” We willen kinderen leren hoe je door gezond te eten lekker in je vel kunt zitten. “

Groentes op school, het kan!


Een gezonde lunch met veel groentes. Dat staat vaak niet op het menu van een kind op de basisschool, vertelt Diana. Daarom verzorgt Groentjessoep een programma met heerlijke groentesoepen vol vitamine en educatie op basisscholen.

Het programma zorgt ervoor dat de kinderen op een speelse manier meer te weten krijgen over de groentes, daarnaast leren zij ook verschillende groentes eten.

Structureel educatieprogramma


“Hoe vaker je dingen herhaalt, zoals het proeven van soep, hoe beter je smaak zich gaat ontwikkelen, hoe lekkerder je het gaat vinden.”, vertelt Diana.

Groentjessoep is minimaal acht weken lang actief op een school. Zo kunnen zij de juiste impact maken. Dit betekent dat er tijdens deze acht weken, één keer per week de soep en educatie van Groentjessoep wordt geserveerd op de hele school. Alle kinderen van groep 1 tot en met groep 8 krijgen een soep en leren meer over de ingrediënten van deze soep.

Het educatieprogramma gaat over de gezondheidswaarden van groentes, hoe de groentes groeien en de informatie rondom voedselverspilling. Alle educatieve activiteiten en soepen worden ontwikkeld vanuit het concept “Proef de Regenboog” met als boodschap ‘Iedere groente heeft zijn eigen superkracht. Dus hoe meer verschillende groente je eet, hoe meer superkrachten je krijgt en hoe fijner je je gaat voelen’.”  Kinderen horen vaak ‘groente eten is belangrijk’ of ‘groente eten is gezond’. Maar waarom dit zo is, dat krijgen ze meestal niet te horen. In het educatieprogramma leren de kinderen de ‘waarom’. Een school kan er zelfs voor kiezen om het educatieprogramma uit te breiden met bijvoorbeeld een bezoek aan een boer, een kok in de klas of een groente challenge voor thuis. Groentjessoep is een erkend voedsel educatieprogramma en is door het RIVM gescreend.

Diana en Anne geven groentes een bestemming


Tijdens de overgang van de kinderopvang naar de basisschool veranderde er veel voor de kinderen van Anne. Zo kregen zij op de kinderopvang een warme lunch en moesten zij op de basisschool hun eigen lunch meenemen.

Anne wilde graag groentetaart maken voor haar kinderen. Haar kinderen zagen dit alleen niet zo zitten, omdat andere kinderen dat niet aten op school. Dit bracht Anne op het idee om iets te organiseren, zodat alle kinderen groentes kunnen eten op school.

Diana zag dat er om haar heen veel groentes weg werden gegooid. Zij stelden zichzelf de vraag: “Kunnen we deze groentes niet op een andere manier gebruiken?” Ze maakte van deze groentes soepen en deelde deze uit op de basisschool van haar kinderen.

De dames wilden beide een verschil maken binnen voedselverspilling en gezond voedsel op basisscholen. Ze zagen een kans en zijn gaan samenwerken.

De eerste pilot van Groentjessoep vond in 2019 plaats in Den Bosch, Diana’s woonplaats. Groentjessoep is actief in heel Nederland, met een focus op Utrecht en Brabant.

Groentjessoep Den Bosch City

FACTBOX
Wist je dat kinderen op een dag 150 tot 200 gram groentes moeten eten? Dit zijn wel 4 opscheplepels. Veel te veel dus om in één keer te eten! Daarom is het belangrijk dat er een extra moment op de dag gecreëerd wordt, waarop kinderen groentes eten.

Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat bijna geen enkel kind de aanbevolen hoeveelheid groentes binnenkrijgt. Dit moet veranderen!

Groentjessoep Den Bosch City 2
Groentjessoep Den Bosch City 4

Proef de regenboog


‘’We willen dat ieder kind elke week bekend wordt gemaakt met een andere kleur groente, zodat ze een grote diversiteit aan groentes leren kennen.

Hiervoor wordt de Groente Regenboog ingezet. In de klas wordt de ‘Proef de regenboog!’-poster opgehangen. Deze regenboog bestaat uit verschillende kleuren, waaraan verschillende ‘superkrachten’ verbonden zijn. De kinderen worden geïnspireerd om het nut in te zien van de groentes. Elke groente heeft namelijk zijn eigen superkrachten. Zo wordt er verteld dat de tomaat heel veel vitamine C bevat, wat helpt je te beschermen bij ziektemakers. 

De leerlingen die een soep proeven, mogen wekelijks een superkrachten-sticker in de regenboog plakken, passend bij de kleur groente van die week. Zo motiveert Groentjessoep spelenderwijs dat er zo veel mogelijk kinderen de nieuwe smaken proberen.  

Groentjessoep 5 Den Bosch City

Soepen van professionele chefs


De soepen worden bereid door een kok. Nu vraag je je misschien af waarom de soepen niet gemaakt worden op de scholen zelf. Daar is over nagedacht. Een school heeft namelijk al gauw tussen de 20 tot 25 liter soep nodig. Dat is een te grote hoeveelheid voor een school om te maken. Daarnaast moeten de soepen natuurlijk lekker zijn, weinig zout bevatten en geen toegevoegde suikers. Doordat het door professionele chefs wordt bereid zijn het gezonde, maar wel smaakvolle soepen.

Wil jij dat Groentjessoep ook actief wordt op de school van jouw kind? Bespreek het eens met een docent op school en neem contact op met Groentjessoep!

Groentjessoep: Website | Facebook | Instagram

Fotocredits: Groentjessoep

Meer Den Bosch CIty in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer artikelen via Ontdek Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok