk. “Bosschenaren hebben elkaar gevonden tijdens corona. Wij willen de Bossche horeca en Quiet Den Bosch graag op deze manier steunen.” En hoe leuk is het om de Bossche horeca een hart onder de riem te steken en er dan ook nog eens zo’n bijzondere Bossche souvenir voor terug te krijgen?

Bosch Kookboek Hello My Friend
Bosch Kookboek Zoetelief

Het Bosch’ kookboek is inmiddels uitverkocht en wordt niet meer bijgedrukt.

Fotocredits: Bosch’ Kookboek

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok