Duurzame kleding van de allermooiste gebruikte stoffen, die anders ‘afval’ zouden zijn. Sammy, Kyah en Sophie begonnen op festivals en runnen inmiddels een supermooi, inspirerend en duurzame eco-fashion business.
Bewijst Uma Nomad dat het kan?

” We hopen een inspiratie te zijn voor anderen.
Dit kan in zoveel andere sectoren ook.”

Van het ontdekken van de wereld tot kledingmerk


Dit verhaal begint in Nepal, waar oudste zus Sammy de wereld aan het ontdekken was, met dromen van een vrij en onbezonnen leven. Ze had altijd al interesse in het ontwerpen van kleding en op haar reizen overwoog ze vaak hier iets mee te doen. Waar ze vooral kansen zag was het gebrek aan duurzaamheid in de modesector.

Een zwangerschap leek echter roet in het eten te gooien. Dit veranderde de situatie en de dromen van Sammy leken even onzeker. Want wil ze haar zwangerschap toch niet liever in Nederland ‘volbrengen’?

Het begin: de eerste 100 kledingstukken


Sammy besloot naar India te gaan en kwam rond van het maken van kleding en sieraden. Hier ontdekte ze de Sari. De kleurrijke, iconische Indiase Sari. Zo’n Sari bestaat gemiddeld uit zo’n zes meter stof. Zes meter van de mooiste stoffen. In India is de Sari nog steeds een wijd verspreid kledingstuk. Ze ontdekte dat dit een enorm potentieel in zich had. Want wat gebeurde er met deze enorme hoeveelheden stof na gebruik?

Zo kocht Sammy haar eerste tweedehands Sari’s en ging aan de slag. Ze viste de bruikbare, mooie stukken stof overal tussenuit. Misschien dat 1 op de 50 tweedehandse Sari’s nog maar bruikbaar was, maar dan is het alsnog een enorme hoeveelheid stof. Van deze stukken selecteerde ze de mooiste stukken stof en maakte hier nieuwe kleding van. Voor ze het wist had ze 100 kledingstukken verkocht.

Elk product volledig uniek

Sammy: “De stof is over het algemeen geweldig. We kiezen de best bruikbare stukken stof uit en was deze twee keer. Wat dan nog echt mooi en bruikbaar is wordt geselecteerd. Met een speciale kleurtechniek creëren we vervolgens de mooiste patronen op de al mooie stof. Uit deze stoffen worden vervolgens kledingstukken gemaakt.”

En zo werd Uma Nomad geboren. Elk product is 100% uniek omdat er met zorgvuldig geselecteerde stoffen gewerkt wordt, restproducten zoals deze ‘toevallig’ beschikbaar zijn.

Uma Nomad gaat verder: een boom bij elke bestelling


Hoewel veel ‘forgotten fabrics’ nu een tweede leven kregen, was Sammy nog steeds niet helemaal tevreden. Door het uitsnijden van de stof ging er nog steeds veel verloren. Dit moest beter. Door de benodigde figuren digitaal te ontwerpen en vervolgens slim in elkaar te puzzelen is ze nu in staat 2% van de stof te gebruiken. Het restant wordt gebruikt voor verzendzakjes.

Maar daarmee achten de zussen van Uma Nomad hun missie nog niet geslaagd. Want hoe ga je nu duurzaam leveren via een webshop? Dit is en blijft een flinke uitdaging. Hoe Uma Nomad dit nu compenseert? Ze planten een boom voor iedere bestelling.

Khadi: Organisch Katoen


Vervolgens komt de stof Khadi ter sprake. In India wordt veel gewerkt met Khadi, dat is een indigenous katoen dat handmatig gemaakt wordt via een traditioneel proces. Het is misschien wel het meest duurzame materiaal ter wereld. Als je een beetje bekend bent met India ken je dit misschien wel, want Ghandi heeft dit groot gemaakt voor het land. Zo wilde Ghandi de industrie in eigen land houden, juist op het moment dat India haar textielindustrie leek te verliezen aan het industrialiserend Verenigd Koningrijk.

En Khadi heeft volgens de dames van Uma Nomad een ander voordeel: “De Westerse vrouw voelt zich hier echt prachtig in. We vragen hier gewoon normale, marktconforme prijzen voor. Die stellen ons volledig in staat om de processen daar netjes in te richten. Menselijk en duurzaam.”

Op de vraag waarom ze hun producten niet in India verkopen antwoorden de zussen kordaat: “Dat kunnen ze toch zelf, we geven ze wel de contacten van onze tailors.”

Over covid en lokale impact


Initieel verkocht Uma Nomad haar producten vooral op festivals. Zussen Kyah en Sophie sloten aan en maakt het hun missie om deze mooie stoffen – die anders op afvalplaatsen belandde – een tweede leven te geven. Pas 2,5 jaar geleden richtten de zussen hun webshop op. En toen kwam COVID.

Hoewel Uma Nomad inmiddels enkele mensen in India opgeleid had om de mooiste stoffen te selecteren, werd het selecteren van nieuwe stoffen ineens een stuk lastiger. De economie lag stil, ook in India. Verzending tussen India en Nederland was een uitdaging. “Covid had een enorme impact op onze tailors,” vertelt Sammy, “maar we blijven ze ondersteunen. We blijven ze van een inkomen voorzien, want ook zij moeten leven. Misschien is dat ook wel waar Uma Nomad voor bestaat. We kunnen deze mensen nu helpen.”

“Mensen om ons heen, zoals onze tailer Abishek, worden geïnspireerd en zijn nu met passie op zoek naar fabrics voor ons. Eigenlijk is hij ingenieur, maar hij heeft zijn passie helemaal gevonden in het hergebruiken van deze stoffen die anders afval zijn.”

Uma Nomad staat voor iets groters


En daar gaat Sammy op door: “Eigenlijk willen we met Uma Nomad bijdragen aan het idee van een duurzame wereld waarin alles gewoon kan. Je kunt van zoveel nog zoveel maken. We hopen een inspiratie te zijn voor anderen. Dit kan in zoveel andere sectoren ook.” Zo laten de zussen van Uma Nomad zien dat sustainability een kans is en vooral dat het leuk is.

Dit is nog maar het begin


En hoewel Uma Nomad haar processen steeds duurzamer inricht en steeds meer mensen in India werk bieden, stoppen de ambities niet hier. Sammy is heel duidelijk: “We willen dat meer mensen hier blij aan mee kunnen werken. We willen meer mensen helpen en zo bijdragen aan een duurzamere wereld. En natuurlijk hopen we er zelf ook een inkomen uit te halen, zodat we een hypotheek kunnen nemen. Zo snijdt het mes aan alle kanten.”

Bij ons is het Sammy en haar zussen in ieder geval gelukt om te inspireren. Met haar vrolijkheid, positiviteit en goede mindset. Sustainability is zo moeilijk niet. Hoe komt het dan dat we met zo velen toch blijven vasthouden aan onze vaste patronen? Het doet ons in ieder geval nadenken over hoe we dingen anders kunnen doen. En daarvoor zijn we Uma Nomad dankbaar.

Uma Nomad: Website | Instagram | Facebook | Pinterest

Foto credits: Uma Nomad

PS. De kleding van Uma Nomad gewoon te koop via hun webshop, zowel voor mannen als vrouwen! Krijg 10% korting met de code: DENBOSCHCITY

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok