Je toekomstige baan ervaren voordat je ‘m accepteert. Bekijk de gouden draak voor het station door een telescoop die hem tot leven brengt. Lees de krant van de toekomst, opgemaakt uit de visie van bezoekers. Maak keuzes voor jouw stad, en ga vervolgens op tijdreis door diezelfde stad. Of ervaar het Noordbrabants Museum door een AR-tour waarbij schilderijen tot leven komen. Het is een greep uit de interactieve installaties die ‘Wij Doen Dingen’ bouwt.
Het is een goed bewaard geheim, maar deze installaties bevinden zich midden in het centrum van Den Bosch. Ze zijn zorgvuldig ontworpen en gebouwd om je direct te betrekken, waardoor het ervaren van je omgeving en de toekomstige wereld heel laagdrempelig wordt. Wij zijn fan en nemen je mee door een aantal van deze ervaringen.
Den Bosch City houdt de installaties en concepten van ‘Wij Doen Dingen’ in de gaten. Natuurlijk horen jullie van ons als deze in Den Bosch te vinden zijn. Een telescoop gericht op de Bossche Draak waarmee deze tot leven komt vinden wij een leuk begin (klik op het plaatje hierboven).
Wij Doen Dingen
Ze zitten in een van de mooiste panden van Den Bosch, en de deur staat hier vrijwel altijd open om even een kijkje te nemen. Met 10 man bouwen ze hier aan bijzondere creaties, installaties en simulaties.
Na een toffe rondleiding van Klaas Nagel (Commercial Director), spraken wij met Cyril de Vroom (Imagineering Director) en Jesper ‘Jeppie’ van der Meer (Plaatjes- en Praatjesmaker). Je komt hier heerlijk binnen. En dat is ook wat ze bij Wij Doen Dingen neer willen zetten: “Het gevoel dat je thuiskomt, op de bank gaat zitten en denkt ‘hé hé ik heb er wel zin in.”
zoveel mensen, zoveel wensen
Het inrichten van onze woonomgeving komt vaak met verschillende voorkeuren. Meer groen, betere infrastructuur, meer woningen of juist meer evenementen. Maar de impact van deze beslissingen op de stad is niet altijd eenvoudig te overzien. ‘Wij Doen Dingen’ ontwikkelde een ware maquette van jouw stad. Je voert jouw voorkeuren in en begint aan een tijdreis door jouw stad. De maquette verandert voor je ogen en je ziet de gevolgen van jouw keuzes in de virtuele wereld ontstaan. Een prachtige manier om maatschappelijk relevante onderwerpen tastbaar te maken voordat ze werkelijkheid worden.
Een volgende installatie verzamelt reacties op gebeurtenissen en nieuwsartikelen. Op basis daarvan wordt de krant van de toekomst geschreven en lees je hoe jouw reacties en meningen invloed hebben.
Natuurlijk maken dit soort installaties gebruik van verschillende aannames en modellen. Maar het mooie aan ‘Wij Doen Dingen’ is dat ze zich ook echt, samen met haar partners, verdiept in deze vraagstukken.
Ervaar je baan voordat je hem accepteert
De installaties van ‘Wij Doen Dingen’ nemen je mee in boeiende nieuwe concepten. Samen met Stichting Stip & WeenerXL bouwden ze een Virtual Reality (VR)-tool waarmee je kunt ervaren hoe het is om een heftruckchauffeur of magazijnmedewerker te zijn, ongeacht waar je je bevindt. Stel je voor dat je op deze manier jouw potentiële baan kunt ervaren voordat je deze accepteert.
Het is een goed bewaard geheim, maar deze installaties bevinden zich midden in het centrum van Den Bosch
De grens tussen kunst, techniek en commercie
‘Wij Doen Dingen’ staat bekend om het samensmelten van kunst, techniek en commercie. In de bijna 20 jaar dat ze al bestaan zijn ze constant op zoek naar grensverleggende projecten. Zo begon één van hun eerste projecten als een interactief schilderij: het reageert op de mensen die ernaar kijken en toont de ontwikkeling van de stad. In een jaar tijd zie je in het schilderij geleidelijk de stad New York ontstaan.
“Het was een mooi project dat uit de hand liep. Een week zou ook leuk zijn geweest, maar schilderij heeft gewoon een jaar nodig voordat we bij het huidige New York zijn. Gebeurtenissen vinden dus ook echt maar één keer plaats. Als je opstaat en ernaar kijkt, vliegt er een vogel op en wordt het buiten donker, dan wordt New York ook donker.” verteld Cyril de Vroom, director bij ‘Wij Doen Dingen’.
“Dat was leuk”, vertelt Cyril, “We stuurden een mail van drie zinnen naar Joost Veerkamp: ‘Stel je voor, je loopt langs je tekening. Drie stappen later denk je dat je iets hebt gemist en loop je terug, maar het vogeltje dat je net zag, zit er niet meer. Nieuwsgierig? Bel ons.’”
Het schilderij hangt nu bij ‘Wij Doen Dingen’ in de Verwersstraat. Hoe ziet het eruit? Dat hangt af van het weer, het tijdstip en welk moment in het jaar je bij ‘Wij Doen Dingen’ langskomt.
Past de oplossing wel bij je probleem?
Wat doe je als iemand een epileptische aanval krijgt, maar zijn of haar omgeving niet weet hoe daarmee om te gaan? Als oplossing werd er gedacht aan een knop waarop je kunt drukken voor instructies. Klinkt leuk, maar willen mensen met epilepsie wel met een knop op hun outfit rondlopen? Los dat maar eens op.
Dit soort sociale uitdagingen zijn interessant qua innovatie en techniek, maar als je het op weet te lossen, ga je ook echt een werkelijk probleem te lijf. Precies het soort concepten en oplossingen dat ‘Wij Doen Dingen’ graag ontwikkelt, in dit geval samen met de organisatie Epilepsie NL. Het zou zomaar eens kunnen dat de broche weer terugkomt, maar dan een nieuwe variant. Een zelf aan te passen digitale broche die geen ‘ik heb epilepsie’ schreeuwt in het dagelijks leven, maar gewoon een tof ding is om te hebben. Helemaal als deze automatisch transformeert in een levensreddend middel op het moment dat de val- of aanval detectie aanslaat en de drager hulp nodig heeft!
AR en VR gaan steeds meer een rol spelen in de tofste ontwerpen, installaties en ervaringen, maar ook in het maatschappelijke en sociale domein. Het is daarom goed om te zien dat ook Bossche ondernemers hier een serieuze innovatieve rol in spelen. Met ‘Wij Doen Dingen’ doet onze stad gewoon mee. En dat met installaties waarin de mens centraal staat: ‘Wij Doen Dingen’ bouwt niet alleen aan toffe ervaringen, maar snijdt ook maatschappelijk relevante uitdagingen aan.
Elk concept doen ze eenmalig en uniek, tot we gaan darten!
‘Wij Doen Dingen’ doet alles maar één keer. Ja, ze realiseren zich dat er geld verdiend wordt als je iets gaat herhalen, maar uit dat hout zijn ze niet gesneden. “Liever geven we concepten die op de plank liggen weg aan interessante goede doelen, zoals Epilepsie NL”, vertelt Cyril.
Bij Den Bosch City zijn wij uiteraard benieuwd waar de grens ligt en duiken in nog wat projecten. Zo is ‘Wij Doen Dingen’ eens benaderd door de organisatie die de Euro drukt. Zij realiseren zich dat briefgeld weleens kan stoppen te bestaan. ‘Wij Doen Dingen’ werd benaderd om iets te bedenken om dit mooie ambacht in leven te houden.
Uiteindelijk is er een bankbiljet ontworpen in samenwerking met de Efteling. Biljetten waarmee je souvenirs kunt kopen, maar die ook helemaal tot leven komen door ze met je telefoon te scannen, en daarmee interessante collectorsitems worden.
Daarna is er een interactieve Martin Garrix-postzegel en het Nick & Simon tientje ontwikkeld. Ook gaaf: door het Nick & Simon 10’tje te scannen komt er een uniek, nooit eerder gegeven concert tot leven in je huiskamer.
Vooruit, dit kun je scharen onder hetzelfde concept, maar door steeds andere content te bieden kunnen ze dit bij ‘Wij Doen Dingen’ nog wel aan. De postzegel of het bankbiljet wordt dan een contentdragers: zie het als een telefoon, die komt uiteraard ook bij vele concepten terug. Door een concept steeds verder uit te bouwen wordt een totaal andere beleving geboden.
Toch leeft de droom om ooit iets te bouwen dat wel op grote schaal van een lopende band kan rollen. Cyril: “Dit zou nog weleens kunnen gebeuren met het zelftellende dartbord dat we aan het ontwikkelen zijn.
Samenwerken: creativiteit met techniek
De kracht van ‘Wij Doen Dingen’ ligt in de samensmelting van creativiteit en technische kennis, wetende dat ze het technisch vast wel kunnen bouwen. En juist door samenwerking met experts hoeven ze zelf niet overal expert in te zijn.
Omdat ‘Wij Doen Dingen’ met steeds grotere klanten werkt, is samenwerking ook interessant voor kunstenaars. En juist deze kunstenaars, die hebben ze bij ‘Wij Doen Dingen’ al vanaf de oprichting veel in Den Bosch gevonden. Als het aan Cyril ligt, mag dit nog veel meer gebeuren: “laten we inzichtelijk gaan maken wat voor talenten er hier in Den Bosch rondlopen”. Misschien is dat wel iets voor de Bossche Dataweek!
Trouwens, check meteen even hoe Brabants je bent: Hoe Brabants Ben Jij?, ook ooit gemaakt door ‘Wij Doen Dingen.
Er gebeuren zoveel toffe dingen in Den Bosch. Vanuit zowel Den Bosch City als ‘Wij Doen Dingen’ werken we graag mee aan deze zichtbaarheid en kruisbestuiving.
Waar en hoe we elkaar vinden in Den Bosch, daar denken Den Bosch City en ‘Wij Doen Dingen’ nog even samen over na.
Spreekt jou dit aan? Benader ons dan vooral!