Stichting Thuisgekookt

Gezellig je buren leren kennen door een bordje eten dat over is 

 

Om maar meteen een aanname te tackelen: Stichting Thuisgekookt is niet alleen bedoeld om te koken voor de kwetsbare doelgroep. Echt iedereen is welkom om een thuiskok te worden of een maaltijd aan te vragen. Eva: “Ik sprak laatst een fantastische, alleenstaande moeder die tijdelijk een beetje overliep door alles.  Door de hulp van een thuiskok kreeg zij weer de ruimte terug om goed voor haarzelf én haar zoontje te zorgen. Daarvoor viel ze terug op veel suiker, kant-en-klare maaltijden en pizza’s. Met de hulp van haar thuiskok, die gezonde maaltijden naar haar toe bracht, kreeg ze haar gezonde leven weer terug. Zij bespaarde tijd en energie die ze weer kon besteden om vers voor haar kindje te koken.”

Daarnaast is het ook niet zo dat het altijd om hulp krijgen of hulp bieden gaat. Het is een fantastische manier om je buren te leren kennen. Leuk om zelf een keer te koken voor iemand anders. Of om je nieuwsgierigheid naar andermans maaltijden sussen.

Een maaltijd koken voor je buren

 

Stichting Thuisgekookt maakt het supermakkelijk en leuk om eens een keer voor je buurman of buurvrouw een maaltijd te koken. Voor als je teveel hebt gemaakt, wat leuks wilt doen voor je buren of als je gewoon van koken houdt. De reden maakt eigenlijk niet uit. Via de website word je aan iemand in de buurt gekoppeld die wel een maaltijd zou willen ontvangen. Daarbij wordt er rekening gehouden met dieeten en voorkeuren. Onkosten voor de maaltijd mogen gewoon gerekend worden. En, als je zelf een maaltijd wilt ontvangen, dan kan dat natuurlijk ook. Als je heel erg druk bent bijvoorbeeld, hulp kunt gebruiken bij het koken, of als je een keer wat lekkers van iemand anders wilt eten. 

Een tijdje geleden spraken wij met Eva en Laura Jane van Stichting Thuisgekookt. Zij legden ons uit wat het precies inhoudt en hoe we ons kunnen aanmelden.

” De maaltijd van de buurvrouw was lekkerder! “

Stichitng THUISGEKOOKT ALBERT _ ANGEL Den Bosch City

Matches tussen thuiskoks en aanvragers van maaltijden 

 

Stichting Thuisgekookt verbindt mensen die graag koken aan buurtgenoten die een maaltijd willen ontvangen. De stichting richt zich vooral op het maken van 1-op-1 verbindingen, waarbij gezocht wordt naar een passende match en buurtgenoten een vaste afspraak met elkaar maken. Niet iedereen houdt bijvoorbeeld van pittig of gekruid eten en soms moet de thuiskok rekening houden met het gebruik van zout. Maar af en toe maaltijden bestellen of aanbieden kan ook, via het online Thuisgekookt platform, een soort maaltijden marktplaats.

Op dit moment zijn er in Den Bosch zo’n 300 thuiskoks ingeschreven die graag iets voor een ander betekenen. Eva van Stichting Thuisgekookt is matchmaker en regiocoördinator van onder andere gemeente ‘s-Hertogenbosch. Zij zorgt voor de matches tussen aanvragers en thuiskoks. Op dit moment zijn er zo’n 112 een-op-een matches in Den Bosch.

Eva: “Veel mensen eten graag gezond, maar niet voor iedereen is dit even makkelijk. Ik vind het mooi dat als iemand hier wat hulp bij kan gebruiken, omdat bijvoorbeeld ouderdom, werk, gezondheid of iets anders het moeilijk maakt om iedere dag zelf te koken, een buurtgenoot hierbij kan helpen. Ook een stuk gezelliger dan het bestellen van een kant-en-klare maaltijd. Om zoveel mogelijk mensen goed te helpen met het vinden van een leuke, passende match in de buurt, werken wij met verschillende gemeenten samen, zoals Den Bosch. En in Den Bosch werken wij weer samen met het lokale zorgnetwerk, zoals Farent en Cello Zorg. Ook zorgprofessionals kunnen iemand bij ons aanmelden.”

Thuisgekookt buren Den Bosch City
thuisgekookt 4668.jpg

Hoe het begon? De maaltijd van de buurvrouw was lekkerder!


Laura Jane is net begonnen als Impactmanager bij Stichting Thuisgekookt. Ze had het verhaal over het ontstaan net gehoord, dus kon ze het ons nog goed navertellen. “Toen de echtgenoot van de oprichter hoorde wat zijn buurvrouw maakte, vond hij dat de buurvrouw lekkerder kookte dan zijn vrouw. De oprichter vroeg hun Surinaamse buurvrouw of ze een extra maaltijd kon maken voor hen. Dat beviel goed en even later klopten er meer bij de Surinaamse buurvrouw aan. Daarna bleek dat er meer mensen wel wilden koken voor de buren.”

Aanmelden als thuiskok bij Stichting Thuisgekookt

 

Iedereen kan zich via de website aanmelden als thuiskok. Je kunt maaltijden aanbieden wanneer het jou uitkomt via het online Thuisgekookt platform. Of je kunt opgeven dat je ook als vaste thuiskok gekoppeld wilt worden aan een buurtgenoot. Bij deze een-op-een match benaderen de matchmakers van Thuisgekookt jou als er iemand in de buurt een vaste connectie zoekt met vergelijkbare eetbehoeften. Met deze buurtgenoot maak je vervolgens een vaste afspraak over de dagen en de prijs.

Voor de maaltijd mag je de kostprijs rekenen plus een beetje extra voor bijvoorbeeld gasgebruik. Meestal ligt de prijs tussen de 3 en 6 euro. Het moet wel eerlijk blijven. Je hoeft hier niet speciaal en avond vrij te maken of speciaal te koken. Maak gewoon een portie meer van wat je normaal kookt, of misschien heb je sowieso al een portie over. Wil je af en toe een maaltijd aanbieden? Dan meld je deze online aan en zodat buurtgenoten je kunnen vinden. De maaltijd wordt door diegene zelf opgehaald, maar thuisbrengen kan ook.

Maaltijden van de buurman of buurvrouw

 

Je hoeft dus niet ver van te voren te bedenken dat je een extra maaltijd moet koken. Jouw extra portie plaats je spontaan op het platform, waarbij je ook kunt aangeven of je beschikbaar bent voor vaste hulp (een-op-een match).

Van mezelf weet ik dat ik best wel kan koken, maar op de één of andere manier vind ik maaltijden gemaakt door iemand anders altijd lekkerder. Geen idee waarom. Maar ik heb in ieder geval mezelf zojuist aangemeld als thuiskok en als aanvrager!

Aanmelden als thuiskok of voor een maaltijd kan via de website van Stichting Thuisgekookt. Maar je mag ook bellen naar 085 0608768.

Stichting Thuisgekookt: Website | Facebook | LinkedIn | Twitter | Instagram | YouTube

Fotocredits: Stichting Thuisgekookt

Je vindt ons hier

Heb je leuke nieuwe hotspots, wil je samenwerken
of wil je graag gastredacteur worden?
Stuur ons dan even een mailtje!

Den Bosch City
Havensingel 24
5211TX Den Bosch
Tel: 06 300 38 556
E-mail: hello@denboschcity.com

hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

love us on social

  • DBC Instagram Wit
  • DBC Pinterest Wit
  • dbc-tiktok-wit
  • DBC LinkedIn Wit

Stuur ons een berichtje

Footer Contact Form