het lekkerste bier van bossche bodem! Deze biertjes van Bossche brouwerijen moet je geproefd hebben.

Het is warm. Het wordt zelfs bloedheet volgende week. Tijd voor verkoeling! En hoe kan dat nou beter dan met een bierproeverij? Excuse me, een Bossche bierproeverij! Want we mogen uiterst trots zijn op al het heerlijk vloeibare goud dat in de stad wordt gebrouwd. Maak kennis met Jongens van de Wit, Bossche Brouwers, Brouwerij Boegbeeld, Stadsbrouwerij Van Kollenburg en D’n Droak.

Ook handig: van sommige brouwerijen geef ik aan welke mijn lievelingsbiertje is. Dat kan makkelijk zijn voor jou als je keuzestress hebt (en voor mij was het een excuus om een biertje te nuttigen op het terras). Graag gedaan!

jongens van de wit

 

Deze stadsbrouwerij is gevestigd in het Paleiskwartier. De buitenkant van het pand wordt vergezeld met een groot terras waar jij met een grote groep vrienden terecht kan. Je kijkt uit over de nieuwste en urban wijk van Den Bosch. Bij binnenkomst zie je de massive bierketels boven je hangen. Jawel: daar heeft jouw vers-getapte biertje eerder liggen fermenteren tot de heerlijke versnapering die het nu is. 

De Jongens van De Wit heeft as we speak acht bieren op de kaart staan die uit eigen brouwerij komen. Je drinkt hier home made Stout, Tripel, IPA en veel meer. Buiten hun eigen bieren, hebben ze nog tien (!) andere biertjes op de tap en nog velen meer op fles. Ook serveren ze bij de JVDW lekkere lunch, diner en hapjes. Eveneens ben je hier van harte welkom voor een rondleiding door de brouwerij. Maak meteen gebruik van de opgedane kennis tijdens de bierproeverij, deze is per drie biertjes te bestellen. En als je nou écht dorst hebt, dan serveert de JVDW ook een bierproeverij van vijf bieren. 

Het favoriete JVDW-biertje van jouw DBC-verslaggever Fleur? 100% Gerrit de Struikrover. Lees hier het hele verhaal over Gerrit de Struikrover en de andere biertjes.

Jongens van de Wit Bierbrouwerij in Den Bosch City

bossche brouwers aan de vaart


Als echte Den Bosch City-fan heb jij gegarandeerd het zogenaamde brouwpodium weleens voorbij zien komen in onze Weekend Guides. De Bossche Brouwers weten namelijk wel een leuk feestje te bouwen aan het einde van de week. Maar dat is niet het enige. Naast dat ze een podium bieden aan artiesten en eten serveren uit hun restaurant, hebben ze ook een mega ruim assortiment aan 100 (speciaal)bieren, eveneens uit eigen brouwerij. Ze brouwen in kleine batches en proberen vaak nieuwe recepturen uit. Altijd wat lekkers dus!

Ook kun je hier terecht voor bierproeverijen! De bierproeverij kun je geheel zelf samenstellen. Zo kun je een proeverij geheel in het teken van lokale bieren laten organiseren, of maak je een uitstapje naar onze zuiderburen met een proeverij van Belgische bieren. En er is meer! Bij Bossche Brouwers kun je zelfs een Workshop Bierbrouwen volgen! Jouw kans om op de enige échte manier bier te brouwen is echter onwijs populair. Momenteel zijn de workshop de komende zes maanden volgeboekt, dus schrijf je nog snel in om deel te nemen. 

Bossche Brouwers aan de Vaart in Den Bosch City
Workshop Bierbrouwen Bossche Brouwers aan de Vaart Den Bosch City

brouwerij boegbeeld


Even beginnen met een shout-out naar Janneke Pieters, die in een split second heel Nederland versteld liet staan met haar Kut Bier! “Ode aan de Bossche Kut”, is de tagline van Janneke’s bier, als onderdeel van haar masterpiece die zij presenteerde als eindopdracht van haar opleiding Food Innovation. Het is een mega lekker Blond-biertje met tonen van pruimen. Heerlijk koud serveren op een warme dag in je eigen achtertuin of op je balkonnetje! Klik hier om te bestellen, want deze moet je in je koelkast hebben staan.

Goed, Kut Bier werd een succes en Brouwerij Boegbeeld werd alsmaar groter. Inmiddels heeft de brouwerij meer heerlijke bieren in haar portfolio. Wat dat je van Wanne Klets, een IPA met tonen van karamel-zeezout. Of de onlangs geïntroduceerde Karen Beer – Her hair is short and spiky. Nobody get’s her frustration. Check alle soorten bier in de webshop van Brouwerij Boegbeeld.

Kutbier Brouwerij Boegbeeld Den Bosch City

Stadsbrouwerij van Kollenburg


Oh, dit is zo’n fijne brouwerij! En niet alleen het bier is lekker. De brouwerij met prachtig grote koperen ketels moet je gewoon gezien hebben! Mega centraal gelegen aan de Kruisstraat vind je hier een grote collectie aan zelfgebrouwen biertjes, genaamd Kolleke Bier. Good to know: Stadsbrouwerij Van Kollenburg & Bar le Duc horen bij elkaar. Dit betekent dat je de Kollekes gewoon op een terras van Bar Le Duc kan nuttigen! Mijn toppertje van het moment is Kolleke Jonge Jan.

Maar dat is niet alles. De bieren worden eveneens gebruikt om delicatessen van te maken. Zo verkopen ze bierkaas, bierbrood en bierbitterballen. In other words: bier-heaven! Eveneens te bestellen bij Bar le Duc of lekker voor de borrel thuis. 

Kolleke Speciaalbier in Den Bosch City

D’n Draok


Inmiddels brouwt D’n Draok alweer +10 jaar bier. Destijds begon deze brouwerij op een fornuisje thuis. De aanvragen bleven binnen stromen, de pannen werden groter maar de keuken te klein. In 2014 begon ook de Bossche horeca interesse te tonen in het biertje Triple Twelve. KVK-nummer werd aangevraagd en de brouwerij was in 2015 officieel geboren.

Brouwerij D’n Draok’s assortiment is anno 2023 GRÔÔT. En waar ik nou zo goed op ga, zijn de namen die worden bedacht voor de biertjes, a.k.a. de Draokjes. Zo is de Witte Socrates (Witbier) speciaal gebrouwen voor FC Den Bosch en sta je maar al te graag in de rij voor Het Vaccin (een frisse Hoppy Weizen). 

But there’s more to love! D’n Draok zit niet graag stil. Zo ben je welkom voor workshop Bierbrouwen en hebben ze een proeflokaal in Berlicum. Eveneens hebben ze een samenwerking met de Bossche Stokers om echte Bossche Whisky te maken, onder het merk Duketown Spirit. En een samenwerking met Uthoka Brouwerij waarmee ze heel bijzondere bieren maken! Meer info gewenst? Klik hier.

Brouwerij d'n Draok in Den Bosch City

Dat was even genieten zeg!

Als leuke afsluiter heb ik nog een activiteit die ik je 100% kan aanbevelen: Bierproeverijen op het water! Tot slot: wat is eigenlijk jouw favoriete biertje?

Fotocredits: Den Bosch City, Jongens van de Wit, Bossche Brouwers aan de Vaart, Brouwerij Boegbeeld,Stadsbrouwerij Van Kollenburg, Bar le Duc, D’n Draok

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok