“Caroline heeft een ondernemende mindset en wilde meer doen: Zero Waste Den Bosch werd snel daarna opgericht.”

Minder afval produceren en beter omgaan met het milieu. We willen het allemaal, maar soms weten we niet waar te beginnen. Zelf herkennen we dat in ieder geval enorm. Wij spraken met Caroline van Zero Waste voor een paar hele simpele praktische tips, die jij en ik vandaag gewoon al toe kunnen passen. Doe jij met ons mee?

Lees hier binnenkort ook ‘de 5 leukste, duurzame hotspots in Den Bosch’

Onnodige verpakkingen en wegwerpplastic – Caroline Holleufer zag hoeveel afval zij met haar gezin van drie produceerde. Ongelooflijk vond ze het. Samen met een vriendin besloot ze dat ze hier iets aan moest doen. Niet alleen voor haar eigen gezin, maar ook om anderen bewuster hiervan te maken. Ze begon guided tours te geven vanuit Zero Waste Nederland – een wandeling langs ‘duurzame hotspots’ in Den Bosch. Maar Caroline heeft een ondernemende mindset en wilde meer doen. Zero Waste Den Bosch werd snel daarna opgericht.

Allemaal een klein stapje van 10%


Met Zero Waste Den Bosch wil Caroline mensen in Den Bosch bewuster maken van de afvalstromen waar je dagelijks mee in aanraking komt. Via online kanalen geeft zij en haar team tips om minder afval te produceren. “We moeten niet meteen teveel willen en verwachten. Begin gewoon met kleine stappen – neem bijvoorbeeld je eigen boodschappentas of verpakkingen mee als je boodschappen gaat doen. Als we allemaal eens beginnen met het 10% beter doen, dan maken we met z’n allen al een stap in de goede richting.”

“Mensen willen vaak wel iets doen, maar weten soms niet waar ze moeten beginnen. Met Zero Waste Den Bosch willen we handige tips en tricks delen die je makkelijk in je dagelijkse leven kunt adopteren. Daarnaast willen we gewoon het gesprek starten. Wat is Zero Waste nou eigenlijk? En wat betekent het?” vertelt Caroline.
Ook bij Den Bosch City zien we duurzaamheid niet als revolutie, maar als een proces waar we allemaal aan bij kunnen dragen. Juist onze eigen kleine stapjes maken het verschil, want uiteindelijk spelen bedrijven in op wat de consument vraagt.

” we don’t need a handful of people doing zero waste perfectly,
We need millions of people doing it imperfectly. “

Anne Marie Bonneau

Zero Waste wandeltour door Den Bosch


Tijdens een Zero Waste tour wandel of fiets je met een lokale host langs Zero Waste locaties in je eigen buurt. De gids neemt je mee langs zaakjes waar je verschillende producten haalt, je verse boodschappen koopt, en langs restaurants of koffietentjes voor wat lekkers. Allemaal plekken waar de ondernemers duurzamer omgaan met hun afvalstromen. Je kunt overal persoonlijk vragen stellen en je bent een groep gelijkgestemden.

De volgende landelijke Zero Waste wandeltour is zaterdag 8 juni 2022, tijdens de Week Zonder Afval. De tours met gids kosten €5,00. Is een tour vol? Schrijf je dan in voor de wachtlijst. Oh, en vergeet niet je eigen potjes, bakjes, zakjes en booschappentas(sen) mee te nemen. En een beker voor koffie of thee!

Top 10 verspillingen vast voedsel

FACTBOX

  • In Nederland gooien we met 17 miljoen mensen ongeveer een miljard kledingstukken per jaar weg
  • 9% van ons eten wordt weggegooid, dat is 34 kilo per persoon per jaar
  • een gemiddeld mens gebruikt 433 tandenborstels in zijn/haar leven

Ook bewuster omgaan met je afval?


Zet gewoon de eerste stappen:

  • Volg Zero Waste Den Bosch op socials en gebruik de tips
  • Doe eens mee met één van de activiteiten
  • Doe boodschappen (met je eigen tas en verpakkingen) bij bedrijven met een zero waste sticker
  • Deel en praat met anderen over zero waste

Bekijk ook zeker de 11 tips hieronder om je verder te helpen.

11 tips om afval te verminderen

 

  1. Doe mee aan kledingruil
  2. Let op minder voedselverspilling
  3. Koop je eten op de lokale bio-markt
  4. Neem je eigen tassen en bakjes mee
  5. Gebruik gerecycled papier
  6. Neem je eigen waterfles of thermos-mok mee
  7. Gebruik bamboo tandenborstels
  8. Plak een “nee-nee” sticker op je brievenbus en lees je folders digitaal
  9. Ga je afval scheiden
  10. Koop in een kringloopwinkel
  11. Denk aan je afval als je online bestelt

afval verminderen bij de bron, doe mee!


Zero Waste Nederland staat voor een wereld waarin afval niet bestaat. Zero Waste Den Bosch wil afval verminderen bij de bron, door initiatieven samen te brengen, mensen te inspireren en zero waste initiatieven zichtbaar te maken. Samen willen zij onze ecologische voetafdruk minimaliseren en afval en verspilling voorkomen of verminderen.

Zero Waste Den Bosch: Facebook | Instagram | Youtube

Lees meer artikelen via Ontdek Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok