Sluit je carnaval in stijl af en ga haring happen


Zo, het is woensdag. Aswoensdag. Carnaval is voorbij. En ondanks de kleine kater, kreeg ik er net wel een beetje zin in: een lekkere vette haring. Maar wat is dat nou met carnaval, Aswoensdag en haring? Ik struinde het internet af en ging op zoek naar het antwoord. Lees snel verder!

Askruisje halen in de kerk


Om te begrijpen waarom haringen een belangrijke rol spelen op de woensdag na carnaval, duiken we even de geschiedenisboeken in. Vorige week werd het in de blog De rijke historie van Oeteldonk en haar personages al duidelijk dat je als carnavaller onderdeel bent van een oude (geloofs)traditie. Na carnaval breekt de Vastentijd aan. Een periode waarin gelovigen zich voorbereiden op het Paasfeest (Pasen) door te vasten, te bidden en goede daden te verrichten. 

De Vastenperiode start op de woensdag na carnaval, de zogenaamde Aswoensdag. Op Aswoensdag worden askruisjes gehaald. Tijdens deze viering markeert de priester het voorhoofd van de gelovige met een kruisje gemaakt van as. Dit kruisje symboliseert nederigheid, boetedoening en herinnert hen zich voor te bereiden op het Paasfeest. 

Vasten kan op velen manieren, maar de meest gebruikelijke manier om te vasten is om aanpassingen te maken in het dagelijkse dieet. Vruugah (9e eeuw) was de Kerk behoorlijk streng, en stond er maar één maaltijd op het menu. Door de jaren heen zijn de regels flink versoepeld. Maar het eten van vlees op een Vastendag zoals Aswoensdag was een absolute no go. Dus bleek vis -en nog specifieker de haring- het perfecte alternatief als een gezonde eiwitbron. 

Haring happen in Den Bosch City

Haring in jouw favo bar


Het Haring happen zoals je die wellicht vandaag nog gaat meemaken, heeft eigenlijk nog weinig te doen met de katholieke Vastenperiode. Maar het ritueel is wel tot stand gekomen uit de religieuze traditie. De feestvierders van de afgelopen dagen schuiven graag een haring naar binnen omdat het supergezond is. Haring bevat heel veel goede vetten, heeft een overload aan vitamines en mineralen én is een bron aan eiwitten. Velen, waaronder ikzelf, zien de haring ook als medicijn tegen een kater. Dus hup, als jij je ook nog miserabel voelt dan kom je nu die bank af en haal je een haring.

Haring kun je natuurlijk bij de visboer op de hoek krijgen. Maar ook veel kroegbazen gooien vandaag de deuren open. En wat tref je daar dan op de bar? Jawel, een schaal vol met haringen die jij gewoon uit de hand eet. De kastelein wilt je hoogstpersoonlijk bedanken voor jouw komst de afgelopen dagen. Dat kan natuurlijk niet beter dan met een haring en nog één laatste biertje. Samen blikken de gasten en kroegbaas terug op het állermooiste feestje: carnaval.

En soms eindigt het Haring happen in weer een veel te gezellig feestje. Maar dat ene avondje kun je er vast nog bij hebben…

Nog eentje dan


Ben gezellig en doe nog een laatste borrel bij jouw favo barman of barvrouw. Dit is dé manier om ook hen te bedanken voor het goede werk van de afgelopen dagen. Want poeh, wat was het me weer een feest zeg!

Fotocredits: Den Bosch City

Hotspots, guides & winacties in je mail

MailChimp Subscription

Lees meer blogs over leuke hotspots via Beleef Den Bosch

Volg Den Bosch City via social media en blijf op de hoogte van al het moois uit de stad en haar inwoners!
Instagram | Pinterest | LinkedIn | Facebook | TikTok

Promoten via Den Bosch City? Bekijk snel de mogelijkheden of stuur ons vrijblijvend een mailtje via hello@denboschcity.com.