Graafsewijk


De Graafsewijk, officieel de Graafse Poort. Ik woon er nu zo’n 4 jaar, en heb al vele bezorgde gezichten waargenomen bij het delen van mijn woonplek. Waar dat wantrouwen vandaan komt? De Graafsewijk is van oudsher ‘die slechte wijk’. Een louche buurt die door de gemeente flink aangepakt diende te worden. Een imago dat ontstaan is door een reeks aan gebeurtenissen, waaronder een aantal fikse rellen in 2000 en 2005. Het tv-programma ‘Probleemwijken’ maakten een item over de Graafsewijk en daarmee was de stempel gedrukt: Van de Graafsewijk kun je beter wegblijven.

AMB Makelaars 's-Hertogenbosch
AMB Makelaars 's-Hertogenbosch I Qualis

De Graafsewijk in mijn beleving? Rauw, puur en onbevangen. Een wijk waar mensen elkaar op straat nog graag ontmoeten, een kop koffie met elkaar drinken, recht door zee zijn en zich om elkaar bekommeren. En ja, ook deze wijk gaat, met eigenlijk alles in de stad, mee met haar tijd. Er gaat een frisse wind door de Graafsewijk die door alle kieren en gaten voelbaar is. Huizenprijzen zijn enorm gestegen. Buurtbewoners komen en gaan. Faciliteiten die passen bij hedendaagse behoeften poppen uit de grond. Want een bakkie pleur hoef je ook in de Graafsewijk niet meer zelf te zetten. Of je die voor je huis opdrinkt, to go of op het terras mag je natuurlijk zelf weten.

Benieuwd naar ‘the best of Graafsewijk’ uit de koker van een nieuwe generatie Graafsewijk bewoner? Komt-ie!:

Graafse Toppers

Meest veelzijdig fast-food restaurant in de Graafsewijk?
Haal je bij Casa Mia! Of je nu zin hebt om gigantisch te zondigen met een kapsalon, friet speciaal of broodje Donner of liever iets gezonders afhaalt als een bamischotel of broodje falafel, Casa Mia is your place to go. Ze hebben ook een grote variatie aan hallal snackies, dus letterlijk voor ieder wat wils

Het koudste biertje?
In de zomer drink je een heerlijk biertje van de tap op het terras bij Café Herman. In de winter verplaatst de gezelligheid zich naar binnen, de oude watertoren in. Naast een goede drankkaart hebben ze ook een super goede borrelkaart. 

De beste pizza?
Good old ‘Da Lino‘ serveert al jaaaaren de allerlekkerste pizza van de Graafsewijk. Je kunt er afhalen, maar ook gezellig plaatsnemen aan een van de tafeltjes binnen.

Heerlijke Italiaanse ijsco’s?
Het in 2022 geopende Italiaanse afhaaltentje Levita heeft heerlijke Italiaanse schepijs. In de zomer wip je hier graag even langs onderweg naar het Prins Hendrik park.  Ze doen ook goede pizza’s en pasta’s.

Je broodnodige kop koffie met wat lekkers?
Croissanterie Le Jardin! Het pand aan de Graafseweg is kort geleden nog geheel vernieuwd, maar het is er nog steeds ouderwets gezellig. Je kunt hier terecht voor een heerlijke croissant, belegd broodje, uitsmijter of voor de grotere trek een goedgevulde schotel.

De beste Pokebowls?
Nelson Cafetaria & Sushi maakt heerlijke Pokebowls en verse sushi voor je klaar. Je kunt afhalen of plaatsnemen aan een van de tafeltjes in het cafetaria. In de zomer maken ze ook heerlijke softijs!

Het beste ontbijtje?
Scoor je ook bij Café Herman! De ontbijtkaart is uitgebreid en heeft iets lekkers voor jong en oud. Kun je niet kiezen? Neem dan de ontbijtplank. Goeiemorgen!

Ontbijt bij Cafe Herman
Ontbijt bij Cafe Herman
Croissants bij Le Jardin
Croissants bij Le Jardin
IJs bij LeVita
IJs bij LeVita

Met de stad dicht bij en het mooiste park van Den Bosch om de hoek, de meest karakteristieke jaren-30 woningen, de gezellige sfeer en de leuke eettentjes vind ik de Graafsewijk een topplek om te wonen! Loop er eens naartoe via het Hinthamereinde – je bent er zo.

Fotocredits: AMB Makelaars, Café Herman, Le Jardin en LeVita

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok