Sociaal geluk  


Het begon allemaal bij een treurig leegstaand huisje. Nu is het een bruisende ontmoetingsplek waar van alles gebeurd: De Camping Koffietent. Stichting Weeshuisjes zorgt ervoor dat plekken zoals De Camping Koffietent, een brugwachtershuisje aan de Zuid-Willemsvaart, omgetoverd worden tot deze ontmoetingsplekken. Wij gingen op bezoek bij Imke en zij vertelde ons hier meer over.

De Weeshuisjes mensen Den Bosch City

Ontstaan van de Weeshuisjes


Imke, directeur stichting Weeshuisjes, heeft een achtergrond in vastgoedontwikkeling. Wat haar hier vooral opviel is dat er vaak bezwaren waren bij nieuwe bouwwerken. De vraag waar deze bezwaren vandaan komen en hoe deze benut kunnen worden, wekte haar interesse.

Wat haar vooral raakte aan deze bezwaren: deze komen meestal wanneer er aanpassingen aan een gebouw worden gemaakt. Op zo’n moment komen er herinneringen van mensen boven, omdat zij zich verbonden voelen aan een plek. Imke vindt het belangrijk dat er tijd wordt genomen om zo’n verandering te verteren. Hiervoor bedacht zij een bouwritueel.

“ Omwonenden die bezwaar maken, hebben een band met een plek, anders maken zij geen bezwaar.”

 

Sociaal geluk Weeshuisjes Den Bosch City

Bouwrituelen


Imke vertelt over het bouwritueel voor het pand op de markt. Dit stortte in op 27 februari 2016, wat een erg droevige gebeurtenis was. Er was niemand dood dus er werden geen bloemen neergelegd, maar er was wel een stukje weggevallen. Dit raakte veel mensen en hier wilden zij graag bij stilstaan. Omdat dit bijzondere gebouw voorheen de Pearle was, werden er geen bloemen maar brillen opgehangen aan de rekken rondom het gebouw. Al snel werd het een groot kunstwerk. Deze actie maakte de liefde voor het gebouw zichtbaar.

Transitie van een gebouw


Een transitie van een gebouw gaat hand in hand met de mensen in de omgeving, vertelt Imke. Dit zie je terug bij De Camping Koffietent. Het was ooit een leegstaand brugwachtershuisje aan de Zuid-Willemsvaart. En Marianne van Heeswijk, beeldende kunstenaar en sociaal designer, maakte er een huiskamer van. Dit werd een plek waar mensen samen konden komen om koffie te drinken. Er kwamen enorm veel mensen op af: mensen die er gratis koffie kwamen schenken en mensen die er koffie kwamen halen. Imke vond het initiatief van Marianne ontzettend leuk, daarom zette ze het voort. Nog lang niet iedereen was namelijk langs geweest.

Bouwritueel Weeshuisjes Den Bosch City

We komen in actie voor iemand die hulp nodig heeft, maar wij willen dit ook graag voor gebouwen doen.

De Camping Koffietent

 

Inmiddels is De Camping Koffietent al vier jaar open en hebben zij zo’n 400 koffiebazen gehad. Sommige koffiebazen komen één keer, anderen blijven een langere tijd. Ook zit iedereen in een andere levensfase: zo studeert de een nog en is de ander al met pensioen. Het team is heel divers. Het maakt voor De Camping Koffietent allemaal niks uit, zolang je het maar leuk vindt om te doen. Niemand krijgt een contract en alles is op basis van vertrouwen.

De Weeshuisjes Den Bosch City

De Camping Koffietent zorgt voor een verbinding. Er is een gezellige sfeer, bezoekers komen graag langs om een kopje koffie te halen en even een praatje te maken.  

Iedereen draagt bij op een eigen manier. Neem bijvoorbeeld Corrie, een dame op leeftijd, voor velen een moederfiguur. Ze schenkt elke maandagochtend met liefde een kop koffie of thee voor je in. Ook Lisa is onderdeel van de koffiebazen, ze is een jonge meid met een hart voor de bootvluchtelingen. Ze heeft ervoor gezorgd dat er iets werd gedaan om deze mensen te herdenken. Daarnaast is er Arischa, iemand die ontzettend veel heeft overwonnen. Nu haalt ze haar energie uit het gitaarspelen en zingen voor de mensen die langskomen op de zondagmiddag. 

Corrie Weeshuisjes Den Bosch City
Lisa Weeshuisjes Den Bosch City

Buurvrouw Diane: “Ik vind het een ontzettende verbetering. Toen wij hier kwamen wonen zag dit huisje er een beetje treurig uit. Ik ben heel erg blij met De Camping Koffietent. Ik vind het gezellig dat er hier altijd van alles te doen is, zoals kleine evenementen. Mijn zoontje vind het ook megaleuk om hier mee te helpen door kleine klusjes te doen.” – En met buurvrouw Diaan nog vele anderen.  

Klaar staan voor een ander


Gul zijn voor een ander staat centraal binnen De Camping Koffietent. Dit begon al bij de opening. Alle apparatuur kregen ze van Coffeelab. Het belangrijkste ontbrak, het servies. Daarom deden ze een oproep. Binnen één dag was heel het servies bij elkaar gehaald, omdat iedereen zijn mok kwam brengen in ruil voor een gratis bak koffie. Mensen willen graag iets bijdragen. Dit behapbaar en vrijblijvend te maken, is het doel van Imke. Een andere actie om dit te stimuleren is het werken met uitgestelde koffie. Dit houdt in dat je voor een ander een koffietje kunt betalen. Je naam wordt opgeschreven en zo ontvangt de volgende een koffietje van jou. Het is een klein gebaar, maar het kan wel iemand anders zijn dag maken.

Camping Koffietent Weeshuisjes Den Bosch City

Meerdere brugwachtershuisjes


Naast De Camping Koffietent, is stichting Weeshuisjes ook actief in andere brugwachtershuisjes in ons land. Niet alleen in Den Bosch, maar ook in Helmond. Zo zijn ze laatst het project ‘Verzamelliefde’ in Helmond gestart. Waar heel vroeger duiven zich verzamelden en informatie uitwisselden, kunnen nu mensen met een verzameling hun collectie met trots aan stadsgenoten tonen.

Bootfeestje Camping Koffietent Den Bosch City

Zelf een bijdrage leveren


Stichting Weeshuisjes kan jouw hulp goed gebruiken. Vind jij het leuk om koffie te zetten, een praatje te maken met de mensen in jouw omgeving en iets te doen voor een ander? Meld je dan aan als KOFFIEBAAS via deze link en krijg tijdelijk de sleutel van een huisje!

Vind je het leuk om koffie te drinken in plaats van koffie te zetten? Ook dan ben je welkom bij De Camping Koffietent!

Tip: Neem zelf je mok mee, want dan kost een koffie maar 1 euro!

Ambitie voor de toekomst


Imkes ambitie voor de toekomst? Zorgen dat stichting Weeshuisjes meer mag gaan doen met bouwrituelen, zodat ze op een creatieve manier iets kunnen bedenken wat bij een plek past. Het is belangrijk dat er meer zorgvuldig afscheid wordt genomen met elkaar van een bouwwerk. Wanneer omwonenden samen overgangsmomenten van gebouwen vorm kunnen geven, ontstaat er meer verbinding in een buurt.
Stichting Weeshuisjes is een mooi voorbeeld van hoe groot de impact van een sociaal initiatief is. Wij zijn van mening dat we samen meer kunnen oplossen dan we denken. Ben jij het met ons eens?

Stichting Weeshuisjes: Website | Facebook | Instagram
Fotocredits: Stichting Weeshuisjes

Meer Den Bosch City in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer artikelen via Ontdek Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok